Całka z ułamka oraz sinx i tgx

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
Harry Xin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 148 razy
Pomógł: 83 razy

Całka z ułamka oraz sinx i tgx

Post autor: Harry Xin »

Obliczyć podaną całkę z funkcji trygonometrycznej:

\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{\sin x+\tg x}}\)
Awatar użytkownika
gufox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 89 razy

Całka z ułamka oraz sinx i tgx

Post autor: gufox »

Harry Xin pisze:Obliczyć podaną całkę z funkcji trygonometrycznej:

\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{\sin x+\tg x}}\)
\(\displaystyle{ ...= \int \frac{ \frac{2dt}{1+t ^{2} } } { \frac{2t}{1+t ^{2} } + \frac{2t}{1-t ^{2} } } =\int [ \frac{2dt}{1+t ^{2} } \cdot \frac{(1+t ^{2} )(1-t ^{2}) }{4t}]= \frac{1}{2} \int \frac{1-t ^{2} }{t} =}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\int \frac{1}{t}- \frac{1}{2} \int t}\)

prosze sprawdzic bo cos za prosto to poszlo
Awatar użytkownika
Harry Xin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 148 razy
Pomógł: 83 razy

Całka z ułamka oraz sinx i tgx

Post autor: Harry Xin »

Prawie do tego doszedłem, więc jest dobrze. Już za długo nad tymi przykładami siedzę i zamiast rozbić ten ułamek na 2 to się zastanawiałem jaką metodą przerzuca się zmienne o wyższym stopniu z licznika do mianownika.
ODPOWIEDZ