rysowanie wykresu funkcji
-
Matejko331
- Użytkownik

- Posty: 34
- Rejestracja: 27 gru 2008, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toshiba
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
rysowanie wykresu funkcji
Mam problem z narysowaniem wykresu takiej funkcji \(\displaystyle{ y=\frac{|sinx|}{sinx}}\) wiem jak wygląda jej wykres tylko nie wiem jak go narysować samodzielnie, przy funkcjach typu np. \(\displaystyle{ y=-2sin|x+ \frac{\pi}{4}|}\) wiem jak będą wyglądać kolejne przekształcenia. Mam problem rysowaniem gdy jest więcej niż jedna funkcja trygonometryczna.
-
*Kasia
- Użytkownik

- Posty: 2803
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
rysowanie wykresu funkcji
Funkcja przyjmuje wartość 1, -1 albo nie istnieje - kiedy jak?
Rozpatrz przedziały wartości bezwzględnej i uwzględnij dziedzinę.
Rozpatrz przedziały wartości bezwzględnej i uwzględnij dziedzinę.
- nuclear
- Użytkownik

- Posty: 1337
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
rysowanie wykresu funkcji
Witam
twoja funkcja jest prosta do narysowania
rozpatrzmy tylko w przedziale od 0 od 2pi dalej się powtarza
dla \(\displaystyle{ x\in(0;\pi)}\) |sinx|=sin x
czyli f(x)=1. a dla x=0 oraz\(\displaystyle{ x= k\pi}\) funkcja jest nieokreślona (ponieważ 0 w mianowniku)
dla \(\displaystyle{ x\in (\pi ;2\pi )}\)
f(x)=-1
narysowanie tego to już chyba nie problem
twoja funkcja jest prosta do narysowania
rozpatrzmy tylko w przedziale od 0 od 2pi dalej się powtarza
dla \(\displaystyle{ x\in(0;\pi)}\) |sinx|=sin x
czyli f(x)=1. a dla x=0 oraz\(\displaystyle{ x= k\pi}\) funkcja jest nieokreślona (ponieważ 0 w mianowniku)
dla \(\displaystyle{ x\in (\pi ;2\pi )}\)
f(x)=-1
narysowanie tego to już chyba nie problem