Oblicz pochodną - 3 zadaia

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Wefe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 sty 2009, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wielkopolska

Oblicz pochodną - 3 zadaia

Post autor: Wefe »

\(\displaystyle{ y= 3x^{cosx}}\)

\(\displaystyle{ y=(tgx) ^{sinx}}\)

\(\displaystyle{ y=(1+ \frac{1}{x}) ^{x}}\)


Nie umiem sobie poradzic z tymi zadaniami. Moze ktoś pomóc?[/latex]
Ostatnio zmieniony 6 sty 2009, o 20:15 przez Wefe, łącznie zmieniany 1 raz.
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

Oblicz pochodną - 3 zadaia

Post autor: lorakesz »

\(\displaystyle{ (3x^{\cos x})'=3(x^{\cos x})'=3(e^{\ln x\cos x})'=3e^{\ln x\cos x}\cdot (\ln x\cos x)'=3x^{\cos x}(\frac{\cos x}{x}-\lnx \sin x)}\)
Następne w podobny sposób.
Wefe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 sty 2009, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wielkopolska

Oblicz pochodną - 3 zadaia

Post autor: Wefe »

czyli za tg mam sobie podstawic to "e"?

z pochodnymi mam pierwszy raz styczność i obrazu na tak "głęboka wode wrzucili"
ODPOWIEDZ