LXVII (67) OM - I etap
-
rosyjska dusza
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
Pewnie, że trolują. Nikt normalny tego na zespo nie zrobi. Pewno sami do końca nie wiedzą co są te liczby i jak się ich używa. Natomiast barycentryczne to już tak - rzeczywiście ładnie wychodzi.
- Michalinho
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXVII (67) OM - I etap
A najprościej to sobie narysować taki trójkąt w wielkiej skali. Potem wystarczy wyciąć i ustawić w pompie próżniowej tak, aby \(\displaystyle{ PD}\) była prostopadła do linii pola grawitacyjnego Ziemi. Teraz bierzemy młotek i upuszczamy go z punktu \(\displaystyle{ C}\). Jeśli twierdzenie jest prawdziwe to będzie spadał wzdłuż prostej \(\displaystyle{ CQ}\). Proste.
-
matmatmm
- Użytkownik

- Podziękował: 91 razy
LXVII (67) OM - I etap
Niestety w wielkiej skali nie mamy pewności, że prawdziwy jest pewnik Euklidesa, wobec tego to twierdzenie może być nieprawdziwe.
- Michalinho
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
Ta skala tylko po to żeby młotek się zmieścił. Równie dobrze możemy zamiast młotka wziąć fistaszka i wynik od razu pewniejszy
-
gomoku123
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
A w 7 rozumiem, że wyszło, że dla parzystych n wygrywa 2 gracz, a dla nieparzystych 1. No, a strategią wygrywającą dla obu(w tych dwóch przypadkach) było krótko mówiąc granie symetrycznie do poprzedniego ruchu rywala?
- Michalinho
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
Tak, chociaż pewnie niektórzy powiedzą że wygrywającą strategią było umówienie się z przeciwnym graczem, że jak da mu wygrać, to ten postawi mu piwo
-
fluothunder
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
A czy ktoś umiałby wytłumaczyć, o co chodzi z trójliściem?Michalinho pisze: Yyyyy.... Wy tak serio?
Z trójliścia \(\displaystyle{ ABDP}\) i \(\displaystyle{ ACDQ}\) są cykliczne. Teraz tylko poprzenosić kąty wpisane i łatwo wychodzi
\(\displaystyle{ \angle ADQ=\angle ACQ, \angle PDA=\angle PBA, \angle CQD=\angle CAD}\) a stąd
\(\displaystyle{ CQ\perp PD}\) i oczywiście \(\displaystyle{ AD\perp PQ}\), czyli natychmiastowo \(\displaystyle{ I}\) jest ortocentrum \(\displaystyle{ PQD}\).
-
ElEski
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
rosyjska dusza,
Wypraszam sobie. W tamtym roku dostałem się do drugiego etapu i zespo pomogło mi rozkminić zadanie nr1, więc w szczególności znam się na tym.
Wypraszam sobie. W tamtym roku dostałem się do drugiego etapu i zespo pomogło mi rozkminić zadanie nr1, więc w szczególności znam się na tym.
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
LXVII (67) OM - I etap
ElEski, niestety kolego, ale zadanie zadaniu nierówne. W 8. masz taki dziki okrąg, że trudno go wgl wstawić sensownie w układ współrzędnych.
