paulgray pisze:
za co te 7 pktów zadaniu z udowodnij (pierw)-rozwiązanie zajęło mi 3 linijki i za nic nie jestem w stanie odgadnąć co punktowali..
Pewnie zrobiłeś normalnie z dwumianu Newtona (tzn. tak żeby pod pierwiastkiem było coś do potęgi 3), a oni pewnie wymyślili tak że trzeba to oznaczyć jako x. Podnieść do trzeciej potęgi wszystko i obliczyć ten x.... dużo roboty więc na 7 pkt pasuje
Ja zrobiłem drugim sposobem, bo uznałem, że lepiej mieć tak jak w odp.
vip1986,
Dyskusja na temat rowziazań została założona w tym samym dziale ... tam zapraszam ...
Ogólnie to nie ma co się teraz tak patrzeć na to jak sie zrobiło, bo i tak wyniki dopiero za miesiac ... szkoda zmarnować ten czas na denerwowanie sie jak poszło ... ...
Mi została jeszcze informatyka i fizyka i test na uczelnie no i mam Holidejz
Zlodiej, ja też pisze infe i fizyke ale masz jeszcze jakiś test na uczelnie? to gdzie ty się wybierasz że takie wymagania? ja na politechnike wrocławską i tam tylko maturka starcza
i z czego masz ten teścik?
Ja już zakończyłem matury. Teraz tylko rekrutacja. Chce się dostać na matematykę na Uniwerek Warszawski - jak nie - to przeżyję rok na Wydziale Fizyki (najlepiej na astronomii wtedy) tegoż Uniwerku i za matmę zabiorę się od następnego.
Do rekrutacji na matme wezmą mi wyniki z polskiego, angielskiego i matmy.
Z tego co widze nie poszło mi tak źle [najlepiej mi angieslki poszedł ] więc chyba sa szanse, że wszystko będzie dobrze. Życzę wszystkim zdającym powodzenia [szczegolnie tym, przed którymi fizyka i niemiecki -> ]
droopy,
Ja ide tam gdzie Arek ... Tylko, że nie biorę polskiego. Mam wybrać 2 dodatkowe ... Tymi dodadtkowmy są fiza, infa, anglik ... Wybiorę to co najlepiej pójdzie ...
No ale głównym celem są jednoczesne... Test percepcji i anglieski ... marzenia ...
Z polskiego wybralem temat z Potopu i też go nie zaznaczyłem Ale raczej to nie będzie problemem, bo musieliby mnóstwo maturzystów za to obalić. Polski raczej zdany, czyli tak jak miało być
Anglik - po raz kolejny - lajt :]
Niektórzy znajomi narzekali, że tragiczne nagrania, koszmarna prognoza pogody itp., ale szczerze mówiąc to niczego innego się nie spodziewałem
Teraz już naprawdę żałuję, że nie pisałem matmy. Wszyscy znajomi byli zaskoczeni tak wysokim poziomem zadań, a ja nawet nie mogę sobie podyskutować Zresztą już nawet w mediach zaczęła się akcja bojkotująca maturę z matmy. Spójrzcie - nam tutaj poszło średnio, a pomyślcie o tych wszystkich przeciętniakach w całej Polsce. Ja teraz tym bardziej obstaję przy poglądzie, przy którym byłem już wcześniej, że na matematyce padnie mnóstwo ludzi. Zobaczymy po wynikach...
No i pozostała jeszcze fizyka, choć piszę ją raczej dla sportu
Powodzenia wszystkim na niemieckim, fizyce i historii
Jaki bojkot, a niech mi tylko tą maturę unieważnią to ja nie wiem ... Jedni są lepsi z tego, a inni np. z polskiego ... Nie trzeba było matematyki wybierać ... Sorki, ale taka jest prawda ... Mamy maturę powtarzać aż do momentu kiedy to każdy bedzie usatysfakcjonowany ? Przecież takie życie ... i tak na studiach nie jedna porażka nas czeka, a to co było to tylko zabawa, a nie nauka ...
Ja moge sobie pobojkotować maturę z polaka, bo akurat trafiły się tematy odnośnie utworów których na oczy nie widziałem. To samo z matmą ... Robi się bardzo dużo zadań to się potrafi napisać ładnie mature... Nie robi się zadań to i cud nie pomoże ... Tak miałem z polskim... nie czytałem to improwizowałem...
Zlodiej, a chcą ją unieważnić?
widziałem tylko na GW że chcą pisać skargi do CKE i OKE z powodu wyższego stopnia trudności niż na próbnej i z powodu małej ilości czasu: ale unieważniać?
hmmm
z jednej strony z podstawy jestem super zadowolony-niesmak pozostał z powodu rozszerzenia-ale tak jak piszesz-to nasz wybór-sama nazwa wskazuje że jest to coś ponad podstawę i trzeba troszke więcej pomyśleć..
Podobno sporo osób boi sie o nawet te 30% na podstawowym. Wiadomo ... Gadanie gadaniem, ale skoro wskaźnik próbnej był bardzo niski, gdzie sporo osób by matury nie zdało, to co będzie teraz ? Skoro każdy mówi, że było trudniej ? Jedyne zadanie co nie powinno być na podstawowej to ta serwetka. A rozszerzona... Nie mogę porównywać rozszerzonej próbnej z tą, bo tak sie składa, że pisząc próbną miałem bardzo blade pojęcie o pochodnej/prawdopodobieństwie, a to było chyba nawet 4 zadania z tego.
Przesadziłem ze słowem unieważnić... Wiem, ze ludzie pod wpływem załamania różne rzeczy pisza i watpie, żeby % niezdawalności matury był duży, ale jakby był ? Zresztą nie ma co szacować ... Trzeba czekać głupie 1,5 miesiąca
Unieważnić nie unieważnią, ale mogliby poprawki przesunąć ze stycznia na powiedzmy lipiec, żeby osoby, które niekoniecznie nie zdały, ale te którym słabiej poszło (w tym moja) nie musiały czekać roku by spróbować ze studiami. Bo jak będę mógł matmę dopiero w styczniu poprawiać, to mnie do wojska wezmą ogolą i efekt napisania słabo matury będzie równoważny z nie napisaniem jej w ogóle, bo jak już sprosztasz wymaganiom uczelni to będzie koło lutego (sic.!) , a kto Cię wtedy na jakieś studia przyjmie?!
Oj wiele osób narzeka i wiele obleje.. ok matura nie powinna być prosta i ułożona pod każdego by zdał, ale nie powinni też robić tak by nie zdali.. widzieli jak poszły próbne i tym poziomem wydali wyrok na wielu przeciętnych i słabych uczniów. Jesteśmy tym pierwszym rocznikiem i mogliby trochę odpuścic już nam... Dla mnie wszystkie 3 matury były trudniejsze niż próbne , a z próbnym polskim rozszerzonym to w ogóle mnie zmylili, bo myślałam, że na rozszerzeniu będa teksty tylko z lektur, a nie jakieś "obce", eh =/
Nie słyszałam by w mojej szkole ktokolwiek ściągał, ale moze były jakieś przypadki, bo ciężko było sale nie były zbyt duże, a wiele przestrzeni było, tak że nauczyciele mogliby dojrzeć..=/.. I pomiędzy ławkami było jakies 1,2 metra=/ jak dla mnie za dużo, bo patrzyłam w bok i nie dojrzałam jakie kto ma odp na angielskim=|. I w komisji siedziało 5 osób.. = A na matmie to jeszcze jedna babka z tyłu usiadła..=| eh
Mi jeszcze tylko geografia została.. .. 6 dni na naukę, damy radę? ...
To mieliście przechlapane (1,2 metra) ale tak powinno być w każdej szkole. U mnie ku uciesze większości jak było 0,5 metra między ławkami to max. Ja nic nie ściągnąłem, ale na angielskim (karta odpowiedzi ) to wielu skorzystało z cudzej pracy....
Co do matury z matmy to zadowolony nie jestem (poziom rozszezrzony ) ale ma jeden pozytyw. Dla mnie to była OSTATNIA MATURA (przynajmniej w tym roku ). A po wczorajszym to mnie jeszcze głowa boli (i nie mówie o zadaniach ).
A u nas był luzik sciagali jak sie im udało czasem. Jednak w sumie pilnowali. Troszke mnie na sali matma zdenerwowała bo babka cos gada ja przy koncu sali gimnastyczneji nic nie słychać. W sumie to sami zesmy sobie za peszyli maturke. Wiekszość w tym ja mowiła bedzie łatwa by nie bylo trachu systemu edukacji. Ale czy z drugiej strony nie podniosa tym poziomu w szkołach, nie wiem ale moze CKE chciało pokaać ze matura ma być przepustką na studia bez egzaminów. Trudno teraz mowić, sam za bardzo zadowolony nie jestem. Oby infa była łatwa bo przez trzy latka na informatyce to albo było nudno albo stawiałem probowałem stawiac serwer na linuxie kurde szkoda ze linxa nie wybrałem na mature:( Powodzenia zycze jutro i w dalszych dniach a co do matmy stało się trudno .