Witam. Mam problem z zadaniami:
zad1.
Kiedyś do partii Przeszłość należało 3 razy więcej osób niż do partii Przyszłość. W wyniku nieudanych działań w Przeszłości 5 osób przeszło do Przyszłości. Oststanio przewodniczący Przeszłości przygotował i przeprowadził udaną akcję propagandową, w wyniku której 2 osoby z Przyszłości wróciły do Przeszłości, a na dodatek przyjęto jeszcze 5 nowych członków. Teraz Przeszłość jest dwa razy liczniejsza niz Przyszłość. Ile osób należy do Przeszłosci?
Zad2.
Płatki owsiane zwierają 14% białka i 6,4% tłuszczu. Płatki kukurydziane zawierają 8% białka i 0,8 tłuszczu. Jakie ilości płatków każdego rodzaju należy zamieszać aby otrzymać:
a) 0,15 kg mieszanki zawierającej 1,5 dag białka,
b) 0,28 kg mieszanki zawierającej 5% tłuszczu?
Jak ktoś mógłby mi pomóc byłbym bardzo wdzieczny. Z góry dziekuję
Układ równań
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Układ równań
1)
x-ilośc osób w partii Przyszłość na samym początku
3x-ilość osób w partii Przeszłość na samym początku
\(\displaystyle{ 3x-3+5=2(x+3)}\)
\(\displaystyle{ 3x+2=2x+6}\)
\(\displaystyle{ x=4}\)
Dlatego tak bo na początku w Przeszłości było 3x osób jednak 5 odeszło po czym 2 doszły (czyli tak jakby 3 osoby odeszły, więc minus 3 ), następnie zaś 5 osób doszło, więc dodajemy 5 . I liczba osób w tej partii jest dwa razy większa niż w Przyszłości, w której jest o 3 osoby więcej niż początkowo
x-ilośc osób w partii Przyszłość na samym początku
3x-ilość osób w partii Przeszłość na samym początku
\(\displaystyle{ 3x-3+5=2(x+3)}\)
\(\displaystyle{ 3x+2=2x+6}\)
\(\displaystyle{ x=4}\)
Dlatego tak bo na początku w Przeszłości było 3x osób jednak 5 odeszło po czym 2 doszły (czyli tak jakby 3 osoby odeszły, więc minus 3 ), następnie zaś 5 osób doszło, więc dodajemy 5 . I liczba osób w tej partii jest dwa razy większa niż w Przyszłości, w której jest o 3 osoby więcej niż początkowo
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Układ równań
2a
x-ilośc płatków owsianych
y-ilośc płatków kukurydzianych
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=0,15kg \\ 14 x+8 y=1,5dag \end{cases}}\)
Tylko rozwiązać układ równań
b analogicznie
x-ilośc płatków owsianych
y-ilośc płatków kukurydzianych
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=0,15kg \\ 14 x+8 y=1,5dag \end{cases}}\)
Tylko rozwiązać układ równań
b analogicznie