Natężenie pola grawitacyjnego

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
Awatar użytkownika
matoex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 8 paź 2008, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewsząd
Podziękował: 31 razy

Natężenie pola grawitacyjnego

Post autor: matoex »

Proszę Was o pomoc w tym zadaniu:

Wyznacz natężenie pola grawitacyjnego w miejscu znajdującym się wewnątrz ziemi w odległości \(\displaystyle{ r}\) od jej środka. Gęstość ziemi wynosi \(\displaystyle{ \rho}\).
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Natężenie pola grawitacyjnego

Post autor: matshadow »

Jak dla mnie, nie wiem czy dobrze:
\(\displaystyle{ \gamma=\frac{F}{m}=G\frac{M_z}{r^2}\\M_z=\rho\cdot V=\rho\cdot\frac{4}{3}\Pi R^3}\)
Awatar użytkownika
wafello
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 7 sty 2009, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Józefina
Pomógł: 6 razy

Natężenie pola grawitacyjnego

Post autor: wafello »

jak dla mnie:

\(\displaystyle{ \gamma = \frac{F}{m} = \frac{4}{3}\pi G \rho r}\)
ODPOWIEDZ