1. W trapezie równoramiennym ramiona maja długść 7 cm a wysokosci 4 cm pole wynosi 50cm2 Jaki jest obwód tego trapezu???
2.W trapezie równoramiennym podstawy maja długosc 3cm i 7 cm a kat przy dłużeszj podstawie 45stopnii Oblicz pole tego trapezu
trapez równoramienny dwa zadanka
-
Ksl
- Użytkownik

- Posty: 84
- Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 13 razy
trapez równoramienny dwa zadanka
1.
Z twierdzenia pitagorasa wyliczamy odcinek o który większa jest dłuższa podstawa
\(\displaystyle{ 7 ^{2} - 4^{2} =x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{33}}\)
Podstawiamy do wzoru na pole.
\(\displaystyle{ 50=(x+(x+2 \sqrt{33)} )*4* \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{25-(2 \sqrt{33}) }{2}}\)
Dalej już chyba wszystko jasne
Z twierdzenia pitagorasa wyliczamy odcinek o który większa jest dłuższa podstawa
\(\displaystyle{ 7 ^{2} - 4^{2} =x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{33}}\)
Podstawiamy do wzoru na pole.
\(\displaystyle{ 50=(x+(x+2 \sqrt{33)} )*4* \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{25-(2 \sqrt{33}) }{2}}\)
Dalej już chyba wszystko jasne
