Proszę o pomoc jak się oblicza
1.wyznacznik stopnia czwartego
2.macierz odwrotną do macierzy stopnia trzeciego wraz ze sprawdzeniem wyniku.
3.układy równań
a) Kramera
b) oznaczony i nie oznaczony.
Proszę o nie podawanie wzorów tylko gotowe rozwiązane przykłady.
macierze - wyznacznik, macierz odwrotna, układy równań
-
pawelkazik6
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 13 sty 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdwin
macierze - wyznacznik, macierz odwrotna, układy równań
na tej stronie są przykładowe zadania z macierzy wraz z rozwiązaniem krok po kroku
macierze - wyznacznik, macierz odwrotna, układy równań
znalazłem macierz stopnia trzeciego ale nie ma opisane jak sprawdza się wynik.
Poza tym jak oblicza się wyznacznik macierzy stopnia 4
===========================================================
ok Sprawdzanie wyniku to A*A^-1, wyznacznik macierzy stopnia 4 znalazłem układ Kremera także ale jak oblicza się układ oznaczony i nie oznaczony.
Poza tym jak oblicza się wyznacznik macierzy stopnia 4
===========================================================
ok Sprawdzanie wyniku to A*A^-1, wyznacznik macierzy stopnia 4 znalazłem układ Kremera także ale jak oblicza się układ oznaczony i nie oznaczony.
-
pawelkazik6
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 13 sty 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdwin
macierze - wyznacznik, macierz odwrotna, układy równań
Mraauuu ma rację nie ma gotowych wzorków na macierze powyżej 3 stopnia.można je policzyć albo rozwinięcie Laplace*a albo własności wyznaczników.
-
pawelkazik6
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 13 sty 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdwin
macierze - wyznacznik, macierz odwrotna, układy równań
tutaj jest przykład obliczenia wyznacznika macierzy wyższego stopnia niż 3
... raph1_a=10
... raph1_a=10
-
Mraauuu
- Użytkownik

- Posty: 66
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trzebnica
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 11 razy
macierze - wyznacznik, macierz odwrotna, układy równań
taka rada...jak masz np wyznacznik 4 stopnia to lepiej(jeżeli łatwo da) zrobić sobie w jakiejś kolumnie 3zera i liczbę(lub w wierszu), wtedy rozwinięcie Laplace'a sie urpości, albo spr. macierz do macierzy trójkątnej, wtedy wyznacznik to iloczyn elementów na diagonali, są też inne wzorki na poszczególne macierze, ale one dotyczą tylko jednego rodzaju(np. wyznacznik Vandermonda)
- Sir George
- Użytkownik

- Posty: 1125
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
macierze - wyznacznik, macierz odwrotna, układy równań
To ja wrzucę jeszcze moje 3 grosze... czyli taki mały algorytm liczenia wyznacznika macierzy dowolnego stopnia (no, może nie każdego - są pewne wyjątki), którego nauczyłem się od Rosjan
Powiedzmy, że mamy do obliczenia wyznacznik macierzy kwadratowej wymiaru nxn: \(\displaystyle{ A=\big(a_{i,j}\big)_{i,j=1}^n}\).
Krok 0. Oznaczamy \(\displaystyle{ A_0=A}\), \(\displaystyle{ a_{i,j}^{(0)}=a_{i,j}}\)
Krok 1. Tworzymy macierz (n-1)x(n-1): \(\displaystyle{ A_1=\big(a_{i,j}^{(1)}\big)_{i,j=1}^{n-1}}\), której wyrazy są wyznacznikami odpowiednich minorów 2x2 macierzy \(\displaystyle{ A}\), tj. \(\displaystyle{ a_{i,j}^{(1)}=a_{i,j}a_{i+1,j+1}-a_{i+1,j}a_{i,j+1}}\).
