Witam mam pytanie jak się mnoży i dodaje modulo? Mam takie zadanie: napisać tabliczkę mnożenia i dodawania modulo 7. Jest podany zbiór: {0,1,2,3,4,5,6}. Jak się za to zabrac? Czy może ktoś mi pomóc?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Dodawanie i mnożenie modulo
- Zlodiej
- Korepetytor
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Dodawanie i mnożenie modulo
Mamy zakres cyfr tylko od 0 do 6.
Dla 0 i 1 to chyba jasne.
2 razy 0=0
2 razy 1=2
2 razy 2=4
2 razy 3=6
2 razy 4=1, bo 2 razy 4=8, a reszta z dzielenia 8 przez 7 wynosi 1 (8 modulo 7 jest 1)
2 razy 5=3, analogicznie
2 razy 6=5
Podobnie z 3,4,5,6.
Z dodawaniem jest tak samo:
Np.
6+4=3, bo reszta z dzielenia 10 przez 7 jest równa 3.
Dla 0 i 1 to chyba jasne.
2 razy 0=0
2 razy 1=2
2 razy 2=4
2 razy 3=6
2 razy 4=1, bo 2 razy 4=8, a reszta z dzielenia 8 przez 7 wynosi 1 (8 modulo 7 jest 1)
2 razy 5=3, analogicznie
2 razy 6=5
Podobnie z 3,4,5,6.
Z dodawaniem jest tak samo:
Np.
6+4=3, bo reszta z dzielenia 10 przez 7 jest równa 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 4 lut 2006, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Dodawanie i mnożenie modulo
No dobrze - generalnie rozumiem zamysł. Ja jednak mam nieco trudniejsze [jak dla mnie] zadanie:
Określamy następującą relacje na zbiorze {1;2;3;4;5}:
xRy y-x = 1 (mod 5)
1-1 = ? [zero jest poza naszą dziedziną jak i przeciwdziedziną]
2-1 = 1
3-1 = 2
4-1 = 3
5-1 = 4
1-2 = ? [(-1) jest poza naszą dziedziną jak i przeciwdziedziną]
(...)
Prosiłbym o w miarę szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
Określamy następującą relacje na zbiorze {1;2;3;4;5}:
xRy y-x = 1 (mod 5)
1-1 = ? [zero jest poza naszą dziedziną jak i przeciwdziedziną]
2-1 = 1
3-1 = 2
4-1 = 3
5-1 = 4
1-2 = ? [(-1) jest poza naszą dziedziną jak i przeciwdziedziną]
(...)
Prosiłbym o w miarę szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
- Krystyna
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 maja 2005, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stąd
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Dodawanie i mnożenie modulo
Ja to rozumiem chyba troszkę inaczej. Mamy sobie zbiór i relacje na nim. Rozwiązaniem są pary liczb y i x z danego zbioru spełniające tą relacje. Jeśli coś wybiega poza dziedzinę, albo nie spełnia warunku w relacji tzn., że nie należy do rozwiązania. Więc jak na mnie to rozwiązaniem są pary liczb (y;x) takie że y-x=1 (mod 5).
nie wiem tylko po co to (mod 5) tutaj, bo jak na mnie to ono nic nie wnosi, bo 1 (mod 5) to i tak 1
A to by było:
(5;4) bo 5-4=1
(4;3) ...
(3;2) ...
(2;1) ...
Dobrze?
nie wiem tylko po co to (mod 5) tutaj, bo jak na mnie to ono nic nie wnosi, bo 1 (mod 5) to i tak 1
A to by było:
(5;4) bo 5-4=1
(4;3) ...
(3;2) ...
(2;1) ...
Dobrze?
- BSP
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W pewnym otoczeniu nieskończoności (Wrocław)
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 6 razy
Dodawanie i mnożenie modulo
Co do liczb ujemnych, to przecież co piąta liczba w modulo 5 przystaje do siebie?
\(\displaystyle{ 11 \equiv 6 \equiv 1 (mod 5)}\)
jak również
\(\displaystyle{ 1 \equiv (-4) \equiv (mod 5)}\)
Czy nie można więc zrobić czegoś takiego?
\(\displaystyle{ 1 - 2 = (-1) \equiv 4}\) (mod 5)
\(\displaystyle{ 1 - 3 = (-2) \equiv 3}\) (mod 5)
\(\displaystyle{ 1 - 4 = (-3) \equiv 2}\) (mod 5)
\(\displaystyle{ 1 - 5 = (-4) \equiv 1}\) (mod 5)
\(\displaystyle{ 11 \equiv 6 \equiv 1 (mod 5)}\)
jak również
\(\displaystyle{ 1 \equiv (-4) \equiv (mod 5)}\)
Czy nie można więc zrobić czegoś takiego?
\(\displaystyle{ 1 - 2 = (-1) \equiv 4}\) (mod 5)
\(\displaystyle{ 1 - 3 = (-2) \equiv 3}\) (mod 5)
\(\displaystyle{ 1 - 4 = (-3) \equiv 2}\) (mod 5)
\(\displaystyle{ 1 - 5 = (-4) \equiv 1}\) (mod 5)