Dana jest funkcja
\(\displaystyle{ f:\mathbb{R}\to\mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= egin{cases} x ,mbox{ dla } 0leqslant x [0,2) end{cases}}\)
Pokazać, że \(\displaystyle{ f(x)}\) jest funkcją gęstości pewnej zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\).
Obliczyć wartość przeciętną zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) oraz jej medianę.
Pokazać, że f(x) jest funkcją gęstości
- kuch2r
- Gość Specjalny
- Posty: 2303
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Pokazać, że f(x) jest funkcją gęstości
musisz wykazac, ze
\(\displaystyle{ \int\limits_{-\infty}^{\infty} f(x)\mbox{ dx}=1}\), wowczas funkcja bedzie funkcja gestosci zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\)
co do reszty zagadniec, proponuje zajrzec do wykladu...
\(\displaystyle{ \int\limits_{-\infty}^{\infty} f(x)\mbox{ dx}=1}\), wowczas funkcja bedzie funkcja gestosci zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\)
co do reszty zagadniec, proponuje zajrzec do wykladu...