Sprowadź do postaci iloczynowej wyrażenie:
\(\displaystyle{ 1+\cos{\alpha}}\)
Sprowadź do postaci iloczynowej wyrażenie 1+cos{\alpha}
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Sprowadź do postaci iloczynowej wyrażenie 1+cos{\alpha}
Skorzystać należy z tego, że:
\(\displaystyle{ ctg{\frac{\alpha}{2}}=\frac{1+\cos{\alpha}}{\sin{\alpha}}}\)
\(\displaystyle{ ctg{\frac{\alpha}{2}}=\frac{1+\cos{\alpha}}{\sin{\alpha}}}\)
Sprowadź do postaci iloczynowej wyrażenie 1+cos{\alpha}
Skorzystaj ze wzoru na kosinus podwojonego kąta.

