obliczyć prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 13:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
obliczyć prawdopodobieństwo
Wiadomo z obserwacji, że 5% pasażerów rezerwujących miejsce na pewien lot nie pojawia się. Linie lotnicze sprzedają więc 52 bilety na samolot mogący zabrać 50 pasażerów. Oblicz prawdopodobieństwo, że w danym locie znajdzie się miejsce dla wszystkich pasażerów, którzy zgłoszą się przed odlotem samolotu.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 9834
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2629 razy
obliczyć prawdopodobieństwo
Obliczmy prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego, tzn. że pojawi się albo 51 albo 52 pasażerów. Skorzystamy ze schematu Bernoulliego dla \(\displaystyle{ p=\frac{1}{20}, n =52}\):
\(\displaystyle{ P(S_{52} q 1 ) = P(S_{52}=0) + P(S_{52} =1) = \\ =
{52 \choose 0}\cdot ft( \frac{1}{20} \right)^0 ft( \frac{19}{20} \right)^{52} +
{52 \choose 1}\cdot ft( \frac{1}{20} \right)^1 ft( \frac{19}{20} \right)^{51}}\)
Szukanie prawdopodobieństwo to jeden odjąć to co powyżej.
Q.
\(\displaystyle{ P(S_{52} q 1 ) = P(S_{52}=0) + P(S_{52} =1) = \\ =
{52 \choose 0}\cdot ft( \frac{1}{20} \right)^0 ft( \frac{19}{20} \right)^{52} +
{52 \choose 1}\cdot ft( \frac{1}{20} \right)^1 ft( \frac{19}{20} \right)^{51}}\)
Szukanie prawdopodobieństwo to jeden odjąć to co powyżej.
Q.