[matura 2006] Jaki wynik z matury z matematyki?
Wielkie dzięki za to informacje bo trochę się naszukałem, ale niestety z powodu tego testu nie sposób porównywać obecnch wyników maturzystów.
-
bartezzo
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
jestsposob na porownanie, test odpowiadal poziomowi rozszerzonej matematyki w zeszlym roku wiec mozna stwierdzic ze ten wskaznik 64/100 mozna odniesc do wynikow matury z matmy rozszerzonej, wiadomo troche napewno pojdzie w gore bo matura latwiejsza w tym roku
-
Skrzypu
- Użytkownik

Stan na 17 lipcabartezzo pisze:na INF jest 120 miejsc, w tym 108 osob z punktacja powyzej 900/1000
na INF Stos na 120 miejsc 25 osob >900 i 86 osob >800
informatyka 134 osoby ponad 900
informatyka stosowana 29 osob ponad 900 i 101 osob ponad 800
864 pkt spokojnie się łapiesz na stosowaną
dużo osób się wybiera na ten kierunek, które znam
będziemy rządzić
-
bartezzo
- Użytkownik

moze nie spokojnie ale sporo szanse mam tylko ze i tak prawdopodobnie zwolnie miejsce bede rzadzil raczej na UJ na inf ;]
-
Yrch
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
MiI na UJ? Widze, ze duzo osob sie tam wybiera. Jak sadzicie, lepiej tam ucza niz na PS? Jakos w polibudzie odstrasza mnie ta cala technika na pierwszym roku.bartezzo pisze:moze nie spokojnie ale sporo szanse mam tylko ze i tak prawdopodobnie zwolnie miejsce bede rzadzil raczej na UJ na inf ;]
-
bartezzo
- Użytkownik

tak MiI, co do PS to nawet nie wiem gdzie ta uczelnia sie znajduje napewno bardzo dobrze na UJ ucza programowania, algorytmicznego i abstrakcyjnego myslenia co jest bardzo dobre dla programisty a z kolei nic wiekszego nie daje sprzetowcowi - taki powinien studiowac elektronike i pokrewne ;]
-
maak
- Użytkownik

Juz jutro wyniki na Polibudzie Śląskiej trzymać kciuki. Fajnie by było się dostać od razu i mieć spokój z odwołaniami
-
Yrch
- Użytkownik

bartezzo: kurcze problem w tym, ze ja zwyklym koderem, "mrowa", nie mam zamairu zostac:> Jest tu jakis student z tego wydzialu? Ciekawi mnie jak wyglada nauka jesli chodzi o soft, internet, nowe technologie. Slyszalem, ze ucza bardzo dobrze jesli chodzi o teorie ale gorzej pod katem praktycznym :/
-
bartezzo
- Użytkownik

pytasz o UJ MiI ?
wiesz mi sie wydaje ze mowienie o praktyce w informatyce to lekkie nieporozumienie, bo nie da sie isc i polutowac troche czy pomierzyc napiecia praktyke mozna miec na elektronice a na informatyce praktyka jest klepanie kodu wiec i na uniwerku jak i na politechnice bedzie to tak samo wygladac no z tym wyjatkiem ze bedziesz miec na Politechnice praktyki ale...nie z infy tylko elektroniki, elektrotechniki itd na infromatyce.
co do juz tej nieszczesnej praktyki dam Ci przyklad: w tym roku studenci 1 rok agh inf stos na ktoryms tam przedmiocie pisali programy, ale pisali pseudokody czyli pisali tylko takie zarysy ktore sprawdzal cwiczeniowiec a na uj? musieli napisac dokladny kod, ktory byl szczegolo sprawdzany pod kazdym wzgledem przez serwer, ale to tylko jeden aspekt.
wiesz mi sie wydaje ze mowienie o praktyce w informatyce to lekkie nieporozumienie, bo nie da sie isc i polutowac troche czy pomierzyc napiecia praktyke mozna miec na elektronice a na informatyce praktyka jest klepanie kodu wiec i na uniwerku jak i na politechnice bedzie to tak samo wygladac no z tym wyjatkiem ze bedziesz miec na Politechnice praktyki ale...nie z infy tylko elektroniki, elektrotechniki itd na infromatyce.
co do juz tej nieszczesnej praktyki dam Ci przyklad: w tym roku studenci 1 rok agh inf stos na ktoryms tam przedmiocie pisali programy, ale pisali pseudokody czyli pisali tylko takie zarysy ktore sprawdzal cwiczeniowiec a na uj? musieli napisac dokladny kod, ktory byl szczegolo sprawdzany pod kazdym wzgledem przez serwer, ale to tylko jeden aspekt.
-
Yrch
- Użytkownik

