Dobry zbiór zadań na maturę
-
michal_zks
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Witam. Jestem w II klasie LO i postanowiłem zdawać matematykę na poziomie rozszerzonym. Problem w tym, że jestem na profilu biologiczno-chemicznym i do matury rozszerzonej bedę musiał przygotować się samodzielnie. Muszę w wakacje nadrobić zaległości i palanuje zakup kilku książek, które mogą pomóc. Narazie jestem zdecydowany jedynia na zbiór pana Kiełbasy, bo słyszałem o nim wiele dobrego. W szkole uczymy sie z podręczników i zbiorów Pazdro. Jaka jest wasza opinia o tych książkach(zwłaszcza o zbiorze)? Czy są jakieś lepsze podręczniki do liceum i zbiory zadań(ewentualnie jakieś repetytoria z teorią) , z których lepiej przygotuję się do matury? Co polecacie??
-
Rogal
- Użytkownik

Nic więcej Ci nie potrzeba.
Poza tym poczytaj sobie tematy tutaj na forum, jest wiele w tym temacie, nie jesteś pierwszym, który takie coś rozważa.
Poza tym poczytaj sobie tematy tutaj na forum, jest wiele w tym temacie, nie jesteś pierwszym, który takie coś rozważa.
- dabro90
- Użytkownik

Witam
Byłem w podobnej sytuacji jak Ty, wiec moze sie wypowiem. Ja do zbioru, radzilbym Ci dokupic jeszcze jakies Vademecum (chyba ze masz dobry podrecznik z materialem klas rozszerzonych to wtedy nie ma takiej potrzeby). Ja korzystalem z Vad. Operonu i nie narzekam, chociaz perfekcyjne nie jest, mi wystarczylo. Zanim je jednak kupisz, lepiej sam zobacz, nie kazdemu taka forma pasuje
Pozdrawiam ^^
Byłem w podobnej sytuacji jak Ty, wiec moze sie wypowiem. Ja do zbioru, radzilbym Ci dokupic jeszcze jakies Vademecum (chyba ze masz dobry podrecznik z materialem klas rozszerzonych to wtedy nie ma takiej potrzeby). Ja korzystalem z Vad. Operonu i nie narzekam, chociaz perfekcyjne nie jest, mi wystarczylo. Zanim je jednak kupisz, lepiej sam zobacz, nie kazdemu taka forma pasuje
Pozdrawiam ^^
-
michal_zks
- Użytkownik

- lpek58
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Co do teoretycznej kopalni wiedzy to polecam również "Tablice Matematyczne" Kiełbasy i Łukasiewicza. Na prawdę dobra pozycja, idealnie uzupełnia się z ich zbiorami zadań!
-
Spy
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
mam pytanie do ciebie i innych uzytkownikow, co sami sie uczyli do matury.dabro90 pisze:Witam
Pozdrawiam ^^
otoz przez caly okres malo sie uczylem matmy, zazwyczaj mialem 3 na koniec, czasem 2. w tym roku zdecydowlem sie na matme podstawe na maturze, nie chodzilem na zajecia dodatkowe itd, tylko korki i sam sie uczylem w domu. przez osttatnie 2 miesiace ciezko sie przygotowywalem, potrafilem zrobic pierwszy zbior kielbasy w ciagu tygodnia i tak mi to weszlo w nawyk, ze nawet polubilem matematyke. po napisaniu matury, postanowilem ze za rok zdam sobie rozszerzenie, bo czesc materialu i tak bede mial na studiach, reszte moge sie douczyc.
chcialbym sie zapytac o porade do maturzystow, co sami sie uczyli. z czego korzystaliscie, aby zrozumiec? chodzi mi o to, ze nigdy nie mialem logarytmow i nie wiem nawet od czego zaczac, jakas ksiazka co wyjasnia to czy artykuły w internecie?
- dabro90
- Użytkownik

