Studia
-
patrick23
- Użytkownik

Studia
Witam,
Za niedlugo matura i zastanawiam sie gdzie pojsc na studia, oczywiscie interesuja mnie studia matematyczne.
Zastanawiam sie nad Uniwersytetem Wroclawskim, AGH oraz Politechnika Wroclawska lub Slaska.
Jakie sa dokladnie roznice miedzy uniwerkiem a polibuda? Jaki wybor bedzie najlepszy?
Chcialbym sie dowiedziec rowniez co mozna robic po studiach matematycznych(oprocz pracy nauczyciela )
Pozdrawiam
Za niedlugo matura i zastanawiam sie gdzie pojsc na studia, oczywiscie interesuja mnie studia matematyczne.
Zastanawiam sie nad Uniwersytetem Wroclawskim, AGH oraz Politechnika Wroclawska lub Slaska.
Jakie sa dokladnie roznice miedzy uniwerkiem a polibuda? Jaki wybor bedzie najlepszy?
Chcialbym sie dowiedziec rowniez co mozna robic po studiach matematycznych(oprocz pracy nauczyciela )
Pozdrawiam
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Studia
Zależy jak bardzo lubisz matematykę. Można by wprowadzić mniej więcej taki porządek wśród uczelni: UJ/UW; reszta uniwerków; AGH; polibudy. Jeśli chcesz zastosowania matematyki, w firmach, księgowości, to wiadomo, gdzie się wybierać. Jak chcesz uczyć, to coś pokroju AP jest dla Ciebie. A jak kochasz matematykę za to, że jest, to uniwerek : )
- Zlodiej
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Studia
Jeśli jesteś bardzo ambitna to na pewno UW jest dla Ciebie ... potem jest UJ, a daleko dalej są pozostałe uniwerki ... o matmie na technicznych raczej nie ma co się wypowiadać ^^ ...
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Studia
Uprzejmie donoszę, że po UW jest UWr (według ). UJ jest trzeci.Zlodiej pisze:Jeśli jesteś bardzo ambitna to na pewno UW jest dla Ciebie ... potem jest UJ, a daleko dalej są pozostałe uniwerki...
Co można robić po matematyce?
JK
-
patrick23
- Użytkownik

Studia
Dziekuje za odpowiedz,
Jeszcze jedno moje pytanie, czy latwiej dostac prace z tytulem inzynierskim czy magistra? Czy istnieje wogole cos takiego jak inzynier matematyki?
I czy AGH to jest taka "politechnika"?
I jeszcze ktora politechnika jest waszym zdaniem najlepsza?
Pozdrawiam
Jeszcze jedno moje pytanie, czy latwiej dostac prace z tytulem inzynierskim czy magistra? Czy istnieje wogole cos takiego jak inzynier matematyki?
I czy AGH to jest taka "politechnika"?
I jeszcze ktora politechnika jest waszym zdaniem najlepsza?
Pozdrawiam
-
Rogal
- Użytkownik