Jesli ktos chce zostac koderem to radze mu olac studia bo w 2-3lata nauczy sie tego lepiej niz przez 5lat na jakiejkolwiek uczelni. Inna sprawa, ze bycie koderem to nieszczegolnie dobra perspektywa. Mi raczej chodzi o to, czy ucza tam przyszlosciowych technologi (.NET, asp, xml, c#) i czy ucza ich teoretycznie, czy raczej w sposob, ktory mi sie przyda w pracy. Na UŚu z tego co slyszalem na pierwszym roku tez juz pisza programy. Jednak byly to programy malo przydatne w przyszlosci. Owszem sprawdzaly wiedze z danego jezyka ale nie byly zbyt praktyczne.bartezzo pisze:co do juz tej nieszczesnej praktyki dam Ci przyklad: w tym roku studenci 1 rok agh inf stos na ktoryms tam przedmiocie pisali programy, ale pisali pseudokody czyli pisali tylko takie zarysy ktore sprawdzal cwiczeniowiec a na uj? musieli napisac dokladny kod, ktory byl szczegolo sprawdzany pod kazdym wzgledem przez serwer, ale to tylko jeden aspekt.
-
maak
- Użytkownik

Powiem wam jak to jest ze mną: Mnie na studiach najbardziej będą interesowały sieci. Z tego względu wybrałem polibudę a dokładniej Śląską z dwóch względów:
1) jest tam regionalna akademia cisco
2)bardzo ciekawe przedmioty, które uczą bardzo przydatnych rzeczy. Przykład: bezpieczny serwer linuksowy.
Perspektywa bycia typowym coderem jakoś mnie nie pociąga. Programowanie owszem na początku jest bardzo interesujące i wciąga człowieka bez reszty, ale na dłuższą metę może człowieka zmęczyć .
1) jest tam regionalna akademia cisco
2)bardzo ciekawe przedmioty, które uczą bardzo przydatnych rzeczy. Przykład: bezpieczny serwer linuksowy.
Perspektywa bycia typowym coderem jakoś mnie nie pociąga. Programowanie owszem na początku jest bardzo interesujące i wciąga człowieka bez reszty, ale na dłuższą metę może człowieka zmęczyć .
Widze że tutaj kilka osób twierdzi że po studiach informatycznych na uniwersytecie najłatwiej zosatć koderem "mrówą". Częściowo się z tym zgadzam, ale tylko częściowo. Wytykane jest to że na uniwesytetach używa się języków programowania przestarzałych, zupełnie niepotrzebnych w przyszłej pracy(na UJ np.Pascal). Jednak uniwersytety deklarują, że nie bedą uczyć języków obecnie najpopularniejszych, ponieważ nikt nie wie jak sytuacja będzie wyglądała za pięć lat. Poza tym w przyszłej pracy kodera, która będzie trwać pewnie kilkanaście, bądź kilkadziesiąt lat bedą zmieniać się jeszcze bardziej niż w ciągu tych pięciu lat.
Poniżej cytaty ze strony II UWr
Co do politechnik to szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia jak tam może to wyglądać, z pewnością też pomagają studentowi się rozwinąć, jednak jest tam zupełnie mi niepotrzebna fizyka i eletronika (oczywiście ktoś inny może uznać te przedmioty za wartościowe). Sprzeczki "politechnika czy uniwesytet" są moim zdaniem pozbawione większego sensu gdyż kształcenie w obu tych instytucjach znacznie się rózni. Jak ktoś nie wie czy wybrać uniwersytet czy politechnikę to chyba nie za bardzo również wie co chcę zrobić z swoją przyszłością, a to zły znak bez względu na to gdzie pójdzie. Uważam że i po uniwersytecie i po politechnice, jak ktoś będzie solidnie pracował i sam się dokształcał jest w stanie zostać dobrym informatykiem.
Poniżej cytaty ze strony II UWr
