IX (9) OMG - I etap.

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
gus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

IX (9) OMG - I etap.

Post autor: gus »

Dostępne są już oficjalne rozwiązania zadań z drugiego etapu.
Trochę żałuję 4., ale raczej na pewno dostane 2pkt lub 5pkt. Reszte zadań mam dobrze, tylko trochę za dużo rozpisywałem. Będzie pewno 25-26pkt. Próg będzie wysoki, ale mam nadzieję, że wystarczy
vvz
Użytkownik
Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.

Post autor: vvz »

Bez przesady wyższy niż 18 raczej nie będzie (mam nadzieję ) bo ja liczę na 19-24 punkty
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

IX (9) OMG - I etap.

Post autor: porfirion »

Trzeba przyznać, że fajne zadania w tym roku Niektórzy się czepiają, że za łatwe, no ale bez przesady, to w końcu II etap XD + 5 mi przynajmniej zabiło niezłego ćwieka, naprawdę fajne zadanie (na OMGu bym nie zdążył) ++ gdyby porównać do np. 2 zadania z II etapu 64 OM to imo dużo trudniejsze
Pinionrzek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

IX (9) OMG - I etap.

Post autor: Pinionrzek »

gus, przecież Ty masz 4 dobrze, dla mnie to co najmniej 5 jest. porfirion, zgadzam się, to 2 z OMa to jest ewidentna pała na kątach, a tutaj nie jest to takie oczywiste
vvz
Użytkownik
Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.

Dwa pierwsze nie do ruszenia, jak nie będzie katastrofy to 66. W trzecim jakiś chory sposób z tablicą 3x3 (oby 6 punktów lub 5). W czwartym coś mi odbiło i zaczęłam pisać o tym że trzeba iść ciągle w dół i że się będzie zmniejszać wysokość i coś pisałam o czarnych kropkach ogólnie jakaś poezja i nie wiem czy dokładnie wyjaśniłam. Oby skończyło się na pięciu punktach. A w piątym po prostu nie wpadłam na to Liczę na niski próg bo mam obawy. Jak wyglądały progi w poprzednich latach?
Pinionrzek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

IX (9) OMG - I etap.

Post autor: Pinionrzek »

2011-12
2012-18
2013-16
Myślę, że próg będzie nie wyżej niż 20, bo aż tak wiele osób nie ma tych 4 zadań
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

IX (9) OMG - I etap.

Post autor: bakala12 »

Płaczecie płaczecie, że łatwe zadania i strasznie wysoki próg będzie, a skończy się jak na ostatnim OMie śmiesznym progiem. Robiłem te zadania i niby łatwe, ale zawsze są takie, więc skończy się jak zawsze. Obstawiam \(\displaystyle{ 18}\) i nie więcej.
mekros
Użytkownik
Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.

Post autor: mekros »

bakala12 pisze:bakala12
bakala12 pisze:Płaczecie płaczecie, że łatwe zadania i strasznie wysoki próg będzie, a skończy się jak na ostatnim OMie śmiesznym progiem. Robiłem te zadania i niby łatwe, ale zawsze są takie, więc skończy się jak zawsze. Obstawiam \(\displaystyle{ 18}\) i nie więcej.

Bakala mam nadzieję, że masz rację choć wydaje mi się, że może podskoczyć do 20punktów.
Filipos38
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

IX (9) OMG - I etap.

Post autor: Filipos38 »

Jak podskoczy do 31 punktów próg to daję sobie spokój z matematyką.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.

Post autor: Kaf »

A ja, choćby próg podskoczył do 301, nie daję sobię spokoju z matematyką. Filipos38, matematyka jest zbyt ważna, żeby takimi żartami rzucać
Filipos38
Użytkownik
Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.

Kaf, źle mnie zrozumiałeś. Maksymalna ilość punktów to 30. Więc choćby był max potrzebny to i tak nie dojdzie do 31 . Ja nigdy nie zostawię mojej ukochanej matematyki
Kaf
Użytkownik
Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.

Post autor: Kaf »

Wiem, wiem (przecież znam tabliczkę mnożenia, więc wiem, że \(\displaystyle{ 6 \cdot 5 = 30}\)), tylko napisałem, że z takich rzeczy się nie żartuje.
Filipos38
Użytkownik
Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.

Ale ja na serio wtedy dam sobie spokój z matematyką, to sprawa honoru. Nie żartowałem.
vvz
Użytkownik
Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.

Ja się skłaniam do myśli że próg nie będzie wyższy niż te 18-19 punktów. Po prostu do II etapu przechodzi masa ludzi, którzy nie są wstanie zrobić żadnego zadania samodzielnie.
Wszystkie zadania stawiam że poniżej 15 w całej Polsce zrobiło a cztery zadania gdzieś z 50 osób. Więc pewnie granica będzie koło tych 18-19. Taką mam nadzieję. Zresztą- co tu gdybać, co mogliśmy już zrobiliśmy
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 114 razy

IX (9) OMG - I etap.

Post autor: AndrzejK »

Filipos38 pisze:Ale ja na serio wtedy dam sobie spokój z matematyką, to sprawa honoru. Nie żartowałem.
ciekawe co powiesz jak za X lat zmienią skalę punktów!
ODPOWIEDZ