Wzory- czy są poprawne

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
GwT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice
Podziękował: 3 razy

Wzory- czy są poprawne

Post autor: GwT »

siemka,

znalazłem wzór w zeszycie z elektromotoryki na \(\displaystyle{ E= \frac{u}{d}}\) u to natężenie miedzy okładkami a d to odlegość między okładkami- to jest dobry wzór? Bo gdzieś widzałem taki i mam dylemat \(\displaystyle{ E= u d}\)

Na siłę F1F2 jest wzór \(\displaystyle{ F _{1} F _{2} = \frac{k Q q}{r ^{2} } ?}\)
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Wzory- czy są poprawne

Post autor: Dargi »

Poprawny wzór to \(\displaystyle{ U=Ed}\) Bo różnica potencjałów wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ U=-\int_0^d E dx}\)

A na siłę jest dobry wzór. Mam nadzieje że ten zapis nie oznacza iloczynu dwóch sił :]
ODPOWIEDZ