matma rozszerzona listopad 2010
Gratulacje adner . Jak myślicie, matura majowa będzie trudniejsza od tej próbnej ?
-
mat_61
- Użytkownik

https://matematyka.pl/223222.htmAerosmith pisze:Wiem, że są odpowiedzi. Jednak mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanie z skarpetami. Bardzo mnie nurtuje. Znaczy się wytłumaczyć krok po kroku skąd jest co.
- I want you
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Również polecam tą metodę tym co mają problemy z prawdopodobieństwem. Łatwo i szybko można zrozumieć problem w zadaniu.mikrobart napisał
Aerosmith, zainteresuj się drzewami stochastycznymi, można to bardzo łatwo zrobić dzięki niemu.
Pozdrawiam
-
Aerosmith
Ja jeszcze nie brałem prawdopodobieństwa.
Moja nauczycielka powiedziała byśmy się trudniejszej spodziewali.
Moja nauczycielka powiedziała byśmy się trudniejszej spodziewali.
- peon
- Użytkownik

No trudna to była bardzo. Pokazała ile jeszcze trzeba zrobić ale nie sądzę, żeby majowa była jeszcze trudniejsza. Raczej Operon jest po prostu głównym producentem zbiorów zadań do matury i chce sobie podbić sprzedaż. Trzeba się cieszyć, że nie dostaliśmy czegoś takiego jak na rozszerzonej z fizy - tam nawet ci lepsi mogą mieć problem z 30 % .
-
vizard
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Witam Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dokładnie jak zrobić to zadanie z wielomianem.Bo nie bardzo je rozumiem.
Z góry dzięki Wiem ze jest klucz z opreonu ale nie bardzo rozumiem.TheBill pisze:Zadanie z wielomianem, pisane z pamięci.
Reszty z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez: \(\displaystyle{ x-1, x+1, x+2}\), są odpowiednio równe: \(\displaystyle{ 1, -1, 3.}\)
Oblicz resztę z dzielenie Wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=(x-1)(x+1)(x+2)}\)
-
krystian1863
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
Twierdzenie o reszcie dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W\left( x\right)}\) przez dwumian postaci \(\displaystyle{ x-a}\):
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W\left( x\right)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-a}\) jest równa \(\displaystyle{ W\left( a\right)}\)
czyli w naszym zadaniu:
\(\displaystyle{ W\left( 1\right)= 1}\)
\(\displaystyle{ W\left( -1\right) = -1}\)
\(\displaystyle{ W\left( -2\right) = 3}\)
dzielimy wielomian \(\displaystyle{ W\left( x\right)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P\left( x\right)}\), zatem nasz wielomian ma postać:
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =Q\left( x\right) \cdot P\left( x\right) + R\left( x\right)}\)
Dzielimy przez wielomian stopnia trzeciego, więc nasza reszta jest stopnia co najwyżej drugiego:
\(\displaystyle{ R\left( x\right) = a x^{2}+bx+c}\)
Zatem nasz wielomian \(\displaystyle{ W\left( x \right)}\) ma postać
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =Q\left( x\right) \cdot \left( x-1\right) \cdot \left( x+1\right) \cdot \left( x+2\right)+ ax^{2} +bx+c}\)
Teraz postępujemy w nast. sposób:
wykorzystujemy, że
\(\displaystyle{ W\left( 1\right) = 1}\)
i podstawiamy do powyższego wzoru z resztą \(\displaystyle{ R\left( x\right)}\)
czyli,
\(\displaystyle{ W\left( 1\right) = a+b+c=1}\)
\(\displaystyle{ W\left( -1\right) =a-b+c=-1}\)
\(\displaystyle{ W\left( -2\right) =4a-2b+c=3}\)
(w każdym przypadku iloczym \(\displaystyle{ Q\left( x \right) \cdot P\left( x\right)}\) wynosi \(\displaystyle{ 0}\))
Otrzymaliśmy układ 3 równań z trzema niewiadomymi, rozwiązujemy go, wyznaczając wartość a, b, c.
Podstawiamy wartości do wzoru na resztę: \(\displaystyle{ R\left( x\right) = ax^{2} +bx+c}\)
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W\left( x\right)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-a}\) jest równa \(\displaystyle{ W\left( a\right)}\)
czyli w naszym zadaniu:
\(\displaystyle{ W\left( 1\right)= 1}\)
dzielimy wielomian \(\displaystyle{ W\left( x\right)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P\left( x\right)}\), zatem nasz wielomian ma postać:
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =Q\left( x\right) \cdot P\left( x\right) + R\left( x\right)}\)
Dzielimy przez wielomian stopnia trzeciego, więc nasza reszta jest stopnia co najwyżej drugiego:
\(\displaystyle{ R\left( x\right) = a x^{2}+bx+c}\)
Zatem nasz wielomian \(\displaystyle{ W\left( x \right)}\) ma postać
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =Q\left( x\right) \cdot \left( x-1\right) \cdot \left( x+1\right) \cdot \left( x+2\right)+ ax^{2} +bx+c}\)
Teraz postępujemy w nast. sposób:
wykorzystujemy, że
\(\displaystyle{ W\left( 1\right) = 1}\)
i podstawiamy do powyższego wzoru z resztą \(\displaystyle{ R\left( x\right)}\)
czyli,
\(\displaystyle{ W\left( 1\right) = a+b+c=1}\)
\(\displaystyle{ W\left( -1\right) =a-b+c=-1}\)
\(\displaystyle{ W\left( -2\right) =4a-2b+c=3}\)
(w każdym przypadku iloczym \(\displaystyle{ Q\left( x \right) \cdot P\left( x\right)}\) wynosi \(\displaystyle{ 0}\))
Otrzymaliśmy układ 3 równań z trzema niewiadomymi, rozwiązujemy go, wyznaczając wartość a, b, c.
Podstawiamy wartości do wzoru na resztę: \(\displaystyle{ R\left( x\right) = ax^{2} +bx+c}\)
Ostatnio zmieniony 6 gru 2010, o 15:21 przez krystian1863, łącznie zmieniany 2 razy.
-
mat_61
- Użytkownik