Studia
AGH to jest taka dziwna uczelnia, która chce z każdego (nawet informatyka, matematyka) zrobić inżyniera, a jednocześnie musi przemycać jak najwięcej wiedzy teoretycznej i ją egzekwować od studentów, bo chce zostać uniwerkiem. Więc matematykę na AGHu odradzałbym osobiście.
Studia
Właśnie skończyłem klasę maturalną, więc muszę wybrać jakieś studia. Chciałbym studiować matematykę (albo coś powiązanego z matmą) koniecznie w Krakowie. I tutaj zaczyna się problem. Co i gdzie??? Z matmy jestem ... no nie oszukujmy się bardzo dobry - udział w OM, zwycięstwo w Kangurze itp. Matematyką interesuję się od ... zawsze. Matmę rozszerzoną na maturze napisałem na 98-100%, język rozszerzony na 83-85%, więc pewnie dostanę się gdzie tylko będę chciał. Przy wyborze studiów absolutnie najważniejszą rzeczą jest dla mnie dobrze płatna praca po studiach, z której znalezieniem nie będzie problemu. Poza tym nie chcę w żadnym wypadku być nauczycielem czy profesorem. Od dłuższego czasu myślę nad matematyką stosowaną na AGH. Jak sądzicie, dobry pomysł? Bo jeżeli chodzi o UJ to mam wielkie obawy, że po UJ to musiałbym zostać albo profesorem albo nauczycielem. Gdyby nie trzeba było po studiach zarabiać to pewnie poszedłbym na UJ, ale coś się obawiam o pracę po tej uczelni. Jak sądzicie, czy słusznie? A może powinienem iść na Akademię Ekonomiczną na np. Bankowość i Rachunkowość? Jak myślicie. Pomóżcie, bo mam mętlik w głowie a trzeba się w końcu zdecydować. Z góry dzięki za odpowiedzi.
-
M4T3U5Z
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Studia
Ja studiuję w Gliwicach na Politechnice i sobie chwalę i polecam, aczkolwiek to nie przechowalnia - tam trzeba się trochę pomęczyć ale potem masz satysfakcję posiadanej wiedzy... (jeśli jesteś z daleka nie martw sie jest dużo akademików, a co akademik to inna wódka
Studia
Ja podobnie jak tomek1717 właśnie skończyłem klasę maturalną i szukam studiów (wiem - rychło wczas ). Zależy mi żeby było blisko Zabrza i niepłatne Myślałem nad Politechniką - matematyka informatyczna a dalej kryptografia. Można po tym znaleźć pracę? Biorę też pod uwagę UŚ - też matematyka informatyczna, oraz Akademie Ekonomiczną w Katowicach i kierunek "bankowość i finanse międzynarodowe". Co o tym myślicie? Co byście polecili? A może coś jeszcze innego?
- Lorek
- Użytkownik

Studia
Ważny argument przemawiający na korzyść (trzeba będzie zwiedzić akademiki w najbliżej przyszłości )M4T3U5Z pisze:a co akademik to inna wódka
mBartek, na bankowość bym się nie wybierał, choć ja to są "finanse międzynarodowe" to może coś z tego być. A co do wyboru między politechniką a uniwerkiem to dużo zależy od tego, co chcesz później robić W każdym razie ja bym wybrał politechnikę.
- neworder
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Studia
>>Z matmy jestem ... no nie oszukujmy się bardzo dobry - udział w OM, zwycięstwo w Kangurze itp.
Trochę skromności, stary. Pójdź na UW lub UJ i zobaczysz, co to znaczy być *bardzo dobrym* z matmy, jak spotkasz różnych OM-owych killerów (ludzie typu Pilipczuk itd). Nie chcę być złośliwy, ale udział w OM (tylko w okręgu, jak rozumiem) czy 100% z matury o niczym nie świadczą.
Trochę skromności, stary. Pójdź na UW lub UJ i zobaczysz, co to znaczy być *bardzo dobrym* z matmy, jak spotkasz różnych OM-owych killerów (ludzie typu Pilipczuk itd). Nie chcę być złośliwy, ale udział w OM (tylko w okręgu, jak rozumiem) czy 100% z matury o niczym nie świadczą.
Studia
Witam. Mam 16 lat i ucze się w liceum. Wiem, że jest jeszcze dużo czasu, ale chciałbym studiować matematyke w UK. Jaką uczelnie polecacie? Ktoś z was może studiował matme tam? Jakie są wasze opinnie? Jak wyglądają tam studia?
- smutna_ona
- Użytkownik

Studia
Arek pisze:Ja już pisałem - ale mogę się powtórzyć... matematyka...
UW albo UJ ... whatever... choć Kraków jest bardzo ładne miasto...
i oczywiście z doktoratem i dalszymi ciekawostkami włącznie...
Widzę, że ludzie mają zacięcie. Ale bardzo pozytywnie. Zazdroszczę.
Sama studiuję matematykę - na polibudzie. Nie zawsze jest łatwo. Teraz wiem, że ta sesja (III semestr) była zdecydowanie najgorsza.
- Przemas O'Black
- Użytkownik

- Podziękował: 69 razy
Studia
Zamierzam w tym roku rozpocząć studia matematyczne na Uniwersytecie Wrocławskim, już teraz wiem że chcę kierunek zastosowanie rachunku prawdopodobieństwa i statystyki. Pytałem mnóstwo osób i już wszystko wiem co chciałem wiedzieć. Bardzo mnie cieszy ta perspektywa...