problem z wyborem kierunku na politechnice

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: dabro90 »

Jeszcze kilka pytań odnośnie pracy aktuariusza:
- Czy jest to zawód, w którym można pracować na pełen etat, czy raczej umowa/zlecenie? (podawane sa tu spore sumy, ale ile jest firm, ktore mogą/potrzebuja aktuariusza zatrudniac na stale)
- Na stronie UWr jest link, w ktorym zawod aktuariusza jest bodaj na 2 miejscu w rankingu "najlepszych" prac, ale zdaje sie ze tam sa brane pod uwage zarobki i warunki pracy, czyli jest szansa, ze pracujac jako aktuariusz nie skoncze jako 35 latek po 2 zawalach?

(optymistycznie zalozylem, ze uda mi sie zdac egzaminy. Wiem, wybiegam daleko w przyszlosc, ale lepiej teraz sie zastanowic n razy niż później plakac )
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

dabro90 pisze:Jeszcze kilka pytań odnośnie pracy aktuariusza:
Jeżeli jeszcze nie czytałeś, to przeczytaj .
dabro90 pisze:- Czy jest to zawód, w którym można pracować na pełen etat, czy raczej umowa/zlecenie? (podawane sa tu spore sumy, ale ile jest firm, ktore mogą/potrzebuja aktuariusza zatrudniac na stale)
Zapotrzebowanie na aktuariuszy jest bardzo duże. Samych aktuariuszy jest bardzo mało (ok. 200), a są niezbędni do pewnych czynności finansowych - ustawa wymusza, by pewne dokumenty były potwierdzane przez aktuariusza. Ponadto jest bardzo duży popyt na ich wiedzę - jak fatalnie niska jest znajomość pewnych zasad zarządzania ryzykiem było widać przy okazji ostatniego kryzysu. Dlatego myślę, że aktuariusz ma duże możliwości - może pracować na etat, może też mieć własną firmę i świadczyć usługi na zlecenie.
dabro90 pisze:- Na stronie UWr jest link, w ktorym zawod aktuariusza jest bodaj na 2 miejscu w rankingu "najlepszych" prac, ale zdaje sie ze tam sa brane pod uwage zarobki i warunki pracy, czyli jest szansa, ze pracujac jako aktuariusz nie skoncze jako 35 latek po 2 zawalach?
Moi znajomi aktuariusze nie wyglądają na osoby, którym groziłby zawał. Myślę, że to, czy będziesz miał dwa zawały w wieku 35 lat bardziej niż od zawodu zależy od Twojego stosunku do pracy i pieniędzy.

JK
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik

Tak, czytałem.

Mój stosunek do pracy jest taki, ze nie chciałbym, aby praca pochłaniała mi 20h/dziennie+weekendy, ale również chce zarabiać tyle, aby nie musieć się borykać z podobnymi problemami jak moi rodzice i móc im się odwdzięczyc za to ile mi i mojemu rodzenstwu poswiecaja.

Poprzeglądałem egzaminy z poprzednich lat i muszę przyznac, ze wygladają kosmicznie, ale do odwaznych świat należy
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

dabro90 pisze:Mój stosunek do pracy jest taki, ze nie chciałbym, aby praca pochłaniała mi 20h/dziennie+weekendy, ale również chce zarabiać tyle, aby nie musieć się borykać z podobnymi problemami jak moi rodzice i móc im się odwdzięczyc za to ile mi i mojemu rodzenstwu poswiecaja.

Poprzeglądałem egzaminy z poprzednich lat i muszę przyznac, ze wygladają kosmicznie, ale do odwaznych świat należy
Życzę powodzenia

JK
saba90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: saba90 »

dabro, ja rowniez widzialem te egzaminy
troche sie przerazilem.. moze po studiach by sie to zmienilo, ale..
tak sobie pomyslalem, ze skoro ta praca jest taka swietna, a pomimo to jest tylko 200 aktuariuszy w Polsce, to naprawde zdac ten egzamin musi byc baaaardzo trudno.. ten zawod widocznie musi byc tylko dla najlepszych. Szczerze mowiac to boje sie podjac takie studia na UWr, bo pozniej moge sie przekonac, ze i tak i tak nie dam rady.
Awatar użytkownika
Marmon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 31 razy

Post autor: Marmon »

Taki zawód jest raczej tylko dla wybranych, tam gdzie jest tak ogromna kasa, żaden szary człowieczek bez 'pleców', znajomości, wysokiego miejsca w partii itd. itp. ma nikłe szanse się dostać. Nie jest do odosobniony przypadek, jest więcej takich miejsc pracy gdzie mniej lub bardziej trudno się wślizgnąć.
To moja opinia, nie interesuje mnie wymiana zdań na ten temat więc proszę o nie rzucanie kamieniami tych dla których jest to wymarzony zawód.

Chciałbym się mylić, naprawdę ;)

Mój stosunek do pracy jest taki, ze nie chciałbym, aby praca pochłaniała mi 20h/dziennie+weekendy, ale również chce zarabiać tyle, aby nie musieć się borykać z podobnymi problemami jak moi rodzice i móc im się odwdzięczyc za to ile mi i mojemu rodzenstwu poswiecaja.
I robisz coś w tym kierunku?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Marmon pisze:Taki zawód jest raczej tylko dla wybranych, tam gdzie jest tak ogromna kasa, żaden szary człowieczek bez 'pleców', znajomości, wysokiego miejsca w partii itd. itp. ma nikłe szanse się dostać. Nie jest do odosobniony przypadek, jest więcej takich miejsc pracy gdzie mniej lub bardziej trudno się wślizgnąć.
To moja opinia, nie interesuje mnie wymiana zdań na ten temat więc proszę o nie rzucanie kamieniami tych dla których jest to wymarzony zawód.

