[LVIII OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Czesio
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

[LVIII OM] I etap

Post autor: Czesio »

kimilo pisze:ale nic za rok mam nadzieje ze sie spotkamy w finale
My akurat się nie spotkamy, chyba że prof. od niemckiego zdecuje przedłużyć moją edukacje o rok... ??:

A list z ilością punktów dostaniesz w styczniu (pod warunkiem, że dostałeś się do II etapu).
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 29 razy

[LVIII OM] I etap

Post autor: Calasilyar »

Czesio pisze:pod warunkiem, że dostałeś się do II etapu
a jeśli nie? nie będzie w takim wypadku żadnych wiesci nt. tego, jak się napisało ?
kimilo
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Post autor: kimilo »

no niestety tylko wlasnie nie wyslalem.... ale sie przez rok przygotuje i moze cos wyjdzie.... a sor z niemca nie moze byc az tak zly
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 29 razy

[LVIII OM] I etap

Post autor: Calasilyar »

kimilo pisze:sor z niemca nie moze byc az tak zly
akurat o germanistach nie mam tak optymistycznego mniemania u mnie też jedyną możliwością na przedłużenie OMu jest niemiecki chyba wszyscy koHamy ten język
kimilo
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Post autor: kimilo »

nie no szczerze mowiac u mnie niemiecki tez najmilszy nie jest ale sa gorsze przemioty w moim wypadku- polski z moja sorka
Czesio
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Z tego co słyszałem, to nie przysyłają ocen osobom, które nie przeszły do II etapu.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Post autor: DEXiu »

A gdzieniegdzie nie przysyłają ocen w ogóle i trzymają w tajemnicy (mnie pazery rok temu przysłały formularz rejestracyjny do drugiego etapu z czystą tabelką :razz: ). A lista zakwalifikowanych pewnie będzie koło połowy stycznia.
kimilo ==> Gdybyś się mocno sprężył i pocisnął jeszcze w II i III serii to bez problemu się załapiesz jeszcz w tym roku
Czesio
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

DEXiu pisze: kimilo ==> Gdybyś się mocno sprężył i pocisnął jeszcze w II i III serii to bez problemu się załapiesz jeszcz w tym roku
Tymbardziej, że zadania wydają się trudniejsze niż rok temu. (może poza geometriami) Rok temu w Warszawie próg był poniżej 30 ptk.
Żołądź
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LVIII OM] I etap

Post autor: Żołądź »

Cześć. Jak uważacie: Czy zadania drugiego etapu są trudniejsze niż z pierwszego? Bo wkońcu tam jest tylko 5 godzin na rozwiązanie 3 zadań... Ja nie potrafie tego ocenić, jak rozwiąże zadanie z olimpiad poprzednich z tych etapów to potem z reguły uważam je za banalne Już wkońcu można pytać. Jaki wzór macie do 4??
Awatar użytkownika
Rzeszut
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Post autor: Rzeszut »

DEXiu pisze:nawet Google mogą się na niewiele zdać, jeśli się nie będzie wiedziało gdzie szukać - czyli pod jakim hasłem jest ukryte "coś"
Swego czasu na Mathlinks znalazłem coś takiego: . A potem przetestowałem . Efekt widać - jakiś szczęśliwiec mógł zgadnąć słowa kluczowe.
Żołądź pisze:Jaki wzór macie do 4??
\(\displaystyle{ 5\cdot ft(4^n+(-2)^n\right)}\).
Aż wstyd się przyznać - mając wzór postaci \(\displaystyle{ (a_3,b_3)= (100,180),\; (a_{n+1},b_{n+1})= (a_n+b_n,9a_n+b_n)}\) (wynik \(\displaystyle{ =a_n+b_n}\)) wziąłem macierz przekształcającą jeden wektor w drugi i zdiagonalizowałem. Ale to w sumie też rozwiązanie.
Awatar użytkownika
hellsing
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

[LVIII OM] I etap

Post autor: hellsing »

Ja wysłałem 1 i 3 ale mam nadzieje, że uda mi się nadrobić straty w 2 i 3 etapie narazie mam 6 zrobione troche banalne rozwiązanie:)

Co do rozwiązań:
-Pierwsze dodałem stronami wyszło \(\displaystyle{ x+y+z=-6 \vee x+y+z=1}\)
Potem poprzyrównywałem poszczególne równania ze sobą i otrzymałem osiem rozwiązań: \(\displaystyle{ (x;y;z)=(-2;-2;-2); (\frac{1}{3};\frac{1}{3};\frac{1}{3}); (2;2;-3); (\frac{-1}{3};\frac{-1}{3};\frac{-16}{3})}\) i nietożsamościowe preumutacje tych zbiorów.

