wzór ogólny:
\(\displaystyle{ |D|= t_{a}^{b} ( g(x)-d(x) ) dx}\)
\(\displaystyle{ a x b}\) , \(\displaystyle{ d(x) y g(x)}\)
mam taki przykład:
przedział nie wiem jak był zapisany ale to bardzo mnie nie interesuje
i było jeszcze to napisane:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2t\\y=t ^{3}+1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ t }\)
i obliczenie:
\(\displaystyle{ 2 t_{1}^{2} (t ^{3}+1)dt=[2 \frac{t ^{4} }{4} +2t]_{1}^{2}=9,5}\)
ja proszę o zrobienie tego przykładu:
\(\displaystyle{ 2 x 5}\) , \(\displaystyle{ 0 (1,2)}\)
pole obszaru D
-
- Użytkownik
- Posty: 2484
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 248 razy
pole obszaru D
Funkcje, które tutaj masz są dane równaniami parametrycznymi, a wzór przez Ciebie podany jest dla funkcji danych równaniem ogólnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 4 paź 2007, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ja mam wiedzieć ?
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
pole obszaru D
Może i zły wzór ale ja tylko taki znam, bardzo proszę o obliczenie podanego przykładu wyżej, bardzo mi zależy na czasie.
Z góry dziękuje
Z góry dziękuje
-
- Użytkownik
- Posty: 2484
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 248 razy
pole obszaru D
Można niekiedy spróbować wyrugować parametr \(\displaystyle{ t}\) i otrzymać wzór ogólny danej funkcji. Np. w pierwszym przykładzie:
\(\displaystyle{ y=\left(\frac{x}{2}\right)^3+1 \ , \ x\in}\)
Nie zmienia to faktu, że nie ma tutaj żadnego ograniczenia obszaru \(\displaystyle{ D}\), chyba, że chodzi o standardowe obliczenie pola pomiędzy wykresem danej funkcji, a osią \(\displaystyle{ Ox}\) układu współrzędnych, wiec całka wówczas będzie postaci:
\(\displaystyle{ P_D=\int\limits_{2}^{4}\left(\left(\frac{x}{2}\right)^3+1\right)dx}\)
\(\displaystyle{ y=\left(\frac{x}{2}\right)^3+1 \ , \ x\in}\)
Nie zmienia to faktu, że nie ma tutaj żadnego ograniczenia obszaru \(\displaystyle{ D}\), chyba, że chodzi o standardowe obliczenie pola pomiędzy wykresem danej funkcji, a osią \(\displaystyle{ Ox}\) układu współrzędnych, wiec całka wówczas będzie postaci:
\(\displaystyle{ P_D=\int\limits_{2}^{4}\left(\left(\frac{x}{2}\right)^3+1\right)dx}\)