27 marca 2009, czyli 37 dni do matury!
- dabro90
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Eeee tam, nie mozna sobie stosunku do przedmiotu wyrabiac na podstawie nauczycielki
Ja mam juz 3cia pania z fizyki, z czago 1sza miala chyba autyzm (nie zartuje! siedziala na kazdej lekcji stukajac palcami w biurko i ukladajac zeszyty kolorystycznie, normalnych lekcji mielismy z 5 w ciagu roku), 2ga byla mloda gniewna, ale jakos nie bardzo wiedziala jak wiedzie przekazac. Teraz mam z wicedyrektorka i nie narzekalbym gdybym mial z nia przez 3 lata, bo tak to trzeba bylo sie douczac na korkach i samodzielnie ryc przed matura i dalej nie wiem czy ja dobrze napisze Pol biedy ze ja tam fizyke lubie.
A co do niskiego poziomu, to cytat z mojej pani od polaka (egzaminatorka licencjonowana, czy jak cos w ten desen):
"Sadzicie, ze ta matura z polskiego byla prosta? Nie widzieliscie klucza, jeszcze sie zdziwicie i sie wam ten optymizm skonczy"
Wiec tym optymistycznym akcentem zakoncze
Ja mam juz 3cia pania z fizyki, z czago 1sza miala chyba autyzm (nie zartuje! siedziala na kazdej lekcji stukajac palcami w biurko i ukladajac zeszyty kolorystycznie, normalnych lekcji mielismy z 5 w ciagu roku), 2ga byla mloda gniewna, ale jakos nie bardzo wiedziala jak wiedzie przekazac. Teraz mam z wicedyrektorka i nie narzekalbym gdybym mial z nia przez 3 lata, bo tak to trzeba bylo sie douczac na korkach i samodzielnie ryc przed matura i dalej nie wiem czy ja dobrze napisze Pol biedy ze ja tam fizyke lubie.
A co do niskiego poziomu, to cytat z mojej pani od polaka (egzaminatorka licencjonowana, czy jak cos w ten desen):
"Sadzicie, ze ta matura z polskiego byla prosta? Nie widzieliscie klucza, jeszcze sie zdziwicie i sie wam ten optymizm skonczy"
Wiec tym optymistycznym akcentem zakoncze
- kolanko
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
nie strasz chlopie nie strasz klucz zawsze byl o dupe rozbic ... zawsze .... co ja poradze ze moj tok myslenia (raczej dobry ?) jest inny niz klucza ? czytanie ze zrozumieniem to chyba kazdy potrafi zrobic , przynajmniej część ... ale jak w kluczu są jakies poryte odpowiedzi to ja mam gdzies takie ocenianie
-
Rogal
- Użytkownik

Oj tak was postraszyła.
Bo wie, ile będzie roboty z poprawianiem klucza i dopisywaniem do niego tego, co wymyśliliście.
Bo wie, ile będzie roboty z poprawianiem klucza i dopisywaniem do niego tego, co wymyśliliście.
-
adamadam
- Użytkownik

Ja tam wczoraj pisałem z "Chłopów". Co prawda 1 raz słyszałem o Bylicy, ale to mi nie przeszkadzało Zdam spokojnie.
Dzisiaj ang rozszerzony pisałem. Patrząc na klucz z gazeta.pl mam 29/32, licząc bez wypracowania. Czyli gdzieś 85-90% ostatecznie powinno być. W sumie nie wiem po co pisałem rozszerzenie, ale na pewno źle
na tym nie wyszedłem.
Teraz to już tylko ustne pozostały Czas zacząć już pisać tą nieszczęsną prezentacje
Dzisiaj ang rozszerzony pisałem. Patrząc na klucz z gazeta.pl mam 29/32, licząc bez wypracowania. Czyli gdzieś 85-90% ostatecznie powinno być. W sumie nie wiem po co pisałem rozszerzenie, ale na pewno źle
na tym nie wyszedłem.
