LXV (65) OM - I etap.
LXV (65) OM - I etap.
Wiecie jaki mniej więcej jest próg w okręgu rzeszowskim ? Pierwszy i ostatni raz (3 klasa) startuję w tej olimpiadzie. Niestety z I serii zrobiłem tylko 1 zadanie ;/ z II serii mam już jedno zrobione jeśli zrobię jeszcze 3 to wystarczy ?
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
LXV (65) OM - I etap.
Powinno starczyć, ale jeżeli jesteś w jakimś mocnym okręgu to może być na styk, albo co gorsze może minimalnie zabraknąć. Ale byłbym optymistąale już zrobienie w sumie 7 zadań wystarczy ?
LXV (65) OM - I etap.
Hmm... ale wystarczające do czego?Marcinek665 pisze:Sądzę, że stwierdzenie: liczba wymierna podniesiona do kwadratu jest liczbą całkowitą wtedy i tylko wtedy, gdy ta liczba wymierna jest całkowita, jest wystarczające.Cytat Ponewora 1.:
Mnie się wydaje, że to stwierdzenie nie jest do niczego potrzebne przy rozwiązywaniu tego zadania. Więc najwyraźniej czegoś nie rozumiem w Waszym rozumowaniu.
Przepraszam za wywlekanie tego tematu i drążenie drobiazgów, to niestety chyba moja choroba zawodowa
A przy okazji: to mój pierwszy post tutaj, więc serdecznie się z Wami witam
No stwierdzenie jest jednak prostsze [choć faktycznie z grupy tych "oczywistych" twierdzeń, których udowodnienie wymaga kilku sekund namysłu]Chociaż można się zastanawiać, jak bardzo oczywiste będzie to stwierdzenie na tle tak prostego zadania.
- Michalinho
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXV (65) OM - I etap.
Chodzi o to, czy takie stwierdzenie bez dowodu jest wystarczające, aby nikt nie odjął za to punktów. Jest ono potrzebne, bo na razie udowodnione jest, że \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}-c^{2}}\) jest kwadratem liczby wymiernej i nie jest oczywiste, czy jest liczbą całkowitą. Można zauważyć, że jeśli liczba \(\displaystyle{ x^{2}= p_{1}^{k_{1}} \cdot p_{2}^{k_{2}} \cdot p_{3}^{k_{3}}\cdot ... \cdot p_{n}^{k_{n}}, x^{2 } \in C}\) to \(\displaystyle{ k_{1}, k_{2}, k_{3}, ..., k_{n}}\) muszą być parzyste bo podnosząc \(\displaystyle{ x}\) do kwadratu, wszytkie dzielniki podwoiły swoją krotność występowania, a nowe pojawić się nie mogły, więc \(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}} \in C}\)creed444 pisze:Hmm... ale wystarczające do czego?Marcinek665 pisze:Sądzę, że stwierdzenie: liczba wymierna podniesiona do kwadratu jest liczbą całkowitą wtedy i tylko wtedy, gdy ta liczba wymierna jest całkowita, jest wystarczające.Cytat Ponewora 1.:
Mnie się wydaje, że to stwierdzenie nie jest do niczego potrzebne przy rozwiązywaniu tego zadania. Więc najwyraźniej czegoś nie rozumiem w Waszym rozumowaniu.
LXV (65) OM - I etap.
StopMichalinho pisze:Chodzi o to, czy takie stwierdzenie bez dowodu jest wystarczające, aby nikt nie odjął za to punktów. Jest ono potrzebne, bo na razie udowodnione jest, że \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}-c^{2}}\) jest kwadratem liczby wymiernej i nie jest oczywiste, czy jest liczbą całkowitą.creed444 pisze:Hmm... ale wystarczające do czego?Marcinek665 pisze:Sądzę, że stwierdzenie: liczba wymierna podniesiona do kwadratu jest liczbą całkowitą wtedy i tylko wtedy, gdy ta liczba wymierna jest całkowita, jest wystarczające.Cytat Ponewora 1.:
No właśnie: czyli wystarczy udowodnić, że ta liczba wymierna jest liczbą całkowitą. A w tym celu wystarczy (i trzeba) udowodnić tylko tę podzielność, o której mowa w ostatniej części rozumowania.
Równoważności wspomnianej przez kolegę Marcinka665 do niczego nie potrzeba!
To akurat nie jest najlepszy dowód, bo implicite zakłada, że x jest liczbą całkowitą (piszesz o dzielnikach, które mają sens tylko dla liczb całkowitych), ale na pewno każdy łatwo znajdzie lepszyMożna zauważyć, że jeśli liczba \(\displaystyle{ x^{2}= p_{1}^{k_{1}} \cdot p_{2}^{k_{2}} \cdot p_{3}^{k_{3}}\cdot ... \cdot p_{n}^{k_{n}}, x^{2 } \in C}\) to \(\displaystyle{ k_{1}, k_{2}, k_{3}, ..., k_{n}}\) muszą być parzyste bo podnosząc \(\displaystyle{ x}\) do kwadratu, wszytkie dzielniki podwoiły swoją krotność występowania, a nowe pojawić się nie mogły, więc \(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}} \in C}\)
- Michalinho
- Użytkownik

