równanie różniczkowe

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
xtremalny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 29 sty 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna

równanie różniczkowe

Post autor: xtremalny »

Witam;). Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić jak rozwiązac nastepujące równanie różniczkowe :
\(\displaystyle{ x(x-1)y'' - xy' +y=0}\)

Z góry dziekuje za wskazówki;)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8297
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1814 razy

równanie różniczkowe

Post autor: luka52 »

Różniczkując obustronnie otrzymamy: \(\displaystyle{ (x-1)y'' + (x-1) x y''' = 0}\), skąd (przy odpowiednich założeniach) jest \(\displaystyle{ y'' = \tfrac{C_1}{x}}\), czyli po dwukrotnym scałkowaniu: \(\displaystyle{ y = C_1 x(\ln x - 1) + C_2 x + C_3}\). Podstawmy otrzymany wynik do wyjściowego równania, uprośćmy, a otrzymamy: \(\displaystyle{ C_3 = C_1}\). Zatem ostateczny wynik to
\(\displaystyle{ y = C_1 x(\ln x - 1) + C_2 x + C_1}\)
ODPOWIEDZ