uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
virusssss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sqq
Podziękował: 5 razy

uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: virusssss »

Uzasadnij, że równanie \(\displaystyle{ x(x+1)(x+2)=2009 ^{3}}\) nie ma pierwiastków całkowitych.
Wprawdzie jest do tego podpowiedź (że dla dowolnych całkowitych liczba x(x+1)(x+2) jest podzielna przez 3) ale szczerze mówiąc nie wiem jak ją wykorzystać.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, o 19:03 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: »

Lewa strona jest zawsze podzielna przez trzy, a prawa nie, więc nie mogą być równe.
Albo prościej: lewa strona jest zawsze podzielna przez dwa, a prawa nie.

Q.
virusssss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sqq
Podziękował: 5 razy

uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: virusssss »

.. to była dalsza podpowiedź czy rozwiązanie? ) jeżeli jedna strona jest podzielna przez trzy a druga nie, to równanie nie ma rozwiązań całkowitych? kurcze, rozkłada mnie to na łopatki
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1429
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: tkrass »

jeżeli jedna strona jest podzielna przez 3 a druga nie to jedna nie równa się drugiej. a jeśli się nie równa to równanie nie ma pierwiastków...
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: »

virusssss pisze:jeżeli jedna strona jest podzielna przez trzy a druga nie, to równanie nie ma rozwiązań całkowitych?
Tak, liczba niepodzielna przez trzy nie może być równa liczbie podzielnej przez trzy.

Q.
n-ka!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 9 paź 2009, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: n-ka! »

No tak ale \(\displaystyle{ 2009 ^{3}}\) jest podzielne przez 3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: »

n-ka! pisze:No tak ale \(\displaystyle{ 2009 ^{3}}\) jest podzielne przez 3
Sprawdź jeszcze raz.

Q.
n-ka!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 9 paź 2009, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: n-ka! »

Sprawdzałem na kalkulatorze wychodzi liczba całkowita

2009^3 = 8108486729

\(\displaystyle{ \frac{8108486729 }{3} = 2702828910}\)

2702828910 x 3 = 8108486729

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8108486729 } = 2009}\)


zgłupiałem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: »

n-ka! pisze:\(\displaystyle{ \frac{8108486729 }{3} = 2702828910}\)
O rly?

Q.
n-ka!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 9 paź 2009, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: n-ka! »

ya rly

gdzie popełniam błąd, gdzie źle rozumuję ?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1934
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: xanowron »

Masz jakiś lewy kalkulator może ;]
mhaladus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 lis 2010, o 22:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec

uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: mhaladus »

Źle obliczyłeś na kalkulatorze 2009 ^{3}=8108486729
8108486729/3=2702828909,666667

Prawa strona nie jest podzielna przez trzy.
Lewa jest ponieważ są to trzy kolejne liczby.
DamianSc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 sty 2020, o 11:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23
Podziękował: 4 razy

Re: uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: DamianSc »

Przepraszam za odkopywanie - czy nie prościej stwierdzić, że lewa strona jest zawsze parzysta jako iloczyn trzech kolejnych liczb (oczywiście jeśli nie jest zerem), a prawa jest nieparzysta? Czy coś z tym jest nie tak, skoro wszystkie rozwiązania jakie widziałem bazują jednak na podzielności przez 3?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: uzasadnij, że równanie nie ma pierwiastków całkowitych

Post autor: Jan Kraszewski »

DamianSc pisze: 5 lut 2020, o 23:28czy nie prościej stwierdzić, że lewa strona jest zawsze parzysta jako iloczyn trzech kolejnych liczb
No przecież to właśnie jest napisane w pierwszej odpowiedzi:
pisze: 9 sty 2009, o 11:44Albo prościej: lewa strona jest zawsze podzielna przez dwa, a prawa nie.
DamianSc pisze: 5 lut 2020, o 23:28(oczywiście jeśli nie jest zerem)
A jak jest zerem, to nie jest parzysta :?:

JK
ODPOWIEDZ