Kuratoryjny konkurs matematyczny dla gimnazjum 2008/2009

Wojewódzkie. Regionalne. Miejskie. Szkolne. Klasowe;)
Christaad
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Christaad »

Daniel880 pisze:u nas podali już na na około 40 dostało się 4 a ja z wynikiem 43 pkt:// Ciekawe ilu ogólnie się dostało?:P
No u nas ciągle widnieje wspaniały napis.
Komisja pisze:Proszę czekać Komisja sprawdza prace
EDIT

TAK!!!!!!!!!!!!!!
JESTEM na wojewódzkim!!!!!!!!!!!!!!!
46/50

Gratuluję też Natali
Natalia94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Natalia94 »

No nawzajem. Musimy się przygotować teraz dobrze na finał 47/50
lolek-olej
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lolek-olej »

Witam
Pisałem w Poznaniu na os. Jagielońskim. Widze, że gdzieś jakieś wyniki już są. Proszę o podanie linka, gdzie są te wyniki.

pozdrawiam
Runwid
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Runwid »

No to powodzenia wszystkim w finale
Daniel880
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Daniel880 »

wiecie może ile osób przeszło?? ilu mamy już finalistów?
Runwid
Użytkownik
Użytkownik

W śląskim ponad 150 osób (chyba 152).
Daniel880
Użytkownik
Użytkownik

no k... chyba pójde się odwołać:P 2pkt zabrakły a w zad 23. analize miałem, układ ułożyłem co prawdza zły ale był, rozwiązanie niedobre i odpowiedź była czyli powinni dać mi pkt za analize odpowiedź i układ a dostałem za całość tylko jeden:/ i druga rzecz to zadanie 13. ma ktoś dokladną treść zadania?? bo moja Pani od matmy mi troche źle skserowała:/ i według mnie powinno byc \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) a nie \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) duźo osób miało w tym zadaniu błąd i wydaje mi się , że niesłusznie.
Ostatnio zmieniony 9 lut 2009, o 16:56 przez Daniel880, łącznie zmieniany 1 raz.
Jerzy_q
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: Jerzy_q »

Daniel880 pisze:i druga rzecz to zadanie 13. ma ktoś dokladną treść zadania?? bo moja Pani od matmy mi troche źle skserowała:/ i według mnie powinno byc sqrt{2} a nie frac{ sqrt{2} }{2} duźo osób miało w tym zadaniu błąd i wydaje mi się , że niesłusznie.
Jaka jest skala podobieństwa kwadratu ABCD do kwadratu, którego bok ma długość równą połowie przekątnej kwadratu:

a) \(\displaystyle{ 1/2}\) b) \(\displaystyle{ \sqrt2}\) c) \(\displaystyle{ \frac{\sqrt2}{2}}\) d) \(\displaystyle{ 2}\)

Oczywiście że poprawna jest odpowiedź b; ponieważ bok kwadratu \(\displaystyle{ ABCD = a}\), to bok \(\displaystyle{ A'B'C'D' = \frac{a \sqrt{2}}{2}}\), stąd \(\displaystyle{ \frac{a}{\frac{a \sqrt{2}}{2}}=\frac{2a}{a \sqrt{2}} = \sqrt{2}}\). Czyżby klucz sugerował coś innego?
Daniel880
Użytkownik
Użytkownik

w kluczu jak wół pisze 13 c ://

jest w ogóle możliwość, że uznają mi reklamacje??:P

i jeszcze jedno. Czy uznają mi jako ułożenie równania w zadaniu23 takie coś

\(\displaystyle{ 3a+3b+3c=x \}\)
\(\displaystyle{ 6a=x}\)
\(\displaystyle{ 9b=x}\)

no i w ostatneczności wyszło mi \(\displaystyle{ 2c=b}\) co gdybym podstawił wyszło by \(\displaystyle{ 18c=x}\) czyli w końcu wyszedł by wynik. Wyniku nie miałem ale równanie było analize zrobiłem i czy moga mi dać za to pkt??
lolek-olej
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lolek-olej »

Jaka jest skala podobieństwa kwadratu ABCD do kwadratu, którego bok ma długość równą połowie przekątnej kwadratu:

Tu nie ma mowy o podobieństwie boków. Jest o podobieństwie kwadratu, więc może tu chodzić o skale kwadratową.

