Quiz matematyczny
-
szw1710
-
Ein
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Quiz matematyczny
Reguła równoległoboku \(\displaystyle{ \rightarrow}\) tożsamość polaryzacyjna \(\displaystyle{ \rightarrow}\) iloczyn skalarny \(\displaystyle{ \rightarrow}\) funkcjonał ciągły \(\displaystyle{ \rightarrow}\) rozcinanie płaszczyzny ?
Czy przesadziłem?
Czy przesadziłem?
-
szw1710
Quiz matematyczny
Świetnie. Sam się przy okazji czegoś dowiedziałem Podoba mi się. Konkretnie myślałem o osobie Jordana, więc okazuje się, że nie tylko nazwisko łączy te dwie rzeczy. Uznaję. Zadajesz.
-
Ein
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Quiz matematyczny
Zgadza się. Za proste było 
Chociaż w pierwszej kolejności myślałem o Takeo Wadzie, ale po doczytaniu wyszło, że on tylko zaproponował "geograficzną" realizację/konstrukcję tych "jezior", a odkrył je (w tej czy innej formie) Brouwer.
Znowu Twoja kolej na zagadkę.
Chociaż w pierwszej kolejności myślałem o Takeo Wadzie, ale po doczytaniu wyszło, że on tylko zaproponował "geograficzną" realizację/konstrukcję tych "jezior", a odkrył je (w tej czy innej formie) Brouwer.
Znowu Twoja kolej na zagadkę.
-
szw1710
Quiz matematyczny
O pewnym matematyku pisano, że często przysypiał na wykładach, seminariach itp., ale zawsze budził się, gdy wymawiano jego nazwisko, a ponadto, mimo tego przysypiania, miał po wykładzie trafne uwagi.
O kogo chodzi oraz kto i gdzie napisał o tej osobie słowa, o których mówię?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3425 razy
Quiz matematyczny
hmm, byc moze to .... Norbert WienerO pewnym matematyku pisano, że często przysypiał na wykładach, seminariach itp., ale zawsze budził się, gdy wymawiano jego nazwisko, a ponadto, mimo tego przysypiania, miał po wykładzie trafne uwagi.
Ukryta treść:
-
szw1710
Quiz matematyczny
Bo Wy wszystkie moje pytania rozwalicie Ale nie - na jedno o prof. Morayne (matematyk i bajkopisarz) nikt nie odpowiedział
Zadajesz.
Zadajesz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

Quiz matematyczny
a zatem prosimy uzupełnić.O kogo chodzi oraz kto i gdzie napisał o tej osobie słowa, o których mówię?
moje pytanie jak zwykle bedzie super łatwe:
W ubiegłym roku pewne małżeństwo, mieszkajace zagranica ofiarowało jako przezent portret pewnego (raczej mało znanego), choć zasłuzonego matematyka, namalowany przez znakomitego malarza tworzacego na przełomie xIX i XX wieku. Kim był ów matematyk a kim twórca portretu ? i do jakiego muzeum trafił obraz ?
-
szw1710
Quiz matematyczny
mol_ksiazkowy, podałeś źródło internetowe, uznałem. Miałem na myśli "Przygody matematyka" Ulama. To jeden z piękniejszych fragmentów. Z tej książki naprawdę dowiedziałem się dużo o sobie jako matematyku. Nie przysypiam na seminariach.
Odpowiedź na Twoje pytanie:
http://www.rmf24.pl/kultura/news-sensac ... nId,387415
Brunon Abakanowicz, namalował Leon Wyczółkowski.
Odpowiedź na Twoje pytanie:
http://www.rmf24.pl/kultura/news-sensac ... nId,387415
Brunon Abakanowicz, namalował Leon Wyczółkowski.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

Quiz matematyczny
ciekawa sprawa z tym obrazemBrunon Abakanowicz, namalował Leon Wyczółkowski.
Obraz na początku XX wieku trafił do francuskiego malarza - przyjaciela polskiego naukowca. Potem był przekazywany kolejnym spadkobiercom i nigdy nie był prezentowany publicznie. O jego istnieniu nie wiedział żaden z polskich historyków sztuki. Nie był on skatalogowany, więc teoretycznie nie istniał.
Jak najbardziej, teraz znów Ty.
-
szw1710
Quiz matematyczny
Zadziwiające jest, że wszystko można wygooglować.
No to teraz takie pytanie, ciekawe, kto wygoogluje W razie czego będę dawał wskazówki.
Pewna polska aktorka (grała w dość znanym polskim filmie mniej więcej ćwierć wieku temu) jest córką matematyka (był on swego czasu rektorem jednej z uczelni). Jaki to film, jaka aktorka, jaką rolę odtwarzała i czyją jest córką?
Wskazówka Ten matematyk kiedyś mi osobiście o tym powiedział. Jest recenzentem mojej rozprawy doktorskiej.
No to teraz takie pytanie, ciekawe, kto wygoogluje W razie czego będę dawał wskazówki.
Pewna polska aktorka (grała w dość znanym polskim filmie mniej więcej ćwierć wieku temu) jest córką matematyka (był on swego czasu rektorem jednej z uczelni). Jaki to film, jaka aktorka, jaką rolę odtwarzała i czyją jest córką?
Wskazówka Ten matematyk kiedyś mi osobiście o tym powiedział. Jest recenzentem mojej rozprawy doktorskiej.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik