Konkurs "Kwadratura Koła"
Ciągle tych wyników nie ma ;/ Ale w regulaminie jest chyba napisane, że do 10 tygodni ...
-
barendt
- Użytkownik

Nie czepiajcie się konkursu - jak nie chcecie, nikt Wam nie kazał startować. A to, że zadania są specyficzne, nie znaczy, że są złe - chyba lepiej, jak nikt nie ma maxa, niż jak ma go 20 osób? Co do wyników, stanie Wam się coś, jak jeszcze trochę poczekacie? Wiem, że miały być 14, ale taki już urok tego konkursu...
- Ateos
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Świetnie, czyli miałem odnaleźdź siebie wsród bardzo długiej listy, pewnie jeszcze dla ułatwienia dali możliwie najmniejszą czcionkeSwistak pisze:Były na takiej bardzo długiej liście na ich stronie, na której były wypisane wszystkich ludzi co pisali.
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
1. Nie startowałem w tym roku w tym konkursie.barendt pisze:Nie czepiajcie się konkursu - jak nie chcecie, nikt Wam nie kazał startować. A to, że zadania są specyficzne, nie znaczy, że są złe - chyba lepiej, jak nikt nie ma maxa, niż jak ma go 20 osób? Co do wyników, stanie Wam się coś, jak jeszcze trochę poczekacie? Wiem, że miały być 14, ale taki już urok tego konkursu...
2. Nie chodzi o to, że zadania są specyficzne, tylko, że są po prostu złe.
3. Sporo lepiej, jeżeli nikt nie ma maxa, niż jak ma go 20 osób, jednak źle, jeżeli nikt nie ma maxa właśnie przez to, że zadania są złe.
-
barendt
- Użytkownik

Skoro uważasz, że są złe, to powiedz dlaczego? Z roku na rok są coraz bardziej dopracowane a i w zadaniach kangurowych zdarzają się błędy. Co do tego, że nikt nie ma maxa - mimo wszystko w zeszłym roku były osoby, którym brakowało tylko dwóch punktów, tak więc zadania można było zrobić.
- Swistak
- Użytkownik

Wiem, że można było mieć maxa, ponieważ ja zrobiłem wszystko oprócz zadania 1 w 47 minut (niestety przez rózne zawirowania miałem 13 minut mniej), a mój wynik był efektem nieodkodowania wielu odpowiedzi, co stare tym bardziej realne patrząc na to, że w moim imieniu i nazwisku (razem 12 liter) nie odkodowali 3 liter.
Zadania są złe, ponieważ często są źle formułowane (np. w jednym zadaniu był turniej pingla i określeniami zawodników były "mocny" i "słaby", a był one wywnioskowywane jedynie na podstawie umiejętności innych zawodników, więc jeden zawodnik mógł być zarazem mocny i słaby dla dwóch różnych zawodników i tego faktu trzeba było się samemu dsmyślić), zawierają zdecydowanie kontrowersyjne odpowiedzi, w których założę się, że aby zaznaczyć punkt trzeba było się domyślić, że organizatorzy nie wzięli jakiegoś faktu pod uwagę i zaznaczyć odpowiedź inną niż poprawna (np. że kwadrat ni ma 3 wierzchołków, mimo, że twierdzenie, ze kwadrat ma 3 wierzchołki jest prawdziwe) i wybrakowane, czego najlepszym przykładem była cecha podzielności przez 13 dana przez organizatorów, która brzmiała mniej więcej tak: "Należy wziąć jakieśtam cyfry i je zsumować i cośtam z nimi porobić". Oczywiście nie była napisana tak, była dokładnie opisane postępowanie, ale nie było ŻADNEGO warunku. Równie dobrze ja mógłbym napisać cechę podzielności przez 3 następująco: "Oblicz sumę cyfr.". Ogólnie jest to konkurs, który pod względem organizacji stoi na zdecydowanie najniższym poziomie, nie tylko w mojej opinii, ale także wśród wszystkich znanych mi nauczycieli.
Zadania są złe, ponieważ często są źle formułowane (np. w jednym zadaniu był turniej pingla i określeniami zawodników były "mocny" i "słaby", a był one wywnioskowywane jedynie na podstawie umiejętności innych zawodników, więc jeden zawodnik mógł być zarazem mocny i słaby dla dwóch różnych zawodników i tego faktu trzeba było się samemu dsmyślić), zawierają zdecydowanie kontrowersyjne odpowiedzi, w których założę się, że aby zaznaczyć punkt trzeba było się domyślić, że organizatorzy nie wzięli jakiegoś faktu pod uwagę i zaznaczyć odpowiedź inną niż poprawna (np. że kwadrat ni ma 3 wierzchołków, mimo, że twierdzenie, ze kwadrat ma 3 wierzchołki jest prawdziwe) i wybrakowane, czego najlepszym przykładem była cecha podzielności przez 13 dana przez organizatorów, która brzmiała mniej więcej tak: "Należy wziąć jakieśtam cyfry i je zsumować i cośtam z nimi porobić". Oczywiście nie była napisana tak, była dokładnie opisane postępowanie, ale nie było ŻADNEGO warunku. Równie dobrze ja mógłbym napisać cechę podzielności przez 3 następująco: "Oblicz sumę cyfr.". Ogólnie jest to konkurs, który pod względem organizacji stoi na zdecydowanie najniższym poziomie, nie tylko w mojej opinii, ale także wśród wszystkich znanych mi nauczycieli.
-
kertoip_90
- Użytkownik

To z podzielnością faktycznie słabo im wyszło, chociaż ja się domyśliłem w mig Właśnie o to chodzi w tym konkursie, żeby umieć też myśleć, a nie tylko robić zadania...
- Swistak
- Użytkownik

Wybacz, ale zagadek typu "Zadanie jest bez sensu, domyśl się o co nam chodziło!" raczej nie lubię...
Prędzej było te liczby podzielić, a żeby dojść do warunku tej cechy, trzeba by ją sobie udowodnić, albo jak ktoś lubi ryzyko (choć tu akurat jest dość małe), to pokombinować na jakichś małych cyfrach i posprawdzać, aczkolwiek chyba musiałaby być co najmniej 4-cyfrowa, bo tam się chyba coś 3-cyfrowego odejmowało (możliwe, że się mylę), więc wcale nie wychodzi szybciej .
Prędzej było te liczby podzielić, a żeby dojść do warunku tej cechy, trzeba by ją sobie udowodnić, albo jak ktoś lubi ryzyko (choć tu akurat jest dość małe), to pokombinować na jakichś małych cyfrach i posprawdzać, aczkolwiek chyba musiałaby być co najmniej 4-cyfrowa, bo tam się chyba coś 3-cyfrowego odejmowało (możliwe, że się mylę), więc wcale nie wychodzi szybciej .
-
Żywy
- Użytkownik

no to się doczekaliśmy
nie orientujecie się jak to będzie z nagrodami?
Coś mi się kojarzy, że 1-6 obóz w Zakopanem, 7-10 kalkulatory, dalej nie wiem. Wiecie coś czy nastąpiła jakaś zmiana od ubiegłych lat?
Również gratuluję zwycięzcom
nie orientujecie się jak to będzie z nagrodami?
Coś mi się kojarzy, że 1-6 obóz w Zakopanem, 7-10 kalkulatory, dalej nie wiem. Wiecie coś czy nastąpiła jakaś zmiana od ubiegłych lat?
Również gratuluję zwycięzcom