Mam taką funkcję:
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{x^4 - x^2 + 1}}\)
Pochodna wyszła mi taka:
\(\displaystyle{ f^{\prime}(x)=\frac{x(2x^2-1)}{\sqrt{x^4 - x^2 + 1}}}\)
Pochodna zeruje się w punktach: \(\displaystyle{ - \frac{\sqrt{2}}{2},0,\frac{\sqrt{2}}{2}}\).
Może ktoś sprawdzić, czy dobrze?
Obliczenie pochodnej funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy