[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
bartokot
- Użytkownik

Re: [Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności
Rzeczywiście, moje rozwiązanie jest nieprawidłowe, ale można spróbować rozbić na przypadki:
a) wszystkie liczby większe od \(\displaystyle{ \frac{1}{18}}\)
b) trzy liczby większe od \(\displaystyle{ \frac{1}{18}}\) itd.
a) wszystkie liczby większe od \(\displaystyle{ \frac{1}{18}}\)
b) trzy liczby większe od \(\displaystyle{ \frac{1}{18}}\) itd.
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
No, może da się to naprawić w ten sposób, ale tak na oko wygląda to na żmudne.
EDIT: poprawa wyjątkowo durnej literówki.
inne podejście:
Ostatnio zmieniony 6 maja 2018, o 19:39 przez Premislav, łącznie zmieniany 2 razy.
- Premislav
- Użytkownik

bartokot pisze:Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej dodatniej \(\displaystyle{ n}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \frac 1 3 n^2 + \frac 1 2 n \ge \sqrt[n]{(n!)^2} - \frac 1 6}\)
Ukryta treść:
-
bosa_Nike
- Użytkownik

- Podziękował: 75 razy
Wolałabym, żebyś to Ty zadał, bo ja tylko wykonałam overkill na już rozwiązanym zadaniu, ostatnie rozwiązanie jest Twoje, no i już dwukrotnie wstrzeliłeś się z zdaniami w poziom sugerowany przez PokEmila, co dobrze rokuje. Ja nie będę dawać pierwszych odpowiedzi, chyba że zadanie będzie długo leżeć nieruszone, a mnie przypadkiem uda się wystrugać rozwiązanie.
- Premislav
- Użytkownik

Jak sobie życzysz.
Niech \(\displaystyle{ a,b,c}\) będą liczbami rzeczywistymi dodatnimi spełniającymi nierówności \(\displaystyle{ abc\le \frac 1 4}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{1}{a^2}+\frac{1}{b^2}+\frac{1}{c^2}<9}\). Proszę udowodnić, że istnieje trójkąt o bokach długości \(\displaystyle{ a,b,c}\).
Niech \(\displaystyle{ a,b,c}\) będą liczbami rzeczywistymi dodatnimi spełniającymi nierówności \(\displaystyle{ abc\le \frac 1 4}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{1}{a^2}+\frac{1}{b^2}+\frac{1}{c^2}<9}\). Proszę udowodnić, że istnieje trójkąt o bokach długości \(\displaystyle{ a,b,c}\).
- timon92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Ukryta treść:
dowieść, że \(\displaystyle{ 5\cdot DE \le 3\cdot AB}\)
-
arek1357
Wsk. \(\displaystyle{ DE}\) osiąga maximum gdy\(\displaystyle{ DE||AB}\) i wtedy się liczy łatwo i wychodzi...
-
arek1357
Jak oznaczymy: \(\displaystyle{ s=DE}\)
\(\displaystyle{ \varphi -}\) kąt między tymi cięciwami
łatwo zauważyć, że:
\(\displaystyle{ \frac{0,5s}{r}=\sin \varphi}\)
\(\displaystyle{ r}\) - promień koła
z tego:
\(\displaystyle{ s=2r \sin \varphi}\)
jak widać to coś osiąga wynik jak największy gdy kąt jest jak największy, ale to widać gołym okiem, że ten kąt jest maksymalny wtedy gdy:
\(\displaystyle{ CO}\) jest prostopadłe do \(\displaystyle{ AB}\), a wtedy: \(\displaystyle{ s || AB}\)
\(\displaystyle{ O}\) - środek koła
-- 25 maja 2018, 11:50 --
Oczywiście przy tych oznaczeniach po kilku szkółkowych obliczeniach otrzymamy,że:
\(\displaystyle{ \sin \varphi= \frac{3}{5}}\)
z tego maksymalne \(\displaystyle{ s}\) wyniesie:
\(\displaystyle{ s= \frac{6}{5}r}\)
co daje tezę zadania...-- 25 maja 2018, 11:53 --Bo przy moich oznaczeniach do udowodnienia jest, że:
\(\displaystyle{ 5s \le 3 \cdot 2r}\)
\(\displaystyle{ \varphi -}\) kąt między tymi cięciwami
łatwo zauważyć, że:
\(\displaystyle{ \frac{0,5s}{r}=\sin \varphi}\)
\(\displaystyle{ r}\) - promień koła
z tego:
\(\displaystyle{ s=2r \sin \varphi}\)
jak widać to coś osiąga wynik jak największy gdy kąt jest jak największy, ale to widać gołym okiem, że ten kąt jest maksymalny wtedy gdy:
\(\displaystyle{ CO}\) jest prostopadłe do \(\displaystyle{ AB}\), a wtedy: \(\displaystyle{ s || AB}\)
\(\displaystyle{ O}\) - środek koła
-- 25 maja 2018, 11:50 --
Oczywiście przy tych oznaczeniach po kilku szkółkowych obliczeniach otrzymamy,że:
\(\displaystyle{ \sin \varphi= \frac{3}{5}}\)
z tego maksymalne \(\displaystyle{ s}\) wyniesie:
\(\displaystyle{ s= \frac{6}{5}r}\)
co daje tezę zadania...-- 25 maja 2018, 11:53 --Bo przy moich oznaczeniach do udowodnienia jest, że:
\(\displaystyle{ 5s \le 3 \cdot 2r}\)
-
bosa_Nike
- Użytkownik