- Msciwoj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
LXVII (67) OM - I etap
Ja robiłem 8. z dwustosunku, przekształceń rzutowych i jednokładności. Moje rozwiązanie jest długie i brzydkie, ale jak ktoś chce to wrzucę. Zgadzam się że zadania proste. No, przynajmniej 5,6,7. Siódme udało mi się źle przeczytać i myślałem nad nim miesiąc, po przeczytaniu treści zadania poszło w 10 minut. Nie mówcie Bednarczukowi
-
wielkireturner
- Użytkownik

- Podziękował: 151 razy
LXVII (67) OM - I etap
Pewnie, wrzuć. Zwolennikom zespolonych proponuję, by udowodnili, że to zadanie można rozwiązać z zespolonych/współrzędnych barycentrycznych, które zwą zespolonymi.Msciwoj pisze:Ja robiłem 8. z dwustosunku, przekształceń rzutowych i jednokładności. Moje rozwiązanie jest długie i brzydkie, ale jak ktoś chce to wrzucę. Zgadzam się że zadania proste. No, przynajmniej 5,6,7. Siódme udało mi się źle przeczytać i myślałem nad nim miesiąc, po przeczytaniu treści zadania poszło w 10 minut. Nie mówcie Bednarczukowi
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
LXVII (67) OM - I etap
Już trochę się gubię w tym, kto trolluje, a kto nie (jedyny pewniak, to ElEski - dla niewtajemniczonych był na finale pewnie z 4 czy 5 razy, wiec nie bierzcie jego słów do serca, bo to nie jest przeciętny uczestnik), w każdym razie chciałem dopisać, że zadanie 8. jest naprawdę ładnym (choć być może nie aż tak bardzo wymagającym jak na geometrię) zadaniem, którego robienie zespolonymi jest niszczeniem radości z rozwiązywania. Nie wiem jednocześnie jaki jest cel tego trollingu - bo namawianie do robienia geometrii na zespolonych uważam za niekoleżeńskie, bo nie pozwala dostrzec piękna tej dziedziny matematyki (chyba że już się ją dostrzegło, wtedy nie mam nic przeciwko).
fluothunder, trójliść to w folklorze matematycznym treść zadania 34 z tego pdfa:
... /pompe.pdf
swoją drogą polecam zapamiętać ten lemat, bo baardzo często przydaje się w geometrii.
fluothunder, trójliść to w folklorze matematycznym treść zadania 34 z tego pdfa:
... /pompe.pdf
swoją drogą polecam zapamiętać ten lemat, bo baardzo często przydaje się w geometrii.
-
ElEski
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
Byłbym bardziej niekoleżeński, gdybym opisał całe swoje rozwiązanie - bo nie tylko używam tam liczb zespolonych do pokazywania tożsamości trygonometrycznych, to jeszcze pałuję z trygocevy.
A teraz szczyt niekoleżeńskości: Słyszałem, że Staszic organizuje konkurs na najbardziej pałowe rozwiązanie zadania z 1 etapu (dla zwycięzcy wieczna chwała). Zatem zachęcam do robienia geometrii na zespolonych, czy rzeczy jeszcze straszniejszych i wygrania tego konkursu!!!
Swoją drogą, zadanie nr. 8 pewnie nie było najprostszym zadaniem tej serii. Jednakże uważam to zadanie za niezły szit, bo można je zrobić dosłownie JAKKOLWIEK i rozwiązanie sprowadza się do doprowadzenia (łatwiejszego, czy trudniejszego) dowodu do końca.
A teraz szczyt niekoleżeńskości: Słyszałem, że Staszic organizuje konkurs na najbardziej pałowe rozwiązanie zadania z 1 etapu (dla zwycięzcy wieczna chwała). Zatem zachęcam do robienia geometrii na zespolonych, czy rzeczy jeszcze straszniejszych i wygrania tego konkursu!!!
Swoją drogą, zadanie nr. 8 pewnie nie było najprostszym zadaniem tej serii. Jednakże uważam to zadanie za niezły szit, bo można je zrobić dosłownie JAKKOLWIEK i rozwiązanie sprowadza się do doprowadzenia (łatwiejszego, czy trudniejszego) dowodu do końca.
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
LXVII (67) OM - I etap
Ja przypomnę jeszcze, że tak formalnie, to na tym forum trollować nie można. Żeby zachować dobrą atmosferę naginam reguły i przymykam na niektóre Wasze poczynania oko, ale nie przesadzajcie, bo tylko straszycie tych co przygodę z olimpiadą zaczynają.