[LVIII OM] I etap
-
jasny
- Użytkownik

[LVIII OM] I etap
W trzecim jeśli się obierze układ współrzędnym tak, żeby prosta MN wyznaczała oś OX, to wszystko pięknie, łatwo i szybko wychodzi analitycznie...
- Ziom Ziomisław
- Użytkownik

- hellsing
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
[LVIII OM] I etap
Z tego co kojaże z toku myślenia Zioma, tam wychodzi gdzieś ułamek z mianownikiem 5-ab a jego licznik jest dodatni i z ałożenia że a�>0,b�>,i k,m>0 cały ułamek musi być dodatni więc 5>ab.
Ktoś już patrzył na 2 serię i jak zadania? Wg. mnie ta dróga geometria jest tragiczna a ztej serii wypadałoby wszystko już wysłać...
Ktoś już patrzył na 2 serię i jak zadania? Wg. mnie ta dróga geometria jest tragiczna a ztej serii wypadałoby wszystko już wysłać...
[LVIII OM] I etap
To znaczy, że jeśli się nie wysłało zadań z pierwszej serii, można wysłać z kolejnych?DEXiu pisze:kimilo ==> Gdybyś się mocno sprężył i pocisnął jeszcze w II i III serii to bez problemu się załapiesz jeszcz w tym roku
- Calasilyar
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
[LVIII OM] I etap
tak, nie ma z tym problemu, wysyłasz ile chcesz i potem jest suma pktów za cały etap
- Rzeszut
- Użytkownik

[LVIII OM] I etap
Ziom Ziomisław pisze:w 2 po paru przekształceniach dotałem abMoje rozwiązanie zaczynało się od lematu, po którym następowały słowajasny pisze:W trzecim jeśli się obierze układ współrzędnym tak, żeby prosta MN wyznaczała oś OX, to wszystko pięknie, łatwo i szybko wychodzi analitycznie...Rzeszut pisze:Niech E będzie takim punktem, że czworokąt AECD jest równoległobokiem. Przyjmijmy na płaszczyźnie zespolonej punkt A za 0 (...)
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
[LVIII OM] I etap
Ja jakoś drugiego nie mogłem zrobić i na kilka przed końcem wpadłem na nierówność, która okazała się być zawsze nieprawdziwa (jeśli przyjmiemy x^2 = k^2 + 4m i y^2 = m^2 + 5k, wszystko całkowite dodatnie):
(x-k)(y-m) > 4
No a jeśli ona jest nieprawdziwa, to prawdziwa musi być przeciwna, w sumie osiem przypadków : ), ale nie wiem jak zostanie potraktowane wyciąganie nierówności z dupy ; )
(x-k)(y-m) > 4
No a jeśli ona jest nieprawdziwa, to prawdziwa musi być przeciwna, w sumie osiem przypadków : ), ale nie wiem jak zostanie potraktowane wyciąganie nierówności z dupy ; )
-
kimilo
- Użytkownik

[LVIII OM] I etap
zaraz czyli jesli w pierwszej serii nie wyslalem zadnych rozwiazan to jak wysle 2 i 3 to dalej moge sie dostac tak?... no ale szkoda mialem 3 zadania to moglem wyslac... juz by cos bylo a tak male szanse )) no ale za niewiedze sie placi...
- DEXiu
- Użytkownik

[LVIII OM] I etap
kimilo ==> Wysyłaj, wysyłaj. Nie zaszkodzi ci to, a zawsze jest szansa. Jak wyślesz 6 zadań perfect to jest spora szansa że wejdziesz (choć zależy od okręgu), a jak puścisz 7 (bo raczej wątpię żebyś wysłał 8 choć absolutnie nie mówię, że tak nie może być ) to "myślę, że raczej prawie na pewno" przejdziesz
Co do drugiej serii to nierówność jest całkiem fajna (fajniejsza niż ta sprzed roku), 8. jest "takie sobie" (chyba najniefajniejsze z tej serii ale co kto woli ), a geometrie są... hmm... proste?
Co do drugiej serii to nierówność jest całkiem fajna (fajniejsza niż ta sprzed roku), 8. jest "takie sobie" (chyba najniefajniejsze z tej serii ale co kto woli ), a geometrie są... hmm... proste?
-
Ambi
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
[LVIII OM] I etap
A dlaczego nie wysłałeś?
co do 2, takiego bardziej prymitywnego rozwiązania,ale rozwiązania:
zauważmy, że k^2+4m>=(k+1)^2 bo m nalezy do Z+.
zatem 4m>=2k+1
10m-2,5>=5k
m^2+10m-2,5>=m^2+5k
ale m^2+10m-2,5
co do 2, takiego bardziej prymitywnego rozwiązania,ale rozwiązania:
zauważmy, że k^2+4m>=(k+1)^2 bo m nalezy do Z+.
zatem 4m>=2k+1
10m-2,5>=5k
m^2+10m-2,5>=m^2+5k
ale m^2+10m-2,5
- Rzeszut
- Użytkownik

[LVIII OM] I etap
Zgadzam się. Zrobiłem ją już na początku września, nudząc się na niemieckim. Ciekawe, czy na finale w tym roku będzie nierówność. Ostatnia była w 2004 roku.DEXiu pisze:Co do drugiej serii to nierówność jest całkiem fajna
-
kimilo
- Użytkownik

[LVIII OM] I etap
a nie wyslalem... bo zaczalem dopiero w niedziele robic i nie zdarzylem jednego rozwiazania porzadnie zapisac ... a pozniej uznalem ze jak wysylac 2 i jedno niepelne to myslalem ze juz sie nie dostane... ale nie ma co gape zrobilem :/ :/
nic teraz trzeba bedzie posiedziec moze sie uda )))
a które zadanie uwazacie za najtrudniejsze? 12?
nic teraz trzeba bedzie posiedziec moze sie uda )))
a które zadanie uwazacie za najtrudniejsze? 12?
-
Dooh
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
[LVIII OM] I etap
no i tak zrobilem nawet sie nie spocilem hehejasny pisze:W trzecim jeśli się obierze układ współrzędnym tak, żeby prosta MN wyznaczała oś OX, to wszystko pięknie, łatwo i szybko wychodzi analitycznie...