1. Rozwiąż nierówność.
\(\displaystyle{ \frac{ \left| 2x +5\right| }{x ^{2} -4x +3 }> \frac{1}{2}}\)
2.
Dla jakich wartości parametru m nierówność jest prawdziwa dla każdego \(\displaystyle{ x \in R}\):
\(\displaystyle{ \frac{2x ^{2} +2x +1 }{x ^{2} -mx +1}>0}\)
Rozwiąż nierówności.
- ppolciaa17
- Użytkownik

- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
Rozwiąż nierówności.
2. \(\displaystyle{ x^{2}-mx+1=0}\) załozenie \(\displaystyle{ a \neq 0 \wedge \Delta<0}\)
\(\displaystyle{ \Delta= m^{2}-4}\)
\(\displaystyle{ m^{2}-4<0}\)
\(\displaystyle{ m^{2}<4}\)
\(\displaystyle{ m \in (-2;2)}\)
\(\displaystyle{ \Delta= m^{2}-4}\)
\(\displaystyle{ m^{2}-4<0}\)
\(\displaystyle{ m^{2}<4}\)
\(\displaystyle{ m \in (-2;2)}\)
- Arst
- Użytkownik

- Posty: 766
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: University of Warwick
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 50 razy
Rozwiąż nierówności.
1.
I przypadek:
\(\displaystyle{ x \ge -\frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2x +5}{x ^{2} -4x +3 }> \frac{1}{2}}\)
II przypadek:
\(\displaystyle{ x<-\frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-2x-5}{x ^{2} -4x +3 }> \frac{1}{2}}\)
I przypadek:
\(\displaystyle{ x \ge -\frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2x +5}{x ^{2} -4x +3 }> \frac{1}{2}}\)
II przypadek:
\(\displaystyle{ x<-\frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-2x-5}{x ^{2} -4x +3 }> \frac{1}{2}}\)