-Trzecie Wykazałem przystawanie jakiś trójkątów. Potem z twierdzenia pitagorasa tapezu AA'BB' z CC'DD' gdzie x' to rzut prostokątny tegoż punktu. Na koniec jakieś proste przekrztałcenia odcinków i gotowe. :)

A jak macie drugie zrobione? Prubowałem jakiś sposobów i zawsze wychodziły mi tylko rozwiązanie k=1 i m=2, innych nieotrzymałem są jeszcze 2 jakieś propozycje może...
Awatar użytkownika
qsiarz
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Post autor: qsiarz »

rozwiazania 2 to (1,2) (8,9) i (9,22), ja rozpatrzylem k^2+4m, jest wzorem skroconego mnozenia dla m w postaci xk+x^2, potem przyjmowalem m>k, szacowalem wynik, podstawialem x, az wychodzily niezgodne z zalozeniami (k lub m mniejsze od zera), potem k>m gdzie szybko wychodzilo ze dla tego waruznku nie ma rozwiazan. dlugo nad tym myslalem i moje sposoby z pochodza z kosmosu, ale wynik jest dobry :)
w 1. 8 rozwiazan, tak jak ktos wczesniej napisal, srednio trudne, od niego zaczalem, jakbym nie rozwiazal pewnie dalej bym sie nie bral :)

w 3. przystawanie trojkatow=>rownolegloboki, potem przystawanie trapezow, troche wektorow i wychodzi

4. hmmmm to mam zle, ale moze dostane 2 punkty wydumalem cos takiego
f(n) = f(n-3)+9*(f(n-4)+f(n-5)+...+f(f))

a co do kolejnych zadan wydaja mi sie nierealne do zrobienia tak jak te powyzej miesiac temu
uzi3
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Post autor: uzi3 »

Już po 1 serii. Czas na podanie pełnych rozwiązań, może zdążę 1 przed szkołą:

1. równania dodać stronami, wychodzi: (x+y+z)2 + 5(x+y+z) - 6 = 0 (rów. kw.)
2. Delta = 49
3. Czyli: x+y+z = (-5-7)/2 lub x= (-5+7)2
4. To: x+y+z= -6 lub x+y+z=1
5. Wyznaczyłem z= -6-z-y lub z=1-x-y
6. Dla z-1-x-y: Wstawiamy do tych równań (co są na kartce z zadaniami): x2 i y2
7. Wymnażamy i odejmujemy stronami
8. Z tego otrzymujemy 3(x2+y2)-3(y-x)
8. To się równa: 3(x+y+1)(x-y)=0, liczymy dalej bez 3
9. Przyrównujemy do 0
10. czyli:
y=x lub y=-x-1
Dla y=x
z=1-2x
11. Wstawiłem do równania x2 (co jest na kartce z zadaniami)
12. Wychodzi równanie kw.:
3x2-7x+2=0
13. delta=25
14. x=y=2 z=-3 lub x=y=z=1/3
15. Analogicznie wychodzą jeszcze 3 takie rozwiązania (łacznie 8, bo po 2):
x=-3 y=z=2
x=z=2 y=-3

x=y=z=-2
x=y=-1/3 z=-5/1/3

x=- 5/1/3 y=z= - 1/3
x=z=- 1/3 y=-5/1/3

jak widać niektóre się pokrywają.

Muszę iść do szkoły, hehe. Później może coś jeszcze napiszę. Jakbyście pisali to piszcie pełne rozwiązania, bo wtedy można lepiej znaleźć błąd. Najtrudniej będzie zamieścić 3. Najlepiej byłoby rysunek albo dokładnie wytłumaczyć. Jest jakiś kozak?? Ale 2 i 4 da radę. A może ktoś pisał na kompie?? To wtedy lux. Jakbyście pisali na gg, to piszcie nawet, jak mnie nie ma. Pozdro
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Post autor: DEXiu »

1. chyba wiadomo - najpierw wyznaczyłem możliwe wartości x+y+z, wyliczyęm z tego z i biorąc róźnicę dwóch pierwszych równań i trzecie niezmienione mamy nowy układ (a właściwie alternatywę dwóch układów) równowańych pierwotnemu, ale łatwych do rozwiązania.
W 2. podobnie jak qsiarz - szacowałem (dla któregoś m>k albo m postać jawną i udowodniłem indukcyjnie.
Necik
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Post autor: Necik »

a ja w 4 doszedłem do postaci rekurencyjnej takiej, że dało się łatwo przejść na postać ogólną dzięki równaniu charakterystycznemu. Mam nadzieje że tego lematu o równaniu charakterystycznym nie trzeba było dowodzić...
ODPOWIEDZ