[LX OM] II etap
- tkrass
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
[LX OM] II etap
Cóż, ja, robiąc to zadanie, myślałem cały czas, że \(\displaystyle{ a_{1} \le a_{2} \le ... \le a_{n}}\). No i zrobiłem je jak Balnix, potem przepisałem na czysto i dopiero, jak miałem już wszystko przepisane, zobaczyłem, że nierówności idą odwrotnie. I rzuciłem okiem na moje rozwiązanie i uznałem, że nic to w nim nie zmienia. Niestety niesłusznie...
-
L_b
- Użytkownik

[LX OM] II etap
Padło tu pytanie odnośnie laureatów startujących po raz kolejny. Ja mam taki pogląd:
Po co, drodzy laureaci, startujecie po raz kolejny? Wiedza nie ucieka, więc raczej pewne, że zostaniecie znowu laureatami. Zabierając miejsca innym, może głupszym, ale też chcącym dobrać się do finału. Macie przecież indeksy. Nagród za wysokie lokaty nie ma chyba jakichś bajecznie cennych. Jeżeli sprawia wam przyjemność robienie zadań, współzawodnictwo, dlaczego nie spróbujecie sił np. w fizyce, lingwistyce, astronomii czy czymkolwiek innym? Po co, po co kolejny tytuł?
A żeby offtopu nie było: moja ocena z II etapu wahać się będzie w granicach punktów 13: 6 za czwarte (dobrze, że dali jakieś proste zadanie za pocieszenie ), {5,2} za {1,6}. Zdaję sobie sprawę, że nie przejdę, jednak chciałbym się dowiedzieć, jak to jest z progami w różnych okręgach? Czy istotnie mogą być różne? Jeśli tak, to czy to jest sprawiedliwe?
[Olimpiada Literatury i Języka Polskiego na przykład podaje progi przed zawodami, co jest moim zdaniem patentem bardzo dobrym, z drugiej strony, taż sama olimpiada nie podaje uzasadnienia ocen... :/ ]
Czy ktoś wie może, czy będą jakieś przecieki z okręgu krakowskiego? Jak ocenianie wysokość progu tamże?
Po co, drodzy laureaci, startujecie po raz kolejny? Wiedza nie ucieka, więc raczej pewne, że zostaniecie znowu laureatami. Zabierając miejsca innym, może głupszym, ale też chcącym dobrać się do finału. Macie przecież indeksy. Nagród za wysokie lokaty nie ma chyba jakichś bajecznie cennych. Jeżeli sprawia wam przyjemność robienie zadań, współzawodnictwo, dlaczego nie spróbujecie sił np. w fizyce, lingwistyce, astronomii czy czymkolwiek innym? Po co, po co kolejny tytuł?
A żeby offtopu nie było: moja ocena z II etapu wahać się będzie w granicach punktów 13: 6 za czwarte (dobrze, że dali jakieś proste zadanie za pocieszenie ), {5,2} za {1,6}. Zdaję sobie sprawę, że nie przejdę, jednak chciałbym się dowiedzieć, jak to jest z progami w różnych okręgach? Czy istotnie mogą być różne? Jeśli tak, to czy to jest sprawiedliwe?
[Olimpiada Literatury i Języka Polskiego na przykład podaje progi przed zawodami, co jest moim zdaniem patentem bardzo dobrym, z drugiej strony, taż sama olimpiada nie podaje uzasadnienia ocen... :/ ]
Czy ktoś wie może, czy będą jakieś przecieki z okręgu krakowskiego? Jak ocenianie wysokość progu tamże?
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LX OM] II etap
Raczej oczywiste, że próg jest jednakowy na całą Polskę. Poza tym istnieje coś takiego jak zawody międzynarodowe, a najwyższe miejsca zwykle zajmują osoby, które są w finale nie po raz pierwszy. Kolejna rzecz to spotkanie znajomych i chęć uzyskania jak najlepszego wyniku. Olimpiady raczej nie powinno się traktować jako samą walkę o bycie zwolnionym z matury, tylko jako sprawdzenie siebie i swojej matematycznej pasji
-
badmor
- Użytkownik

[LX OM] II etap
Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. W finale mają być najlepsi. Jeżeli uważasz, że OLiJP ma lepszy regulamin, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś spróbował w niej sił. Może to jest brzydka odpowiedź, ale takie było też pytanie!L_b pisze:Zabierając miejsca innym, może głupszym. Olimpiada Literatury i Języka Polskiego na przykład podaje progi przed zawodami, co jest moim zdaniem patentem bardzo dobrym]
-
mnij
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
[LX OM] II etap
ta a ciekawe czy Ty jakbyś był laureatem to za rok byś nie wystartował?L_b pisze: Po co, drodzy laureaci, startujecie po raz kolejny? Wiedza nie ucieka, więc raczej pewne, że zostaniecie znowu laureatami. Zabierając miejsca innym, może głupszym, ale też chcącym dobrać się do finału. Macie przecież indeksy. Nagród za wysokie lokaty nie ma chyba jakichś bajecznie cennych. Jeżeli sprawia wam przyjemność robienie zadań, współzawodnictwo, dlaczego nie spróbujecie sił np. w fizyce, lingwistyce, astronomii czy czymkolwiek innym? Po co, po co kolejny tytuł?
