Gierol pisze:w zadaniu chodzilo o znalezienie najwiekszego \(\displaystyle{ t}\) a nie najwiekszej wartosci wyrazenia. pokazales w ten sposob, ze nie istnieje ograniczenie tego wyrazenia z gory, ale to nie o to chodzilo - chodzilo o ograniczenie z dolu
Nie wiem o co ci chodzi. Największe t będzie właśnie wtedy, gdy wartość tego wyrażenia będzie najwieksza. A być nie może...
ale t jest mniejsze bądź równe temu wyrażeniu.
Ja sobie w łeb strzelę za to z tym rozwiązaniem w liczbach naturalnych...;/
Pytanie do tych, którzy już brali w matmix-ie udział:
ile można było mieć błędów,, żeby wejść do drugiego etapu w poprzednich latach?
bo póki co to mam lipę (wiem, że jeszcze kilkanaście zestawów )
@Sylwek
Skoncentrować to się na pewno bardziej skoncentruje, i nie będę lekceważył przeciwnika (to jest: zadania )
Za co z resztą już dostałem nauczkę i lekcję pokory ;P
Ostatnio zmieniony 23 gru 2008, o 20:33 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
To t ma być takie, żeby dla dowolnej pary a,b: a+b=1 zachodziła podana nierówność. Z jednej strony dla a=b=0,5 lewa strona jest równa 9, zatem t nie przekracza 9. Z drugiej strony powyżej udowodniłem, że lewa strona jest zawsze nie mniejsza niż 9. Zatem \(\displaystyle{ t=9}\). Spróbuj ponownie zrobić to zadanie, bo wydaje mi się, że źle je zinterpretowałeś.
Rok temu można było zrobić 2 czy tam 3 błędy (jak się na wszystko udzieliło odpowiedź). Robiąc następne zestawy musisz się bardziej skoncentrować, będzie dobrze
Zgadzam się z g,c e,e,b b,f w pierwszej kategorii Pierwszy raz biorę udział i myślę, że fajnie byłoby pojechać do Warszawy na finał, ale do tego jeszcze kilka zestawów zostało
Smigol - według regulaminu nie kilkanaście, a kilka (konkretnie 9) zestawów zostało do końca
Ja również mam g, c, e, e, b, b, f w pierwszej kategorii. Skoro parę osób tak ma, to podejrzewam, że jest dobrze. Już się wystraszyłem, że gdzieś popełniłem błąd, bo szkoła ma średnią 10 pkt, ale najwyraźniej więcej osób startuje.
dla pierwszej kategorii mam następujące odpowiedzi:
I zestaw
1. 827 g
2. 2,5 c
II zestaw
1. 80 e
2. pierwiastek z 6 e
3. pierwiastek z 2 b
III zestaw
1. 1 b
2. t=9 f
[ Dodano: 23 Grudnia 2008, 21:51 ]
ale powiem, że dla mnie najtrudniejszym zadaniem było 1 z zestawu III bo w ostatniej chwili zauważyłem, że chodzi o liczby naturalne Czytać uważnie pytania ;p
wiem ale taki jest mój plan xD poza tym 14 pkt na razie nie jest raczej złym wynikiem mimo iż zadania na razie są proste :d w zeszłym roku właśnie na początku zrobiłem błąd w zadaniu w bodajże z 3 seriii się martwiłem że przez niego nie przejde dalej xp po prostu mam nadzieje że powtórze wycieczkę do Warszawy i w tej edycji konkursu xD
Mozna wiedziec jak zrobiliscie zadanie 1 z zestawu II z kategorii II :
"Najwieksza liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\), ze \(\displaystyle{ 10^{n}}\) jest dzielnikiem liczby \(\displaystyle{ 2008!}\) jest ... " ?
wpisujesz w google silnia
2 wynik to strona w której obliczysz silnię z 2008
ostatnie zera kopiujesz w edytor tekstu ustawiasz tabulacje i i liczysz ile zer;]
oczywiście nie 1 2 3 4 5. 400 .401 ... 499 500 tylko przez tabulację ileś w rzędzie się ustawiło a później mnożysz. I tak o to wyszło 500.
A sposobu matematycznego nie znam
Ja się bawiłam matematycznym sposobem, może nie do końca... Ogólnie sobie trochę rozpisałam, ale doliczyłam się tylko 498 zer... :/ Pasowało mi do odp, ale jak widać nie zauważyłam tych dwóch pozostałych...
Swoją drogą ciekawe gdzie one były...
No ludzie. Dzielić 2008 przez 5, potem 25, potem 125, potem 625 i wziąc cechy ;P. Nic łatwiejszego ;P. Jeżeli liczba dzieli się przez 5, to ma w sobie dzielnik pierwszy wynoszący 5. Jeżeli dzieli się przez 25, to ma w sobie 2 dzielniki pierwsze wynoszące 5, ale jeden już wzięliśmy pod uwagę, więc mamy 1 nowy. Tak samo ze 125 i 625 i wychodzi:
[2008/5]+[2008/25]+[2008/125]+[2008/625]=[401,6]+[80,32]+[16,064]+[3,2128]=401+80+16+3=500
Swistak, można tez było policzyć ilość wielokrotności 5, wielokrotności 25, wielokrotności 125 i 625, dodając je otrzymaliśmy 500. Oczywiście bez odrzucania powtórzeń.