Chciałbym się mylić, naprawdę ;)
Mylisz się, to są po prostu naprawdę trudne egzaminy.

JK
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik

Marmon pisze:
I robisz coś w tym kierunku?
Ostro ucze się do matury (zreszta zawsze sie uczylem), a nie chodze na kazda impreze na jaka mam okazje.
Wybieram sie na studia, zeby studiowac, a nie miec znizki w klubach.
Zastanawiam sie nad wyborem dobrego kierunku, itd.
Chyba wiecj obecnie robic nie moge? Ewentualnie praca dorywcza, ale to troche przeszkadzaloby w nauce.
Poza tym przez "problemy" mialem raczej na mysli rezygnacje z niektorych przyjemnosci (jak wakacje, nowy samochod, nowe ciuchy co miesiac, itd) niz brak jedzenia, a przez poswiecenie trud wychowawczy

A co do egzaminów aktuarialnych, to tez sie badzo waham...
1) Żeby do nich chociaz podejsc, trzeba odbyc 2 letnie praktyki u aktuariusza. Jest ich kolo 200, wiec to juz jeden bardzo duzy problem.
2) Nawet jesli sie problem 1 rozwiaze to wciaz zostaje samo zdanie egzaminow, co moze sie okazac ponad sily chyba wiekszosci z nas. (zastanawia mnie, czy sa gdzies jakies statystyki ile osob oblewa i ile z nich to wzorowi studenci, olimpijczycy, etc.)

@saba90: do zdania egzaminu "wystarczy" poprawnie zaznaczyc 5 odpowiedzi (chociaz strzelanie na takim egzaminie chyba mija sie z celem)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

dabro90 pisze:A co do egzaminów aktuarialnych, to tez sie badzo waham...
1) Żeby do nich chociaz podejsc, trzeba odbyc 2 letnie praktyki u aktuariusza. Jest ich kolo 200, wiec to juz jeden bardzo duzy problem.
Czy na pewno? O ile wiem, 2-letnie praktyki są potrzebne do wpisania na listę aktuariuszy, a nie do zdawania egzaminów. Egzamin możesz zdać wcześniej, ale dopóki nie odbędziesz praktyki, nie będziesz aktuariuszem, tylko osobą, która zdała egzaminy aktuarialne.

JK
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik

Racja, moja pomyłka.
Nie zmienia to jednak faktu, ze załapać się na praktyki jest zapewne bardzo ciężko.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

dabro90 pisze:Nie zmienia to jednak faktu, ze załapać się na praktyki jest zapewne bardzo ciężko.
Nie sądzę. Myślę, że trudniej jest zdać egzaminy, niż ze zdanymi egzaminami zdobyć praktykę.

JK
saba90
Użytkownik
Użytkownik

Czy UWr to najlepsza uczelnia w Polsce jezeli chodzi o ksztalcenie przyszlych aktuariuszy?
zastanawia mnie, czy sa gdzies jakies statystyki ile osob oblewa i ile z nich to wzorowi studenci, olimpijczycy, etc.
no przydaloby sie cos takiego przeanalizowac, a nie pchac sie na marne
Dla mnie oznaczaloby to wybranie uniwersytetu zamiast politechniki, tak jak wczesniej zakladalem, a to przeciez zupelnie inna bajka. Sama mysl, ze jest tylko 200 aktuariuszy niestety sklania mnie do poddania sie. Tak jak powiedzial Marmon to pewnie tylko dla wybranych
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

saba90 pisze:Czy UWr to najlepsza uczelnia w Polsce jezeli chodzi o ksztalcenie przyszlych aktuariuszy?
Nie wiem, czy wprowadzanie tego typu rankingu miałoby sens. Myślę, że przygotowujemy dobrze oraz że znajdzie się kilka uczelni (choć nie za wiele), gdzie też to robią dobrze.
saba90 pisze:no przydaloby sie cos takiego przeanalizowac, a nie pchac sie na marne
Dla mnie oznaczaloby to wybranie uniwersytetu zamiast politechniki, tak jak wczesniej zakladalem, a to przeciez zupelnie inna bajka. Sama mysl, ze jest tylko 200 aktuariuszy niestety sklania mnie do poddania sie. Tak jak powiedzial Marmon to pewnie tylko dla wybranych
1. Nie demonizujmy.
2. Możliwości po matematyce nie kończą się na aktuariuszu.

JK
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik

Ale dla kogoś, kto od roku zakładał politechnikę i studia inżynierskie (witam w klubie saba ), nagła zmiana orientacji na uniwersytet to jednak duży krok.
W każdym razie, poki co nie ma co gdybac, ostatnią "prostą" przed maturą pozostało przebiec i się potem zobaczy.
Może zawale maturę i całe te rozważania nie będą miały sensu (oby nie )
saba90
Użytkownik
Użytkownik

Jak Wasze samopoczucie?
ODPOWIEDZ