Teraz to już tylko ustne pozostały Czas zacząć już pisać tą nieszczęsną prezentacje
-
Charles90
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
nie wierzę jak spier******* słuchanie z podstawy --.-- (właśnie sprawdziłem klucz, ratuje mnie czytanie i pisanie mam nadzieję)
myślałem że zatuszuję słaby wynik z polskiego :/ .
myślałem że zatuszuję słaby wynik z polskiego :/ .
-
mnij
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
dlatego polski jest zły bo nie wbijesz się w klucz i lipa. a w majcy, jeśli zrobisz poprawnie, dowolną metodą to jest ok i prawda jest tylko jedna. a nie szukanie informacji których nie ma w tekscie a niby są.
- dabro90
- Użytkownik

Charles, sprawdz czy aby napewno dobry klucz zobaczyles, bo odpowiedzi mogly byc w innej kolejnosci.
Strace 0.5pkt bo oczywiscie musialem zamiast "would I dare" napisac "I would dare"
i kolejne 0.5p za kombinowanie, bo zmienilem z "not to tell" na...no wlasnie
Raczej malo korzystam z reported speech, wiec nie wiem, moze mi ktos powie czy aby napewno to jest zle ;p
Strace 0.5pkt bo oczywiscie musialem zamiast "would I dare" napisac "I would dare"
i kolejne 0.5p za kombinowanie, bo zmienilem z "not to tell" na...no wlasnie
She begged her mother that she didn't tell Paul anything.‘Please don’t say anything to Paul,’ said the girl to her mother.
Raczej malo korzystam z reported speech, wiec nie wiem, moze mi ktos powie czy aby napewno to jest zle ;p
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
niekoniecznie. system jest chory i tez wielu nauczycieli nie umie nic poza trojmienem kwadratowem. chetnie rzucałbym na maturze jekimiś fajnymi twierdzeniami ale sie boje. np. na probnej brat zrobil cos ze wzoru Picka i nauczycielka mu powiedziala ze ok ale na maturze pewnie by mu tego nie zaliczono. raczej nie bede nawet uzywal nawet nierownosci miedzy srednimi ani nierownosci Bernoulli'ego (czasem sie przydają, koledze kiedys zadanie maturalne z ich pomocą zrobilemmnij pisze:w majcy, jeśli zrobisz poprawnie, dowolną metodą to jest ok
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
A ja sobie pomyślałem, że i tak więcej niż 60% z maty nie jest mi potrzebne, więc podenerwuje egzaminatorów i spróbuje w rozwiązaniach skorzystać z trochę bardziej zaawansowanych narzędzi matematycznych (niech se przypomną coś z lat młodości), o ile będzie istniała taka możliwość
Zresztą zwykle nawet jakby się chciało to trzeba to robić prawie na siłę. A w razie nowego rozwiązania (sposobu) jest podobno powoływana komisja, która decyduje czy dodać tę metodę do klucza odpowiedzi (z automatem maxa pkt. za zadanie).
A używanie nierówności... no cóż prawie nigdy się nie przydaje, bo zawsze się trafia co najwyżej taka sytuacja, w której musimy sprowadzić wszystko do wspólnego mianownika, bądź rozbić na ułamek i spostrzec, że niespodziewanie wszystkie wyrazy wewnętrzne się niwelują. Konieczność robienia tych naiwnych dowodów na diagramach Venna również mnie bawi.
Ciekawe co 'oryginalnego' dadzą w tym roku
A używanie nierówności... no cóż prawie nigdy się nie przydaje, bo zawsze się trafia co najwyżej taka sytuacja, w której musimy sprowadzić wszystko do wspólnego mianownika, bądź rozbić na ułamek i spostrzec, że niespodziewanie wszystkie wyrazy wewnętrzne się niwelują. Konieczność robienia tych naiwnych dowodów na diagramach Venna również mnie bawi.
