znajdź liczbę rzeczywistych pierwiastków równania
\(\displaystyle{ x\cdot\left|x\right|=x+c}\)
w zależności od parametru \(\displaystyle{ c R}\)
liczba rzeczywistych pierwiastków równania
-
szmela_888
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 3 sty 2009, o 13:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 2 razy
-
Tomek_Z
- Użytkownik

- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
liczba rzeczywistych pierwiastków równania
Wykorzystaj definicję wartości bezwzględnej:
\(\displaystyle{ |x| = \begin{cases} x \quad gdy \quad x> 0 \\ -x \quad gdy \quad x 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ |x| = \begin{cases} x \quad gdy \quad x> 0 \\ -x \quad gdy \quad x 0 \end{cases}}\)
-
rzeszutti
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
liczba rzeczywistych pierwiastków równania
dla x>= 0 masz \(\displaystyle{ x^{2} -x-c=0}\) dla x < 0 masz \(\displaystyle{ x^{2} +x+c=0}\)
Liczysz deltę i jeżeli jest równa 0 to ma jedno rozwiązania i jeżeli delta jest mniejsza od 0 to ma dwa rozwiązania.
Liczysz deltę i jeżeli jest równa 0 to ma jedno rozwiązania i jeżeli delta jest mniejsza od 0 to ma dwa rozwiązania.
-
szmela_888
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 3 sty 2009, o 13:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 2 razy