[matura 2005] Zaczynamy zabawę!

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Arbooz
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Podziękował: 3 razy

Post autor: Arbooz »

Nie ma szans, żeby unieważnili - to by była tragedia dla wszystkich uczniów. Ale jestem przekonany - będzie wysoki procent niezdawalności. Całe szczęście, że matma przestała być obowiązkowa A poza tym zgadzam się ze Zlodiejem - jak nie umiesz matmy to nie podchodz do matury
droopy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: droopy »

popatrzcie od tej strony: skoro wiele osób nie zda to nie będzie konkurencji na studia

(tylko, że tacy co nie zdali to żadna konkurencja)

a tak wogóle czytałem, że chcą zrobić matme obowiązkową, za dwa lata ma to wejść, ale wątpię żeby doszło do skutku...
Awatar użytkownika
Krystyna
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Krystyna »

Na pewno nie dojdzie. Nie po ogłoszeniu tegorocznych wyników.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Zlodiej »

No i już po infie ...

Ogolnie to teoretyczna fajna poza tą rekurencja... Może nawet 35 punktów na 40 ?

Praktyczna to ja powiem tak... Ciekawe czy te informatyki co to robiły wzięły pod uwage, że żeby zadanie zrobić trzeba tą kupe tekstu przeczytać i sie zastanowic ... No ale pewnie nie ... Bo ja bez stresu z dłuższym mysleniem i błedami zrobiłem 2 na 3 w 2 godziny ... Drugie zadanie było z programowania ... Miałem tylko 20 minut na nie to wiedziałem, że nie zrobie programu ... A tam w większosci trzeba było wyliczone wartości wstawic ... No to Exel i bawiłęm sie ... Sądze ze może i z 5-6 punktów za drugie dosaten ;] ... Jak dobrze pójdzie to infe licze 70-75 punktów...

Czyli jest pięknie ... Jeszcze tylko fizyka ...
paulgray
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: paulgray »

Zlodiej, jest tragicznie-gorszego egzaminu nie mogłem dostać..
poza tym powiedz mi dwie rzeczy-jak zmieściłeś exel'a na dyskietce i co wpisałeś w nagłówku 4 zadania-jak tylko OKE Kraków i OKE Wrocław miały kody ucznia..
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik

paulgray,
Jestem z Jarosławia ... To właśnie pod Kraków podlega ... haha Opłaca się mieszkać na końcu świata ...

A co do tego z exela to przeskoczyłem co 10 ... zamiast od 1 do 7000 po 1, bo wtedy to 2 mega zajmowało ... a tam gdzie było przejście to dokładniej się zagłębiłem ... Ale można było z pokrętła zrobić ... Mi to do głowy nie wpadło ...

Trudne to trzeba przynać było ... Ale było minelo ... Zobaczymy co dalej ...
droopy
Użytkownik
Użytkownik

kurde, ciężkie było, z pierwszego arkusza zrobiłem prawie wszystko, ale poprawności kilku odpowiedzi jestem mocno niepewien, z drugiego arkusza nie ruszyłem wogóle jednego zadania, tego środkowego, co w pascalu miało być, pierwsze zrobiłem, raczej dobrze, a z ostatnim też miałem problemy... ogólnie to będzie jakieś 60-70% czyli nie za ciekawie...
na szczęście na infie mi nie zależy mocno, jak napiszę dobrze fizyke to informatyka stanie się nieważna
ale imho przesadzili, zadania były nieprzemyślane i niejasne...
Awatar użytkownika
Krystyna
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Krystyna »

Kochane panie i panowie, powiem tak. Pojechali z nami jak z gównem! (ciekawe, co na fizyce wymyślą)

Nigdy nie uważałem się za słabego ucznia, a tu proszę zrobili ze mnie ofermę, która ledwo ledwo zda maturę (jeśli zda) a o studiach nie ma co marzyć. Ogólnie, żyłem w przekonaniu, że mogę powalczyć z najlepszymi o miejsce na jakiejś uczelni, a tu się okazało, że jestem żadną konkurencją. Pozostaje mi tylko sumiennie się przygotować na styczeń.

Żal mi jednak tych osób, które zostały ewidentnie 'wydymane'. Przykład: ktoś chce pisać biologie, ale obawia się, że nie zda, więc jako przedmiot obowiązkowy wybiera jemu nie potrzebną matematykę, bo liczyć umie, nie ma problemów na lekcjach i ma nawet dobre oceny. I co? I po egzaminie idzie do domu i szuka jakiejś szkoły policealnej, bo o pomaturalnej może zapomnieć...