Krok rekurencyjny. Mamy już macierze \(\displaystyle{ A_{k-1}}\) i \(\displaystyle{ A_k}\). Tworzymy teraz macierz (n-k-1)x(n-k-1): \(\displaystyle{ A_{k+1}=\big(a_{i,j}^{(k+1)}\big)_{i,j=1}^{n-k-1}}\), której wyrazy są równe wyznacznikom odpowiednich minorów 2x2 macierzy \(\displaystyle{ A_k}\) podzielonych przez wyrazy leżące w ich środku macierzy \(\displaystyle{ A_{k-1}}\), tj. \(\displaystyle{ a_{i,j}^{(k+1)}=\frac1{a_{i+1,j+1}^{(k-1)}} \big(a_{i,j}^{(k)}a_{i+1,j+1}^{(k)}-a_{i+1,j}^{(k)}a_{i,j+1}^{(k)}\big)}\).
Można pokazać (nie są to skomplikowane rachunki), że \(\displaystyle{ A_{n-1}=\det A}\).
Może to skomplikowanie wygląda, ale jak pisze się to na kartce, gdzie między wyrazy macierzy można wpisywać nowe (a jeszcze lepiej na tablicy, gdzie można wycierać stare wyrazy!), to zapada ten sposób łatwo w pamięć.
Jak widać cały algorytm pada, jeśli któryś z wyrazów macierzy pośrednich jest równy zero. Jest sposób ominięcia, ale nie pamiętam go teraz; może uda mi się go sobie przypomnieć - niestety, nie stosowałem tego sposobu w praktyce już od wielu lat...
Powiedzmy, że mamy do obliczenia wyznacznik macierzy kwadratowej wymiaru nxn: \(\displaystyle{ A=\big(a_{i,j}\big)_{i,j=1}^n}\).
Krok 0. Oznaczamy \(\displaystyle{ A_0=A}\), \(\displaystyle{ a_{i,j}^{(0)}=a_{i,j}}\)
Krok 1. Tworzymy macierz (n-1)x(n-1): \(\displaystyle{ A_1=\big(a_{i,j}^{(1)}\big)_{i,j=1}^{n-1}}\), której wyrazy są wyznacznikami odpowiednich minorów 2x2 macierzy \(\displaystyle{ A}\), tj. \(\displaystyle{ a_{i,j}^{(1)}=a_{i,j}a_{i+1,j+1}-a_{i+1,j}a_{i,j+1}}\).
Krok rekurencyjny. Mamy już macierze \(\displaystyle{ A_{k-1}}\) i \(\displaystyle{ A_k}\). Tworzymy teraz macierz (n-k-1)x(n-k-1): \(\displaystyle{ A_{k+1}=\big(a_{i,j}^{(k+1)}\big)_{i,j=1}^{n-k-1}}\), której wyrazy są równe wyznacznikom odpowiednich minorów 2x2 macierzy \(\displaystyle{ A_k}\) podzielonych przez wyrazy leżące w ich środku macierzy \(\displaystyle{ A_{k-1}}\), tj. \(\displaystyle{ a_{i,j}^{(k+1)}=\frac1{a_{i+1,j+1}^{(k-1)}} \big(a_{i,j}^{(k)}a_{i+1,j+1}^{(k)}-a_{i+1,j}^{(k)}a_{i,j+1}^{(k)}\big)}\).
Można pokazać (nie są to skomplikowane rachunki), że \(\displaystyle{ A_{n-1}=\det A}\).
Może to skomplikowanie wygląda, ale jak pisze się to na kartce, gdzie między wyrazy macierzy można wpisywać nowe (a jeszcze lepiej na tablicy, gdzie można wycierać stare wyrazy!), to zapada ten sposób łatwo w pamięć.
Jak widać cały algorytm pada, jeśli któryś z wyrazów macierzy pośrednich jest równy zero. Jest sposób ominięcia, ale nie pamiętam go teraz; może uda mi się go sobie przypomnieć - niestety, nie stosowałem tego sposobu w praktyce już od wielu lat...