A tak przy okazji: gdzie znajde odpowiedzi albo wyniki z tego konkursu (pisałem w Poznaniu na os. Jagiellońskim)??
Runwid
Użytkownik
Użytkownik

W podobieństwie figur nie chodzi o pole, ale o stosunki boków. Mimo to rozwiązanie jest jak najbardziej logiczne. Może jednak ktoś, kto układał klucz się pomylił?
Jerzy_q
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: Jerzy_q »

Z definicji oraz własności wynika, że w figurach podobnych w przestrzeniach euklidesowych:

* stosunek pól figur płaskich jest równy kwadratowi skali podobieństwa, (...)
Daniel880 pisze:w kluczu jak wół pisze 13 c ://
Możliwe, że w kluczu jest błąd, co nie znaczy, że komisje postawiły na rzetelne sprawdzanie, a nie "jechanie" prosto z klucza. A może trzeba zawsze patrzeć na proporcję boku figury nowo powstałej do tej przekształcanej, mimo że umiejscowienie słowa "do" w treści raczej na to nie wskazuje?
Daniel880 pisze: i jeszcze jedno. Czy uznają mi jako ułożenie równania w zadaniu23 takie coś

\(\displaystyle{ 3a+3b+3c=x \}\)
\(\displaystyle{ 6a=x}\)
\(\displaystyle{ 9b=x}\)

no i w ostatneczności wyszło mi \(\displaystyle{ 2c=b}\) co gdybym podstawił wyszło by \(\displaystyle{ 18c=x}\) czyli w końcu wyszedł by wynik. Wyniku nie miałem ale równanie było analize zrobiłem i czy moga mi dać za to pkt??
To zależy którą nogą wstała pani z komisji, wierz mi. A łatwiej było chyba \(\displaystyle{ 3(1/6+1/9+1/x)=1}\)
skater
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: skater »

Cześć,
Jak tam poszło w rejonowym w Mazowieckim?
A.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: kaszubki »

Ja pisałem i nie jestem do końca przekonany, czy laureat, czy finalista. Zrobiłem dobrze 4 zadania i mam nadzieję, że nie obetną mi za nie punktów, a w tym którego nie zrobiłem (zadanie z Piotrkiem i rzeką) to nie wiem, gdyż rok temu na finale konkursu dla szkół podstawowych zrobiłem 4 zadania, a w piątym zrobiłem rysunek i zacząłem coś pisać, ale się gdzieś pomyliłem i mi miejsca nie starczyło, a dostałem za to zadanie połowę punktów, więc może i w tym roku dadzą mi np. 2/5 punktów, to wtedy będzie laureat.
Co do zadań:
1.Suma miar kątów wewnętrznych wielokąta oznacza się funkcją liczby jego boków. Zapisz jej wzór, podaj dziedzinę i sporządź wykres.
2. Mamy dany trapez, w którym suma miar kątów przy dłuższej przekątnej wynosi 90, a różnica długości przekątnych wynosi \(\displaystyle{ |4|}\). Oblicz długość odcinka łączącego środki przekątnych
3. Wykaż, że \(\displaystyle{ 2^{2008}-2^{8}}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 240}\).
4. Piotr płynie w górę rzeki i przy drugim moście gubi chorągiewkę. Płynie dalej \(\displaystyle{ 20}\) minut i się orientuje, że zgubił chorągiew i się po nią wraca.Dogonił ją przy pierwszym moście. Oblicz prędkość rzeki wiedząc, że odległość pomiędzy mostami wynosi \(\displaystyle{ 2}\) kilometry.
5. O pewnym stożku wiemy tyle, że kula wpisana weń i kula opisana nań mają środek w tym samym miejscu i że promień małej kuli wynosi \(\displaystyle{ 1}\). Oblicz objętość stożka.
Geo prosta, podzielność także prosta, funkcje proste, zadanko z treścią też proste, ale popsułem
Runwid
Użytkownik
Użytkownik

Jeśli ktoś ma (subiektywnie rzecz biorąc) jakieś trudne zadania z finałów kuratoryjnego, proszę, niech je wrzuci. Dodatkowe ćwiczenia nie zaszkodzą, a finał w śląskim dopiero 12.3
ODPOWIEDZ