LXV (65) OM - I etap.
Nie do końca mają senstylko dla liczb całkowitych, korzystałem z tego, że \(\displaystyle{ x^{2} \in C}\), a nie \(\displaystyle{ x \in C}\) i oczywistego faktu, że jeśli liczba ma dzielnik i jest kwadratem jakiejś liczby \(\displaystyle{ b \in W}\) to ta liczba \(\displaystyle{ b}\) też musi mieć ten dzielnik, a skoro podnoszenie do kwadratu, z liczby całkowitej robi liczbę całkowitą, a z niecałkowitej niecalkowitą to z \(\displaystyle{ x^{2} \in C}\) wynika \(\displaystyle{ x \in C}\)
Stop
No właśnie: czyli wystarczy udowodnić, że ta liczba wymierna jest liczbą całkowitą. A w tym celu wystarczy (i trzeba) udowodnić tylko tę podzielność, o której mowa w ostatniej części rozumowania.
Równoważności wspomnianej przez kolegę Marcinka665 do niczego nie potrzeba!
To akurat nie jest najlepszy dowód, bo implicite zakłada, że x jest liczbą całkowitą (piszesz o dzielnikach, które mają sens tylko dla liczb całkowitych), ale na pewno każdy łatwo znajdzie lepszyMożna zauważyć, że jeśli liczba \(\displaystyle{ x^{2}= p_{1}^{k_{1}} \cdot p_{2}^{k_{2}} \cdot p_{3}^{k_{3}}\cdot ... \cdot p_{n}^{k_{n}}, x^{2 } \in C}\) to \(\displaystyle{ k_{1}, k_{2}, k_{3}, ..., k_{n}}\) muszą być parzyste bo podnosząc \(\displaystyle{ x}\) do kwadratu, wszytkie dzielniki podwoiły swoją krotność występowania, a nowe pojawić się nie mogły, więc \(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}} \in C}\)
LXV (65) OM - I etap.
A co to znaczy, że liczba wymierna ma dzielnik? [zakładam, że \(\displaystyle{ W}\) to zbiór liczb wymiernych]Michalinho pisze:oczywistego faktu, że jeśli liczba ma dzielnik i jest kwadratem jakiejś liczby \(\displaystyle{ b \in W}\) to ta liczba \(\displaystyle{ b}\) też musi mieć ten dzielnik
I zanim stworzysz ad hoc definicję takiego dzielnika: czy przypadkiem ten "oczywisty fakt", z którego tutaj korzystasz nie jest równoważny naszej tezie?
Ale, ale: już nam się zrobił potężny off-top... Moderatorzy, ratujcie: czy w związku z tym nie lepiej wydzielić z tej naszej dyskusji osobny wątek?
- Michalinho
- Użytkownik

LXV (65) OM - I etap.
Może rzeczywiście trzebaby sprecyzować ten mój dowód i trochę nad nim popracować, osobiście udowodniłem to w inny sposób. Orientuje się ktoś ile zadań starcza na przejście do II etapu w woj. lubelskim? Myślicie, że 6/8 zadań to dobry wynik?
LXV (65) OM - I etap.
No nie dziwię Ci się, bo - tak jak pisałem - moim zdaniem ten fakt jest kompletnie niepotrzebny do tego zadaniaMichalinho pisze:Może rzeczywiście trzebaby sprecyzować ten mój dowód i trochę nad nim popracować, osobiście udowodniłem to w inny sposób.
Życzę powodzenia na olimpiadzie, 6/8 brzmi zupełnie dobrze (więcej niż "staroregulaminowe" 70% ).
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
LXV (65) OM - I etap.
W lubelskim? 5 zadań wystarczało odkąd pamiętam. Doszły mnie nawet niepotwierdzone słuchy, że w zeszłym roku w ogóle nie było progu do drugiego etapu - brali wszystkich którzy wysłali cokolwiek.Orientuje się ktoś ile zadań starcza na przejście do II etapu w woj. lubelskim?
- Michalinho
- Użytkownik

LXV (65) OM - I etap.
Wygląda na to, że mam duże szanse na drugi etap Jaka lektura wg Was najbardziej przyda się na drugi etap?