PRZESUNĄĆ POPRAWKĘ NA LIPIEC!!
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik

Krystyna,

Chciałbym zauważyć, że matura jest także egzaminem na studia ... Przeciez osoba która jechała na trójach przez 3 lata liceum nie powinna mieć 100% z matury !!! Jakby każdy zdawał maturę na poziomie 90-100% to dopiero byś miał studia ... Marni uczniowie co po semestrze wylatują pozajmowaliby miejsca osobom co przez te 3 lata na te studia pracowały ...

Zauważ, że skoro każdemu słabo matura poszła to żadnych szans na lepsze studia nie tracisz !!! Przecież zawsze są brane osoby z najlepszymi wynikami, nieważne czy najlepsza ma 100% czy 1 %. Pozatym wiele uczelni ma swoje egaminy wewnętrzne. I oferuje zdawanie ich oprócz matury. Niektóre mają inne systemy. Wybierasz najlepsze wyniki itp. Nic straconego !!! A czy z nami postąpili jak nie wiem z czyn to problem dyskusyjny... Martwi mnie tylko % zdawalności, bo matura powinna być taka aby zdało ją 90% uczniów przynajmniej, a wyniki to już efekt umiejętności ... Przecież nie wszyscy są doskonali ...

Oczywiście jest wiele niedociagnięć, których nie powinno być... absurdalne zasady, niedopracowane zadania. Przyznam, że tego nie może być skoro ta matura koszuje bardzo dużo ...

I nie mówie tego, dlatego, że ja jestem z siebie zadowolony Z tego co słysze od znajomych to prawdopodobnie moja matura będzie bardzo dobrym wynikiem w stosunku do średniej kraju ... Znaczy zobaczymy jak ocenią ... Ale pewnie za bardzo się przejmują coniektórzy ... Potem się okaże, że niepotrzebnie sie cieszyłem, bo to ja będe miał słabe wyniki w stosunku do innych ...

Szkoda, że wyników już pod koniec maja nie ma
droopy
Użytkownik
Użytkownik

co absurów i niedopracowania: owszem, na informatyce było tego pełno np. znam gościa któremu arkusz w pierwszym zadaniu zajmował 1,5MB więc nie mógł wejść na dyskietkę z wynikami z tego co mówił komisja dzwoniła do OKE aby ustalić co zrobić i w końcu nagrali jego prace na płyte...
paulgray
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: paulgray »

droopy, ja to znam z autopsji..
spakowałem po prstu plik rarem-jak kazał mi zrobić nauczyciel-w protokole zostało to of korz odnotowane
dobre było też wstawianie wykresów i tabelek do plików tekstowych (no i cudowne podanie kodu ucznia przez uczniów spoza Wrocka czy Krakowa...)
droopy
Użytkownik
Użytkownik

tak, ja te raporty też najpierw zrobiłem w .txt, a później czytam, wstaw wykres, rozdziały... to przerzuciłem do worda
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: g »

na dole jest link do petycji
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: _el_doopa »

szereg taylora i maclaurina, logarytm całkowy ciekawa ta matura musiala byc
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik

Nie no spoko ... Ciekawe co taka petycja nam da ? Od nowa maturę ?? To tylko infomatyka więc wątpie zeby uczelnie przesunęły termin rekrutacji ..

Powalone to wszystko ... No, ale co zrobić... W każdym razie i tak już nic lepszego nie można zrobić ... Pozatym jeśli każdy napisał źle to przecież i tak trudność w dostaniu się na studia się nie zmieni ... heh

No dobra ... Fizyka podstawowa pic ... Szkoda tylko, że nie doczytałem 4 zadań wiec licze na 40 punktów tylko :/ ...

Rozszerzona to no comment ... Coś napisałem, ale to nawet nie będzie 50% ....

Ogólnie fizyka była trudna, ale jak ktoś się przygotowywał solidnie (w przeciwieństwie do mnie ) to spokojnie rozszerzoną mógł na 80-90% zdać ... Ja przeglądnąłem tylko zeszyty wczoraj z wszystkich klas LO i gimnazjum ... Ale moja niewiedza wynikała z braku dobrego przygotowania...

Ogólnie znowu wszyscy niezadowoleni z rozszerzonej, no ale ... Przecież to są wstępne ...
Zablokowany