- Podziękował: 75 razy
[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności
Poprzednie inaczej:
Bieżące:
Pokaż, że dla dowolnych dodatnich liczb \(\displaystyle{ a,b}\), spełniających warunek \(\displaystyle{ ab\ge 1}\), prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ \biggl(a+2b+\frac{2}{a+1}\biggr)\biggl(b+2a+\frac{2}{b+1}\biggr)\ge 16}\)
-
arek1357
Hola Hola ja zrobiłem to pierwszy więc ja powinienem pierwszy wrzucić nowe zadanie...
To ostatnie:
A teraz zrobiłem następne więc prosty rachunek powinienem wrzucić dwa zadania...
Nie ustępuje się kobietom miejsca jeżeli na to nie zasłużą...
czy b_N jest kobietą?
Hint:
To ostatnie:
Ukryta treść:
Nie ustępuje się kobietom miejsca jeżeli na to nie zasłużą...
czy b_N jest kobietą?
Hint:
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 12 cze 2018, o 15:48 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik

Przepraszam, może jest dla mnie nieoczywiste coś, co powinno być oczywiste (urodziłem się z wadą wzroku – nie widzę geometrii), ale dla mnie jednak był to co najwyżej szkic. Moim zdaniem to jest ominięcie kluczowej trudności zadania, ale w sumie się nie znam. Chciałem już to napisać wcześniej, ale uznałem, że trochę byłby to spam…arek1357 pisze:jak widać to coś osiąga wynik jak największy gdy kąt jest jak największy, ale to widać gołym okiem, że ten kąt jest maksymalny wtedy gdy:
Inne rozwiązanie zadania od bosej_Nike:
-
arek1357
Otóż nie bo przeliczyłem to w zeszycie mogę ci nawet wysłać ksero, pisałem o szkółkowych obliczeniach, których niegodny się czułem wrzucać tam, ale przeliczyłem wszystko , żeby wykazać, że to co widać gołym okiem można również zobaczyć pod lupą... dlatego będę protestował...Moim zdaniem to jest ominięcie kluczowej trudności zadania
Mimo, że Premislava szanuję to jednak niech nic nie wrzuca tu bo nie może...
- Premislav
- Użytkownik

można też tak zrobić zadanie od bosej_Nike: