Pierwsze trzy wyrazy nieskończonego...
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Pierwsze trzy wyrazy nieskończonego...
Pierwsze trzy wyrazy nieskończonego, malejącego ciągu geometrycznego \(\displaystyle{ (a _{n)}}\) spełniają równanie \(\displaystyle{ a _{3}= \frac{a _{1}+a _{2}}{20}}\).Wyznacz iloraz ciągu \(\displaystyle{ (a _{n})}\).
- Nakahed90
- Gość Specjalny
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Pierwsze trzy wyrazy nieskończonego...
\(\displaystyle{ a_{1}q^{2}=\frac{a_{1}+a_{1}q}{20}|:a_{1}}\)
\(\displaystyle{ 20q^{2}=1+q}\)
\(\displaystyle{ 20q^{2}-q-1=0}\)
A dalej wiadomo delta i pierwiastki.
\(\displaystyle{ 20q^{2}=1+q}\)
\(\displaystyle{ 20q^{2}-q-1=0}\)
A dalej wiadomo delta i pierwiastki.