Studia w Instytucie Informatyki Uniwersytetu Wrocławskiego nie są ani kursem obsługi komputera, ani przeglądem aplikacji Windows czy UNIX. Nie wymaga się tu także uczenia się na pamięć wszystkich opcji Excela, zawartości bibliotek C++, PHP czy ostatniej wersji najmodniejszego aktualnie systemu baz danych. Znaczna część tych skądinąd bardzo pożytecznych narzędzi i tak będzie przestarzała zanim skończysz studia. Poza tym sądzimy, że tego typu umiejętności jesteś w stanie opanować samodzielnie. My natomiast proponujemy Ci coś znacznie cenniejszego - zrozumienie idei i struktury problemów i aplikacji informatycznych.
Podsumowując tą część studia na uniwersytecie dają solidny szkielet wiedzy informatycznej, jednak sam szkielet to za mało. Na uniwesytetach jest także okazja do uzupełninie tego szkieletu:Współczesna informatyka jest dżunglą, do której największe firmy informatyczne co roku wypuszczają nowe wersje swoich produktów. By przeżyć w tym gąszczu, musisz umieć odkryć, co tkwi pod wierzchnią warstwą każdej aplikacji, czyli opanować zasady konstrukcji i zrozumieć mechanizmy działania oprogramowania. Pozwoli Ci to nie tylko zaistnieć na rynku pracy, ale także uchroni Cię przed zniknięciem z niego w chwili pojawienia się nowej generacji oprogramowania. Nasze studia polegają właśnie na odkrywaniu istoty problemów informatycznych i dają Ci wiedzę, która przyda Ci się i dzisiaj, za wiele lat.
Poza tym każdy doskanale wie że bez solidnej pracy własnej, nie zaistnieję później na rynku. Nie wiem czy UWr organizuje jakieś szkolenia do egzaminu SJCP(Sun Java Certified Programmer), ale wiem że na pewno jak najszybciej, jak mi dobrze pójdzie to nawet na pierwszym roku taki certyfikat bedę chciał zaliczyć, a solidne podstawy już mam. Tu widzę zasadniczą przewagę uniwersytetów nad uczeniem się samemu bądź nad zrobieniem licencjata na jakiejś prywatnej uczelni, gdyż tam tak solidengo szkieletu dana osoba się nie nauczy. Poza tym z takim szkieletem można później się przekwalifikować bez większych problemów, bo nikt teraz nie wie jak będą wyglądała sytuacja w informatyce za x lat, a po licencjacie na prywatnej bądź po samodzielnej nauce stworzy to pewnie większy problem. Z drugiej storny na uniwesytetach mogą znaleźć się osoby bez wizji swojej przyszłości i tacy prawdopodobnie mogą nawet nie znaleźć pracy lub zostać właśnie takimi "mrówami". Dlatego ważne tam jest żeby samemu wyznaczać sobie masę celów, a na UWr jeszcze wspomagają ten proces gdyż tam w ciągu pięciu lat jest tylko 8 przedmiotów obowiązkowych. Ścieżka kształcenia zależy w głównej mierze od studenta, co jest dla mnie bardzo ważnym argumentem.W ramach realizowanych przedmiotów studenci mają możliwość zdobywania certyfikatów zawodowych. Dotyczy to na przykład zajęć związanych z technologiami firmy Microsoft.
Co do politechnik to szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia jak tam może to wyglądać, z pewnością też pomagają studentowi się rozwinąć, jednak jest tam zupełnie mi niepotrzebna fizyka i eletronika (oczywiście ktoś inny może uznać te przedmioty za wartościowe). Sprzeczki "politechnika czy uniwesytet" są moim zdaniem pozbawione większego sensu gdyż kształcenie w obu tych instytucjach znacznie się rózni. Jak ktoś nie wie czy wybrać uniwersytet czy politechnikę to chyba nie za bardzo również wie co chcę zrobić z swoją przyszłością, a to zły znak bez względu na to gdzie pójdzie. Uważam że i po uniwersytecie i po politechnice, jak ktoś będzie solidnie pracował i sam się dokształcał jest w stanie zostać dobrym informatykiem.
-
Yrch
- Użytkownik

