równanko tryg, parametr

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
raimstain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

równanko tryg, parametr

Post autor: raimstain »

dla jakich wartości parametru m rownanie \(\displaystyle{ sin^2{x} + sin{x} + m = 0}\) ma rozwiązania?

poprosze o pomoc
karolo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sącz
Podziękował: 34 razy

równanko tryg, parametr

Post autor: karolo15 »

Ale jaja, zadanie z mojej ksiazki ktore wlasnie robilem, sin^2x+sin x+m=0 za sinx wstawilem sobie parametr t i mialem rownanko t^2+t+m=0 pozniej obliczylem delte= 1-4*1*(m)= 1-4m i zeby rownanie mialo choc jedno rozwiązanie do delta musi być nieujemna czyli 1-4m>=0 z czego wynika ze 1/4=>m i jeszcze drugi warunek, poniewaz sinus ma min -1 to suma dwoch ma min -2 wiec ostateczna odp 1/4=>m=>-2 ale niech potwierdzi ktoś mądrzejszy bo ja si dopiero ucze na spr
ODPOWIEDZ