Ciekawe co 'oryginalnego' dadzą w tym roku
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Ja tam bym się ucieszył...Dumel pisze: chetnie rzucałbym na maturze jekimiś fajnymi twierdzeniami ale sie boje. np. na probnej brat zrobil cos ze wzoru Picka i nauczycielka mu powiedziala ze ok ale na maturze pewnie by mu tego nie zaliczono. raczej nie bede nawet uzywal nawet nierownosci miedzy srednimi ani nierownosci Bernoulli'ego (czasem sie przydają, koledze kiedys zadanie maturalne z ich pomocą zrobilem)
JK
-
mnij
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
no trudno się nie zgodzić... sam miałem to na próbnym gimnazjalnym teście dawno temu, nie uznali mojej metody, a była dobra ; p w sumie zadania maturalne raczej nie wymagają nierówności czy innych "egzotycznych" narzędzi ;p jakie to zadanko? mógłbyś zapodać treść?
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
niekoniecznie. wspomne owe zadanieA używanie nierówności... no cóż prawie nigdy się nie przydaje, bo zawsze się trafia co najwyżej taka sytuacja, w której musimy sprowadzić wszystko do wspólnego mianownika
\(\displaystyle{ x>1}\)
teza: \(\displaystyle{ x^{2009}+2008>2009x}\)
no i co dwa najtrywialniejsze i najladniejsze rozwiazania:
AM-GM: \(\displaystyle{ \frac{x^{2009}+\overbrace{1+1+...+1}^{2008}}{2009} \ge x}\)
albo z Bernoulli'ego:
\(\displaystyle{ x^{2009}+2008=((x-1)+1)^{2009}+2008>2009(x-1)+1+2008= 2009x}\)
mozna tez brzydko indukcja (bo 2009 jest naturalne a wiec zadanie jest zdegenerowane do przypadku szczegolnego) albo rozlozyc na czynniki \(\displaystyle{ x^{2009}+1}\) i cos tam ble ble ble
edit:poprawione
Ostatnio zmieniony 5 maja 2009, o 20:22 przez Dumel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
abc666
Raz na jakiejś lekcji robiliśmy arkusze z matmy i było takie ambitne zadanie
jeśli \(\displaystyle{ ab=cd}\) to udowodni że
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}+ \frac{b}{d} \ge 2}\) robił to ktoś tam na tablicy z pół godziny zapisał całe miejsce i wyszło by na to że jeszcze by musiał dopisać trochę (ciągle jakieś delty liczył i z tego deltyi i delty xD ), jak powiedziałem że to idzie w dwóch linijkach i zapisaniu
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}+ \frac{b}{d} \ge 2 \sqrt{ \frac{a}{c} \cdot \frac{b}{d} } \\
\frac{a}{c}+ \frac{b}{d} \ge 2}\)
to zostałem zabity pytaniem
"Gdzie zniknął pierwiastek!? "
p.s.
Dumel, brakuje ci tam 2009 przy ostatnim iksie
jeśli \(\displaystyle{ ab=cd}\) to udowodni że
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}+ \frac{b}{d} \ge 2}\) robił to ktoś tam na tablicy z pół godziny zapisał całe miejsce i wyszło by na to że jeszcze by musiał dopisać trochę (ciągle jakieś delty liczył i z tego deltyi i delty xD ), jak powiedziałem że to idzie w dwóch linijkach i zapisaniu
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}+ \frac{b}{d} \ge 2 \sqrt{ \frac{a}{c} \cdot \frac{b}{d} } \\
\frac{a}{c}+ \frac{b}{d} \ge 2}\)
to zostałem zabity pytaniem
"Gdzie zniknął pierwiastek!? "
p.s.
Dumel, brakuje ci tam 2009 przy ostatnim iksie
- dabro90
- Użytkownik

A ja chcę po prostu tą maturę dobrze napisać
To jak, ktos moze ma pomysl na te moje zdanie z anglika (preforowana wiedza na poziomie CPE )
To jak, ktos moze ma pomysl na te moje zdanie z anglika (preforowana wiedza na poziomie CPE )