OMG 2008/2009
-
mypod
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
OMG 2008/2009
Ja też na to liczęDolin pisze:W zeszłym roku próg wynosił ~10 pkt . Mam nadzieję, że w tym roku to się nie zmieni
-
mypod
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
OMG 2008/2009
Drogi kolego Świstaku, proszę Cię o jeszcze kilka cennych rad .Swistak pisze:Z tego co pamiętam, to chyba 123 .mikos14 pisze:ja również. a ile w tamtym roku osób przeszło
A tak poza tym to powodzenia wszystkim
-
Mruczek
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
OMG 2008/2009
IV OMG - zawody II stopnia - zadania:
1. Wyznacz wszystkie trójki (a,b,c) liczb nieparzystych dodatnich spełniające zależność
\(\displaystyle{ \frac{a+c-b}{b+c-a} = \frac{a}{b}}\).
2. Każda z liczb \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, ..., x_{101}}\) jest równa 1 lub -1. Wyznacz najmniejszą możliwą wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2} + x_{2}x_{3} + x_{3}x_{4} + ... + x_{100}x_{101} + x_{101}x _{1}}\).
3. Dany jest równoległobok ABCD oraz punkt E należący do boku BC. Przez punkt D prowadzimy prostą k równoległą do prostej AE. Na prostej k obieramy takie punkty K, L, że czworokąt AEKL jest równoległobokiem. Udowodnij, że równoległoboki ABCD i AEKL mają równe pola.
4. W turnieju tenisa stołowego wzięło udział 50 zawodników. Każdy zawodnik rozegrał jeden mecz z każdym innym zawodnikiem, nie było remisów. Czy możliwe jest, aby każdy z uczestników wygrał tę samą liczbę meczów? Odpowiedź uzasadnij.
5. Ostrosłup prawidłowy sześciokątny przecięto płaszczyzną, która przecina wszystkie jego krawędzie boczne. W przekroju otrzymano sześciokąt wypukły ABCDEF. Wykaż, że proste AD, BE i CF przecinają się w jednym punkcie.
1. Wyznacz wszystkie trójki (a,b,c) liczb nieparzystych dodatnich spełniające zależność
\(\displaystyle{ \frac{a+c-b}{b+c-a} = \frac{a}{b}}\).
2. Każda z liczb \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, ..., x_{101}}\) jest równa 1 lub -1. Wyznacz najmniejszą możliwą wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2} + x_{2}x_{3} + x_{3}x_{4} + ... + x_{100}x_{101} + x_{101}x _{1}}\).
3. Dany jest równoległobok ABCD oraz punkt E należący do boku BC. Przez punkt D prowadzimy prostą k równoległą do prostej AE. Na prostej k obieramy takie punkty K, L, że czworokąt AEKL jest równoległobokiem. Udowodnij, że równoległoboki ABCD i AEKL mają równe pola.
4. W turnieju tenisa stołowego wzięło udział 50 zawodników. Każdy zawodnik rozegrał jeden mecz z każdym innym zawodnikiem, nie było remisów. Czy możliwe jest, aby każdy z uczestników wygrał tę samą liczbę meczów? Odpowiedź uzasadnij.
5. Ostrosłup prawidłowy sześciokątny przecięto płaszczyzną, która przecina wszystkie jego krawędzie boczne. W przekroju otrzymano sześciokąt wypukły ABCDEF. Wykaż, że proste AD, BE i CF przecinają się w jednym punkcie.
- tkrass
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
OMG 2008/2009
ale łatwe, całą niegeomterię widać na pierwszy rzut oka bez rozpisywania, geometrii nie rysowałem. dla mnie dużo łatwiejsza niż zeszłoroczna...
-
patry93
- Użytkownik

- Podziękował: 352 razy
OMG 2008/2009
Hm, zadania 1, 2 i 3 zrobiłem raczej całe dobrze (może tylko jakieś małe błędy są). Zadania nr 4 w ogóle nie ruszyłem (kombi! ), za to w zad. nr 5 to przeszedłem samego siebie LOL, nie wiem jakim tępakiem trzeba być (tzn. mną ), żeby nie wykorzystać tego, iż odcinek łączący wierzchołek ostrosłupa ze środkiem sześciokąta jest wysokością... ale wszystkie zależności "płaszczyznowe" raczej dobrze... hm...
Tak "pesymistycznie" myślę, że będzie 55502, a "optymistycznie" 66605 xD (raczej niemożliwe niestety) ... oby próg był niski, oby był niski....
Tak "pesymistycznie" myślę, że będzie 55502, a "optymistycznie" 66605 xD (raczej niemożliwe niestety) ... oby próg był niski, oby był niski....
-
kaszubki
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
OMG 2008/2009
4 było chyba najprostszym zadaniem. Wystarczyło popatrzeć, ile jest w sumie wygranych (\(\displaystyle{ \frac{49*50}{2} =1225}\)), a następnie podzielić to przez 50. To widać...
-
patry93
- Użytkownik

- Podziękował: 352 razy
OMG 2008/2009
kaszubki - oj nie wiem... w Bielsku jeden gość właśnie w ten sposób pokazywał zad. 4, a Pan Szymczyk coś nie do końca był przekonany do tego rozwiązania...
Mruczek - ale przecież właśnie miałeś znaleźć ten szczególny przypadek Chyba, że nie udowodniłeś, iż każdy inny będzie miał większą wartość? To wtedy chyba klapa... ale nie wiem, nie znam się
Ja chcę tylko niskiego progu, błagaaaam! <chlip>
Mruczek - ale przecież właśnie miałeś znaleźć ten szczególny przypadek Chyba, że nie udowodniłeś, iż każdy inny będzie miał większą wartość? To wtedy chyba klapa... ale nie wiem, nie znam się
Ja chcę tylko niskiego progu, błagaaaam! <chlip>
- timon92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
OMG 2008/2009
uważam, że prostsze było 1. Łatwo dojść do postaci (a-b)(a+b-c)=0, co zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy a=b. c może być dowolnekaszubki pisze:4 było chyba najprostszym zadaniem. Wystarczyło popatrzeć, ile jest w sumie wygranych (\(\displaystyle{ \frac{49*50}{2} =1225}\)), a następnie podzielić to przez 50. To widać...
3 tez proste. Niech \(\displaystyle{ F}\) będzie takim punktem na prostej \(\displaystyle{ k}\), że \(\displaystyle{ KL=DF}\). Widać, że \(\displaystyle{ ADFE}\) jest równoległobokiem mającym pole równe zarówno polu \(\displaystyle{ AEKL}\) jak i \(\displaystyle{ ABCD}\)
w drugim oczywiście będzie to \(\displaystyle{ -99}\) (ta wartość jest osiągana dla \(\displaystyle{ x_1=x_3=...=x_{101}=-1 \wedge x_2=x_4=...=x_{100}=1}\))
myślę, że we wcześniejszych edycjach były trudniejsze zadania, ale łatwo mi mówić, że to było łatwe, bo jestem za stary na ten konkurs