Moze Ci sie wydawac, ze wiesz co chcesz robic ale uwierz mi, jesli nie przesiedziales jeszcze paru/parunastu dni w robocie z jakims znajomym informatykiem to mozesz sie zdziwic i to bardzotrurl pisze:Jak ktoś nie wie czy wybrać uniwersytet czy politechnikę to chyba nie za bardzo również wie co chcę zrobić z swoją przyszłością, a to zły znak bez względu na to gdzie pójdzie.
-
bartezzo
- Użytkownik

identycznie jest na UJ na IItrurl pisze:
Dlatego ważne tam jest żeby samemu wyznaczać sobie masę celów, a na UWr jeszcze wspomagają ten proces gdyż tam w ciągu pięciu lat jest tylko 8 przedmiotów obowiązkowych. Ścieżka kształcenia zależy w głównej mierze od studenta, co jest dla mnie bardzo ważnym argumentem.
Oczywiście mogę się zdziwić gdyż jeszcze nie przesiedziałem kilkunastu dni z znajomym informatykiem. Jednak błędem jest wyciąganie wniosków o całości na podstawie części. Z pewnością istnieje pewna grupa firm, w której może być tak jak mówisz, gdzie soft wybiera główny księgowy (btw.jak możesz podaj więcej szczególów o tych firmach żeby wiedzieć czego unikać). Z drugiej strony pewnie istnieją firmy, w których szef konsultuje swoje decyzje z pracownikami i softu nie wybiera główny księgowy, atmosfera jest fajna i można tam roziwnąć skrzydła. Zresztą naprawdę trudno powiedzieć jak to będzie wyglądać za pięć lat. Ewentualnie z tym szkieletem wiedzy informatycznej, jeżeli się zawodę będe mógłsię przekwalifikować. Będzie na to potrzebny jakiś czas podczas którego nie zarobię, ale nie będzie on stracony, będzie można tu mówić raczej o inwestycji.Yrch pisze: Moze Ci sie wydawac, ze wiesz co chcesz robic ale uwierz mi, jesli nie przesiedziales jeszcze paru/parunastu dni w robocie z jakims znajomym informatykiem to mozesz sie zdziwic i to bardzoPrzypominaja mi sie wspominki znajomych, ktorzy to pelni zapalu szli do pracy a potem nie mogli zrobic nic po swojemu, wszystko tak jak szefowie kazali. Najlepszy motyw byl gdy to nie glowny informatyk wybieral soft tylko glowny ksiegowy :>
No z tego co ja wyczytałem to sytuacja wygląda tam trochę inaczej.Mianowicie podczas pierwszych czterech semestrów jest już 20 obowiązków, a póżniej też jest ich trochę zależnie od wybranej spcjalizacji. Nie twierdzę że przedmioty wskazane przez UJ są nieciekawe, są nawet bardzo interesujące, ale jednak swoboda wyboru przedmiotów jest mniejsza niż na II UWr. Chociaż oni na swojej stronie lubią trzymać nieaktualne dane więc może się mylę.bartezzo pisze: identycznie jest na UJ na II
Aha i program studiów na II UJ jest .