wyznacz wszystkie całkowite wartości k
-
monpor7
- Użytkownik

- Posty: 232
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 09:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznacz wszystkie całkowite wartości k
wyznacz wszystkie całkowite wartości k, dla których funkcja \(\displaystyle{ f(x)= \frac{k-2}{k-4} x^2 - (k-2)x +k-4}\) osiąga najmniejszą wartośc i ma co najwyżej jedno miejsce zerowe.
-
Tomek_Z
- Użytkownik

- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
wyznacz wszystkie całkowite wartości k
Funkcja kwadratowa posiada najmniejszą wartość gdy ramiona paraboli skierowane są w góre, czyli współczynnik przy największej potedze jest dodatni. Funkcja może mieć poza tym tylko jeden pierwiastek, czyli delta musi być równa zeru. Muszą być zatem spełnione nastepujące warunki::
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{k-2}{k-4} > 0 \\ [-(k-2)]^2 - 4 \cdot \frac{k-2}{k-4} \cdot (k-4) \le 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{k-2}{k-4} > 0 \\ [-(k-2)]^2 - 4 \cdot \frac{k-2}{k-4} \cdot (k-4) \le 0 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 9 sty 2009, o 20:08 przez Tomek_Z, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Grzegorz t
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
wyznacz wszystkie całkowite wartości k
chyba ramiona skierowane w górę, a współczynnik przy\(\displaystyle{ x^2}\)- dodatni
- sea_of_tears
- Użytkownik

- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
wyznacz wszystkie całkowite wartości k
osiaga najmniejszą wartość gdy ramiona paraboli są skierowane w górę, czyli :
\(\displaystyle{ \frac{k-2}{k-4}>0\\
(k-2)(k-4)>0\\
k_1=2\\
k_2=4\\
k\in (-\infty,2)\cup (4,\infty)}\)
ma co najwyżej jedno miejsce zerowe czyli :
\(\displaystyle{ \Delta \le 0\\
\Delta=(k-2)^2-4\cdot \frac{k-2}{k-4}\cdot (k-4)=
k^2-4k+4 -4(k-2)=k^2-4k+4-4k+8=k^2-8k+12\\
k^2-8k+12 \le 0\\
\Delta_k=16 \\
\sqrt{\Delta_k}=4\\
k_1=2\\
k_2=6\\
k\in }\)
ostatecznie ;
\(\displaystyle{ k\in (4,6\rangle}\)
\(\displaystyle{ k=5}\) lub \(\displaystyle{ k=6}\)
\(\displaystyle{ \frac{k-2}{k-4}>0\\
(k-2)(k-4)>0\\
k_1=2\\
k_2=4\\
k\in (-\infty,2)\cup (4,\infty)}\)
ma co najwyżej jedno miejsce zerowe czyli :
\(\displaystyle{ \Delta \le 0\\
\Delta=(k-2)^2-4\cdot \frac{k-2}{k-4}\cdot (k-4)=
k^2-4k+4 -4(k-2)=k^2-4k+4-4k+8=k^2-8k+12\\
k^2-8k+12 \le 0\\
\Delta_k=16 \\
\sqrt{\Delta_k}=4\\
k_1=2\\
k_2=6\\
k\in }\)
ostatecznie ;
\(\displaystyle{ k\in (4,6\rangle}\)
\(\displaystyle{ k=5}\) lub \(\displaystyle{ k=6}\)
Ostatnio zmieniony 9 sty 2009, o 20:31 przez sea_of_tears, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Grzegorz t
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
wyznacz wszystkie całkowite wartości k
A dlaczego nie \(\displaystyle{ k=2}\), funkcja wtedy ma postać \(\displaystyle{ f(x)=-2}\) - f. stała i najmniejszą jak i jednocześnie najwiekszą wartością funkcji jest \(\displaystyle{ -2}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik

- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
wyznacz wszystkie całkowite wartości k
gdy k=2
funkcja ta ma postać :
\(\displaystyle{ f(x)=-2}\)
a taka funkcja nie ma najmniejszej wartości
funkcja ta ma postać :
\(\displaystyle{ f(x)=-2}\)
a taka funkcja nie ma najmniejszej wartości
-
VanHezz
- Użytkownik

- Posty: 250
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Międzyrzecz
- Podziękował: 35 razy
Re: wyznacz wszystkie całkowite wartości k
Czy na pewno funkcja stała nie przyjmuje wartości maksymalnej w całej swojej dziedzinie?
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Re: wyznacz wszystkie całkowite wartości k
Funkcja stała oczywiście przyjmuje zarówno najmniejszą, jak i największą wartość w każdym punkcie dziedziny.
-
VanHezz
- Użytkownik

- Posty: 250
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Międzyrzecz
- Podziękował: 35 razy
Re: wyznacz wszystkie całkowite wartości k
No to wychodzi, że do zbioru rozwiązań powinno się jednak dołączyć dwójkę. Odpowiedzi jej nie uwzględniają.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: wyznacz wszystkie całkowite wartości k
Zgadza się.VanHezz pisze: 10 paź 2021, o 19:01 No to wychodzi, że do zbioru rozwiązań powinno się jednak dołączyć dwójkę.
JK