Topologia strzałki

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
lukabesoin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 28 lis 2008, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Topologia strzałki

Post autor: lukabesoin »

Czy przekształcenie \(\displaystyle{ f}\) określone na \(\displaystyle{ [0,2]}\) z topologią na indukowaną z \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) prowadzące w strzałkę dane wzorem:

\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} x, \ x\in [0,1] \\ x+1,\ x \in (1,2]\end{cases}}\)

jest ciągłe?
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3242
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Topologia strzałki

Post autor: max »

Nie jest, zbiór \(\displaystyle{ U = [\frac{1}{2}, 1)}\) jest otwarty w topologii strzałki, nie jest otwarty w topologii indukowanej z topologii naturalnej na \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) oraz \(\displaystyle{ f^{-1}(U) = U,}\) czyli jest to zbiór otwarty, którego przeciwobraz nie jest otwarty, a gdyby \(\displaystyle{ f}\) było ciągłe, to taki zbiór nie mógłby istnieć.
ODPOWIEDZ