Proszę o sprawdzenie
-
biedronka19
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
Proszę o sprawdzenie
\(\displaystyle{ a)2log _{3}x+log _{3}y+1}\)
Wyszło mi tak \(\displaystyle{ log _{3}x ^{2}y+x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b) \frac{1}{3}log _{5}8x ^{3}-2log _{5} \sqrt{x}y+ \frac{1}{2}}\)
wyszło mi tak: \(\displaystyle{ log _{5} \frac{8x}{y ^{2}x+ \frac{1}{4} }}\)
Wyszło mi tak \(\displaystyle{ log _{3}x ^{2}y+x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b) \frac{1}{3}log _{5}8x ^{3}-2log _{5} \sqrt{x}y+ \frac{1}{2}}\)
wyszło mi tak: \(\displaystyle{ log _{5} \frac{8x}{y ^{2}x+ \frac{1}{4} }}\)
Ostatnio zmieniony 6 sty 2009, o 17:16 przez biedronka19, łącznie zmieniany 2 razy.
-
biedronka19
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
Proszę o sprawdzenie
a mianowicie wzięło się stąd:\(\displaystyle{ log_{3}x ^{2}+log_{3}y+1=log_{3}x^{2}(y+1)=log_{3}x^2y+x^2}\)
-
biedronka19
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
-
biedronka19
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
-
biedronka19
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
-
biedronka19
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
-
Matejko331
- Użytkownik

- Posty: 34
- Rejestracja: 27 gru 2008, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toshiba
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Proszę o sprawdzenie
\(\displaystyle{ 2log_{3}x+log_{3}y+1=log_{3}x^{2}+log_{3}y+log_{3}3=log_{3}x^2y3}\) moim zdaniem tak
b) chyba \(\displaystyle{ log_{5} \frac{2 \sqrt{5} }{xy}}\)
b) chyba \(\displaystyle{ log_{5} \frac{2 \sqrt{5} }{xy}}\)
-
biedronka19
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
Proszę o sprawdzenie
czekaj czeka bo sie zamotalam z kad wzielas ten trzeci logarytm?
[ Dodano: 6 Stycznia 2009, 17:51 ]
aaa chyba juz wiem 1= log (3)3 tak?
[ Dodano: 6 Stycznia 2009, 17:52 ]
ok to juz załapałam a mozesz sprawdzić mi jeszcze tamten drugi przykład ???
[ Dodano: 6 Stycznia 2009, 17:51 ]
aaa chyba juz wiem 1= log (3)3 tak?
[ Dodano: 6 Stycznia 2009, 17:52 ]
ok to juz załapałam a mozesz sprawdzić mi jeszcze tamten drugi przykład ???
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Proszę o sprawdzenie
b)\(\displaystyle{ \frac{1}{3}log _{5}8x ^{3}-2log _{5} \sqrt{x}y+ \frac{1}{2}=log _{5}(8x ^{3}) ^{ \frac{1}{3} } -log _{5} (\sqrt{x}y)^2+ log _{5}\sqrt{5}=log _{5}2x -log _{5}xy^2+ log _{5}\sqrt{5}=log _{5} \frac{2x}{xy^2}+ log _{5}\sqrt{5}=log _{5} \frac{2}{y^2}+ log _{5}\sqrt{5}=log _{5} \frac{2\sqrt{5}}{y^2}}\)
Matejko331 mam inny wynik.
Matejko331 mam inny wynik.