Drobniutka literówka. Powinno być:krystian1863 pisze: Dzielimy przez wielomian stopnia trzeciego, więc nasza reszta jest stopnia co najwyżej drugiego:
\(\displaystyle{ P\left( x\right) = a x^{2}+bx+c}\)
\(\displaystyle{ \textcolor{red}{R}\left( x\right) = a x^{2}+bx+c}\)
-
matma17
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Chwalić się ile mieliście % z matury próbnej
Ja miałem 48% wynik taki sobie, ale zważywszy na to ze przygotowuję się sam to jestem zadowolony
Jak myślicie mam szansę zdać w maju na ~80%. Jak było z Wami w poprzednich latach, ile mieliście % z próbnej a ile z właściwej??
Pozdro
Ja miałem 48% wynik taki sobie, ale zważywszy na to ze przygotowuję się sam to jestem zadowolony
Jak myślicie mam szansę zdać w maju na ~80%. Jak było z Wami w poprzednich latach, ile mieliście % z próbnej a ile z właściwej??
Pozdro
ja również jestem ciekaw jak kształtowały sie rok temu wyniki matury roszerzonej probnej i wlasciwej? o ile % udalo Wam sie poprawic wynik w maju? ja mialem 56% z próbnej, a musze mieć ~80% w maju;/
przeczytałem od wczoraj kilka tematów i coraz mniej mi sie tutaj podoba. większość stałych bywalców chyba uważa, że każdy post musi ociekać ironią i sarkazmem. humor na miare strasburgera. dziwię się, że administracja toleruje takie zachowanie, w ten sposób nie powstanie dobre forum.
@smigol, dziękuję Ci za rzeczową odpowiedz, możesz powiedzieć co w moim pytaniu było idiotycznego, że udzieliłes odpowiedzi na takim poziomie? a może zadecydowała o tym ilość postów (O! przyszedł nowy! trzeba go zjechać!)
@smigol, dziękuję Ci za rzeczową odpowiedz, możesz powiedzieć co w moim pytaniu było idiotycznego, że udzieliłes odpowiedzi na takim poziomie? a może zadecydowała o tym ilość postów (O! przyszedł nowy! trzeba go zjechać!)
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
dopiero teraz spojrzałem na liczbę postów. Odpowiedź jest jak najbardziej rzeczowa.
Co Ci dadzą statystyki? 100 osób mogło napisać lepiej oficjalną niż próbną, a 13 osób mogło lepiej napisać próbną, skąd wiesz, w której grupie się znajdziesz?
Co Ci dadzą statystyki? 100 osób mogło napisać lepiej oficjalną niż próbną, a 13 osób mogło lepiej napisać próbną, skąd wiesz, w której grupie się znajdziesz?
chciałbym by kilka osób napisało o ile poprawili swój wynik i jaki wkład pracy w to włożyli. i tak będę sie uczył tyle ile planowałem, ale chcę wiedzieć jak poszło innym. może nie jest to mi tak bardzo potrzebne, ale jeśli pytam z ciekawości to źle?