Na wikibooks jest troche materialu, ale nie wszystko. Ja chodzilem na korki+vademecum+zadania jakie mi wpadna w rece (polecam na poczatek zbiory z operonu przygotowujace do matury - zadania sa proste, w razie gdybys sie zaciął rozwiazania sa w calosci a nie tylko sama odpowiedz. Dobre na poczatek, zeby sie nie zrazic do matematyki).
No w sumie nie wiem, ja matematyke zawsze lubilem, tylko wybor sprzed 3 lat (chcialosiebyc lekarzem, a okazalo sie ze sie jednak nie poczuwam, szkoda ze dopiero w 3 klasie) troche mnie opoznil w rozwoju. Skoro polubiles matematyke, to znaczy ze dasz rade to ogarnac, na forum sa z tego co widzialem jakies kompendia, poszukaj, podreczniki pewnie tez jakies masz, no i coz wiecej.
Powodzenia w nauce;)
No w sumie nie wiem, ja matematyke zawsze lubilem, tylko wybor sprzed 3 lat (chcialosiebyc lekarzem, a okazalo sie ze sie jednak nie poczuwam, szkoda ze dopiero w 3 klasie) troche mnie opoznil w rozwoju. Skoro polubiles matematyke, to znaczy ze dasz rade to ogarnac, na forum sa z tego co widzialem jakies kompendia, poszukaj, podreczniki pewnie tez jakies masz, no i coz wiecej.
Powodzenia w nauce;)
-
adam07172
- Użytkownik

Ja przygotowywałem się do matury ze zbiorów kiełbasy. Powiem tak, jeżeli ktoś dokładnie przerobi dwa zbiory nie będzie miał problemów z maturą:)
PS. Radzę nie omijać zadań wprowadzających zgodnie z teorią ,,a co tam, przecież to banalne', ponieważ niektóre problemy z tych zadań mogą trafić się na maturze.
PS. Radzę nie omijać zadań wprowadzających zgodnie z teorią ,,a co tam, przecież to banalne', ponieważ niektóre problemy z tych zadań mogą trafić się na maturze.
Kiełbasa dobry zbiór... ale cęść pierwsza. Druga jest zdecydowanie za trudna jak do przygotowań do matury a więc bardzo czasochłonna jeśli ktoś nie zacznie jeszcze we wrześniu... (tak jak ja ) dlatego ja robiłem pierwszą część... drugą do połowy a potem wszystkie zadania ze strony zadania.info
Pomogło i to bardzo... z tegoroczną maturą nie było żadnych problemów (no może poza brakiem miejsca w arkuszu)
Pomogło i to bardzo... z tegoroczną maturą nie było żadnych problemów (no może poza brakiem miejsca w arkuszu)
-
adam07172
- Użytkownik

Zgadzam się z Tobą. Jeżeli ktoś zaczął za późno (tak jak ja) to nie zdąży całej drugiej części zrobić:P Ja nie zdążyłem całej stereometrii i geometrii analitycznej. Na szczęście jednak pamiętałem jeszcze ze szkoły. Polecam poświęcić sobie na zbiorek z pół roku szkolnego przed maturą wtedy na spokojnie zdąży się przerobić te zbiorki:)
-
panisiara
- Użytkownik

- Podziękował: 101 razy
Ja robiłam zadania ze zbioru Matematyka 2008-2009 wyd. Pazdro ; zbiory zadań Pazdry, wybrane zadania z Kiełbasy (z obydwu cześci, ale tylko wybrane,choć była ich chyba z połowa, zadania- bo zbiór był raczej przygotowany pod maturę z lat wcześniejszych, a nie pod 2009).
Dodatkowo dużo zadań dostawaliśmy na kartkach od matematyczki- pomogły!
Maturę rozszerzoną napisałam na 100% więc chyba warto sięgnąć po te pozycję. Życzę powodzenia!
Dodatkowo dużo zadań dostawaliśmy na kartkach od matematyczki- pomogły!
Maturę rozszerzoną napisałam na 100% więc chyba warto sięgnąć po te pozycję. Życzę powodzenia!
-
Bartek1991
- Użytkownik

Mam pytanie co do zbioru Kiełbasy, z którego roku najlepiej kupić tę książkę? Chodzi mi tylko o to by dobrze przygotować się do matury i nic poza tym. Do materiału ponadprogramowego mam inne książki, zależy mi tylko na tym wydaniu które dobrze przygotuje mnie do matury 2010 (do poziomu rozszerzonego).
- czeslaw
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Najnowsze jakie istnieje? Nie jest to chyba trudne do wykombinowania Wydanie 2009-2010 jest najnowsze, tego też można się domyślić...
-
Bartek1991
- Użytkownik

Bo ja mam wydanie z 2000 roku i się zastanawiam jak bardzo różni się ono od wydania z roku 2009...I czy kupić nowe wydanie czy nie?