Dobry zbiór zadań na maturę

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: dabro90 »

Stronka fajna, szkoda tylko ze za rozwiazania trzeba zaplacic
michal_zks
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michal_zks »

Witam. Jestem w II klasie LO i postanowiłem zdawać matematykę na poziomie rozszerzonym. Problem w tym, że jestem na profilu biologiczno-chemicznym i do matury rozszerzonej bedę musiał przygotować się samodzielnie. Muszę w wakacje nadrobić zaległości i palanuje zakup kilku książek, które mogą pomóc. Narazie jestem zdecydowany jedynia na zbiór pana Kiełbasy, bo słyszałem o nim wiele dobrego. W szkole uczymy sie z podręczników i zbiorów Pazdro. Jaka jest wasza opinia o tych książkach(zwłaszcza o zbiorze)? Czy są jakieś lepsze podręczniki do liceum i zbiory zadań(ewentualnie jakieś repetytoria z teorią) , z których lepiej przygotuję się do matury? Co polecacie??
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Rogal »

Nic więcej Ci nie potrzeba.
Poza tym poczytaj sobie tematy tutaj na forum, jest wiele w tym temacie, nie jesteś pierwszym, który takie coś rozważa.
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik

Witam
Byłem w podobnej sytuacji jak Ty, wiec moze sie wypowiem. Ja do zbioru, radzilbym Ci dokupic jeszcze jakies Vademecum (chyba ze masz dobry podrecznik z materialem klas rozszerzonych to wtedy nie ma takiej potrzeby). Ja korzystalem z Vad. Operonu i nie narzekam, chociaz perfekcyjne nie jest, mi wystarczylo. Zanim je jednak kupisz, lepiej sam zobacz, nie kazdemu taka forma pasuje
Pozdrawiam ^^
michal_zks
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michal_zks »

Dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
lpek58
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: lpek58 »

Co do teoretycznej kopalni wiedzy to polecam również "Tablice Matematyczne" Kiełbasy i Łukasiewicza. Na prawdę dobra pozycja, idealnie uzupełnia się z ich zbiorami zadań!
Spy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

Post autor: Spy »

dabro90 pisze:Witam
Byłem w podobnej sytuacji jak Ty, wiec moze sie wypowiem. Ja do zbioru, radzilbym Ci dokupic jeszcze jakies Vademecum (chyba ze masz dobry podrecznik z materialem klas rozszerzonych to wtedy nie ma takiej potrzeby). Ja korzystalem z Vad. Operonu i nie narzekam, chociaz perfekcyjne nie jest, mi wystarczylo. Zanim je jednak kupisz, lepiej sam zobacz, nie kazdemu taka forma pasuje
Pozdrawiam ^^
mam pytanie do ciebie i innych uzytkownikow, co sami sie uczyli do matury.
otoz przez caly okres malo sie uczylem matmy, zazwyczaj mialem 3 na koniec, czasem 2. w tym roku zdecydowlem sie na matme podstawe na maturze, nie chodzilem na zajecia dodatkowe itd, tylko korki i sam sie uczylem w domu. przez osttatnie 2 miesiace ciezko sie przygotowywalem, potrafilem zrobic pierwszy zbior kielbasy w ciagu tygodnia i tak mi to weszlo w nawyk, ze nawet polubilem matematyke. po napisaniu matury, postanowilem ze za rok zdam sobie rozszerzenie, bo czesc materialu i tak bede mial na studiach, reszte moge sie douczyc.

chcialbym sie zapytac o porade do maturzystow, co sami sie uczyli. z czego korzystaliscie, aby zrozumiec? chodzi mi o to, ze nigdy nie mialem logarytmow i nie wiem nawet od czego zaczac, jakas ksiazka co wyjasnia to czy artykuły w internecie?
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik

Na wikibooks jest troche materialu, ale nie wszystko. Ja chodzilem na korki+vademecum+zadania jakie mi wpadna w rece (polecam na poczatek zbiory z operonu przygotowujace do matury - zadania sa proste, w razie gdybys sie zaciął rozwiazania sa w calosci a nie tylko sama odpowiedz. Dobre na poczatek, zeby sie nie zrazic do matematyki).
No w sumie nie wiem, ja matematyke zawsze lubilem, tylko wybor sprzed 3 lat (chcialosiebyc lekarzem, a okazalo sie ze sie jednak nie poczuwam, szkoda ze dopiero w 3 klasie) troche mnie opoznil w rozwoju. Skoro polubiles matematyke, to znaczy ze dasz rade to ogarnac, na forum sa z tego co widzialem jakies kompendia, poszukaj, podreczniki pewnie tez jakies masz, no i coz wiecej.
Powodzenia w nauce;)
adam07172
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: adam07172 »

Ja przygotowywałem się do matury ze zbiorów kiełbasy. Powiem tak, jeżeli ktoś dokładnie przerobi dwa zbiory nie będzie miał problemów z maturą:)
PS. Radzę nie omijać zadań wprowadzających zgodnie z teorią ,,a co tam, przecież to banalne', ponieważ niektóre problemy z tych zadań mogą trafić się na maturze.
coder89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: coder89 »

Kiełbasa dobry zbiór... ale cęść pierwsza. Druga jest zdecydowanie za trudna jak do przygotowań do matury a więc bardzo czasochłonna jeśli ktoś nie zacznie jeszcze we wrześniu... (tak jak ja ) dlatego ja robiłem pierwszą część... drugą do połowy a potem wszystkie zadania ze strony zadania.info
Pomogło i to bardzo... z tegoroczną maturą nie było żadnych problemów (no może poza brakiem miejsca w arkuszu)
adam07172
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: adam07172 »

Zgadzam się z Tobą. Jeżeli ktoś zaczął za późno (tak jak ja) to nie zdąży całej drugiej części zrobić:P Ja nie zdążyłem całej stereometrii i geometrii analitycznej. Na szczęście jednak pamiętałem jeszcze ze szkoły. Polecam poświęcić sobie na zbiorek z pół roku szkolnego przed maturą wtedy na spokojnie zdąży się przerobić te zbiorki:)
panisiara
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 101 razy

Post autor: panisiara »

Ja robiłam zadania ze zbioru Matematyka 2008-2009 wyd. Pazdro ; zbiory zadań Pazdry, wybrane zadania z Kiełbasy (z obydwu cześci, ale tylko wybrane,choć była ich chyba z połowa, zadania- bo zbiór był raczej przygotowany pod maturę z lat wcześniejszych, a nie pod 2009).
Dodatkowo dużo zadań dostawaliśmy na kartkach od matematyczki- pomogły!
Maturę rozszerzoną napisałam na 100% więc chyba warto sięgnąć po te pozycję. Życzę powodzenia!
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Bartek1991 »

Mam pytanie co do zbioru Kiełbasy, z którego roku najlepiej kupić tę książkę? Chodzi mi tylko o to by dobrze przygotować się do matury i nic poza tym. Do materiału ponadprogramowego mam inne książki, zależy mi tylko na tym wydaniu które dobrze przygotuje mnie do matury 2010 (do poziomu rozszerzonego).
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

Post autor: czeslaw »

Najnowsze jakie istnieje? Nie jest to chyba trudne do wykombinowania Wydanie 2009-2010 jest najnowsze, tego też można się domyślić...
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Bartek1991 »

Bo ja mam wydanie z 2000 roku i się zastanawiam jak bardzo różni się ono od wydania z roku 2009...I czy kupić nowe wydanie czy nie?
ODPOWIEDZ