Matura 2010: matematyka rozszerzona
-
Bill Gates
- Użytkownik

To lipa jak myślicie ile mi odejmą jak za zadanie jest 4pkt? I jeśli ktoś byłby taki dobry to prosiłbym o rozwiązanie 3 i 8.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2010, o 19:23 przez Bill Gates, łącznie zmieniany 1 raz.
- JakimPL
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\), po podzieleniu na trójkąty małe i zapisania całości jako różnicy pola całości od tych właśnie trójkącików powstaje trójmian z takim o to wierzchołkiem.
Added: Cholerny punkt \(\displaystyle{ C}\), cholerne rachunki .
Added: Cholerny punkt \(\displaystyle{ C}\), cholerne rachunki .
-
mbassara
- Użytkownik

a powiedzcie mi, w pierwszym zadaniu wyszło mi \(\displaystyle{ <-2,1>}\) bo zchrzanilem sprawę w ostatnim przypadku, tzn dla \(\displaystyle{ 2x+4<0 \wedge x-1<0}\). Dostałem nierówność \(\displaystyle{ -3x \le 9}\) i źle podzieliłem przez ujemną tzn dostalem \(\displaystyle{ x \ge 3}\), wynik kłócił mi się z dziedziną wiec napisałem ze x należy do zbioru pustego. no i w koncu zostało mi tylko \(\displaystyle{ <-2,1>}\). No i teraz odejmą mi dwa punkty, tzn jeden za błąd w obliczeniach i jeden za odpowiedź czy tylko jeden (nie ukarają za kontynuacje błędu)
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Ktoś pytał czy tam w wyniku w stereo ma być kwadrat przy sinusie - ma być, szybko skopiowałem i nie zauważyłem, że go nie ma
Rozpisywał ktoś u Was prawdopodobieństwo na piechotę?
Pozwolę sobie przypomnieć - tutaj też obowiązuje LaTeX bez względu na okoliczności
Rozpisywał ktoś u Was prawdopodobieństwo na piechotę?
Pozwolę sobie przypomnieć - tutaj też obowiązuje LaTeX bez względu na okoliczności
- bossu01
- Użytkownik

Bill, moim zdaniem dostaniesz 2 lub 3, zależy czy poleci punkt za pomyłkę \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) zamiast \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) i punkt za wyznaczenie wartości, czy tylko punkt za \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), a wyznaczenie wartości uznają jako poprawne do Twojego wyniku (nie wiem jak to teraz jest z tym ocenianiem, kiedyś było za czynności, teraz jest za postęp w rozwiązaniu)
-
Krzysztof44
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
ale jestem zły na siebie, w zadaniu z analitycznej zrobiłem głupi błąd, jak już zbliżałem sie do końca to miałem równanie: \(\displaystyle{ 50=2c^2-4c+20}\) i przekształciłem to do postaci: \(\displaystyle{ c^2-2c-10=0}\).
A tak by był max ;/.Jak myślicie, ile mogą odjąć z zle podanie punktów c?
A tak by był max ;/.Jak myślicie, ile mogą odjąć z zle podanie punktów c?
a czy przy tym ocenianiu "do pierwszego błędu"- jak to podobno ma być teraz, to jak ktoś się pomyli na samym początku (np. mi wyszedł zły wzór funkcji w zad. 3), a cały sposób jest dobry to mam się spodziewać 0 pkt za to zadanie?
-
Bill Gates
- Użytkownik

Ja zrobiłem cos takiego \(\displaystyle{ P_{ABF}= \frac{x}{2}}\), \(\displaystyle{ P_{CEF}= \frac{1}{2}*(1-x)*(1-y)}\) \(\displaystyle{ P_{ABE}=1*(1-y)}\) No i \(\displaystyle{ P_{AEF}=1-P_{CEF}-P_{ABF}- P_{ABE}}\). I nie chciało wyjść. I potem podsatwiłem oczywiście y=2x i lipa. Cienko mi poszła matura. Myślałem, że będzie lepiej. Jak patrze na arkusz to wiedziałem jak zrobić 8 na 11 zadań a gdzieś w 4 porobiłem durne błędy więc lipa z tego wyszła i tyle.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2010, o 19:38 przez Bill Gates, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli podałem tylko jeden wynik z tym zadaniu z C. (Doszedlem do równania kwadratowego i niewiadomo dlaczego zmazalem wynik ujemny? sam tego nie wiem ;< ) To myslicie ze ile punktów dostanę?
-
KubaMaz
- Użytkownik

A czy w zadaniu 11 zamiast liczyć tą wysokość ściany bocznej z twierdzenia cosinusów, poprowadzić wysokość tego trójkąta i zrobić, że sin(alfa)=a/2h? gdzie h to wysokość ściany bocznej?
-
nikasek11
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Mi w ostatnim objętość wyszła
\(\displaystyle{ V= \frac{a^{3}}{12 \sqrt{2(1-2cos2 \alpha) } }}\)
ale właśnie nie wiem czy dobrze,,,
\(\displaystyle{ V= \frac{a^{3}}{12 \sqrt{2(1-2cos2 \alpha) } }}\)
ale właśnie nie wiem czy dobrze,,,
-
Grzechu1616
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
A tak się zapytam, jak myślicie czy sprawdzą mi zadanie, jak zrobiłem je na innej stronie, tzn na pustej stronie obok innego zadania, bo początkowo niedokładnie wczytałem się w zadanie i liczyłem nie to co trzeba no i dwie stronki zabazgrałem. Napisałem prośbę do egzaminatora, żeby sprawdził, ale nie mam pojęcia czy ją wypełni
-
Gromo
- Użytkownik

nikasek11, wynik byl podobny lecz troche inny, zobacz wczesniejsze posty
- Arst
- Użytkownik

- Podziękował: 82 razy
xanowron, nie machnąłeś się tam w tym 11. ? Przekształciłem (z trudem) moją odpowiedź i otrzymałem: \(\displaystyle{ V=\frac{a^3cos\alpha}{12\sqrt{4sin^2\alpha-1}} \cdot \frac{1}{\sqrt{2}}}\)
ten czynnik poza to to czym się różnią nasze odpowiedzi.
ten czynnik poza to to czym się różnią nasze odpowiedzi.