ogólnie jak dla mnie takie opinie to poniżej komentarza. dziwi mnie to że pyta o to uczestnik Olimpiady
-
gribby
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
[LX OM] II etap
L_b, głupie pytania zadajesz, przygotowując się do OM nie uczysz się czegoś nowego? Nawet jeśli nie przejdziesz czy nie zdobędziesz cennego tytułu, jeśli to co robisz, nie robisz tylko dla prestiżu, ale po prostu bardzo to lubisz, satysfakcja będzie i to niesłychana
"Jedyną miarą rozwoju jest ciągłe podnoszenie poprzeczki"
W nauce jest tak, że pewne rzeczy się zapomina, nie zawsze jest tak, że laureat w II klasie, będzie laureatem również w III - bo zadania są bardzo różnorodne, poprawienie swojego wyniku też jest fajne i satysfakcjonujące. Poza tym możesz się zmierzyć z fajnymi zadaniami, które ponadto zostaną sprawdzone! OK, możesz usiąść przed kompem, otworzyć stronę z zadaniami z ostatniej olimpiady i próbować robić, możesz trafić w rozwiązanie zawarte w kluczu, albo i nie - skąd możesz wiedzieć, czy byłoby to dobre rozwiązanie? OK, wynik może wyjść ten sam, ale nie zawsze dobry wynik jest oznaką poprawnego rozumowania. Możesz też opuścić coś bardzo ważnego, więc punkty lecą. A tak zobaczysz na ile Cię ocenią. Ponadto możesz przed maturą (jeśli jesteś w III klasie) oderwać się od szarej rzeczywistości mało ciekawych (poza wyjątkami) zadań na lekcjach matematyki.
"Jedyną miarą rozwoju jest ciągłe podnoszenie poprzeczki"
W nauce jest tak, że pewne rzeczy się zapomina, nie zawsze jest tak, że laureat w II klasie, będzie laureatem również w III - bo zadania są bardzo różnorodne, poprawienie swojego wyniku też jest fajne i satysfakcjonujące. Poza tym możesz się zmierzyć z fajnymi zadaniami, które ponadto zostaną sprawdzone! OK, możesz usiąść przed kompem, otworzyć stronę z zadaniami z ostatniej olimpiady i próbować robić, możesz trafić w rozwiązanie zawarte w kluczu, albo i nie - skąd możesz wiedzieć, czy byłoby to dobre rozwiązanie? OK, wynik może wyjść ten sam, ale nie zawsze dobry wynik jest oznaką poprawnego rozumowania. Możesz też opuścić coś bardzo ważnego, więc punkty lecą. A tak zobaczysz na ile Cię ocenią. Ponadto możesz przed maturą (jeśli jesteś w III klasie) oderwać się od szarej rzeczywistości mało ciekawych (poza wyjątkami) zadań na lekcjach matematyki.
[LX OM] II etap
Mam pytanie troche późno ale teraz dopiero sobie przypomniałem wysyłąłem zadania na I etap do komitetu w Lublinie i jabym chciał sie dowiedzieć ile mam pkt to mam napisac e-mail(jak tak to jaki adres), czy zadzwonic bo nie wiem a chciałbym z czystej ciekawości wiedziec
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] II etap
na stronie krakowskiego komitetu okręgowego jest coś takiego:
w innych okregach pewnie jest podobnie, choć sam kiedys wyslalem do Toruńskiego maila czy tak mozna i nie dostalem odpowiedziUczestnicy Olimpiady zazwyczaj chcą wiedzieć, jak im poszło i poznać szczegółowe oceny za poszczególne zadania...
W przypadku zadań I stopnia, do momentu zebrania Komitetu Okręgowego, na którym zapada decyzja o kwalifikacji, żadne informacje na temat wyników nie mogą być nikomu spoza Komitetu Okręgowego udzielone. Po zebraniu kwalifikacyjnym, uczestnik Olimpiady może poznać swoje (i wyłącznie swoje) wyniki. W tym celu należy przysłać do Komitetu Okręgowego Olimpiady Matematycznej w Krakowie kopertę z naklejonym znaczkiem o nominale aktualnej opłaty pocztowej za zwykły list, zaadresowaną na własny adres domowy.
Nikomu poza uczestnikiem zawodów, Komitet Okręgowy nie udzieli żadnej informacji na temat uzyskanych przez niego wyników.
Komitet Główny zabrania Komitetom Okręgowym udzielać jakichkolwiek informacji na temat ocen za rozwiązania zadań stopnia II.