\(\displaystyle{ 3\left( x^{2}+xy+y^{2}\right)\left( y^{2}+yz+z^{2}\right)\left( z^{2}+zx+x^{2}\right)\ge \left( x+y+z \right)^{2}\left( xy+yz+zx\right)^{2}}\)
[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
Ukryta treść:
\(\displaystyle{ 3\left( x^{2}+xy+y^{2}\right)\left( y^{2}+yz+z^{2}\right)\left( z^{2}+zx+x^{2}\right)\ge \left( x+y+z \right)^{2}\left( xy+yz+zx\right)^{2}}\)
-
Powermac5500
- Użytkownik

Czy przypadkiem nie w rzeczywistych dodatnich?W rzeczywistych jeśli nie było:
Jeśli tak to:
Ukryta treść:
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Obawiam się, że niekoniecznie. Musiałby ktoś znaleźć kontrprzykład.
- Msciwoj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Poza tym i tak masz buga, bo w przedostatniej linijce lewa strona może być ujemna dla dodatnich \(\displaystyle{ x,y,z}\) ( wystarczy, że \(\displaystyle{ x>y>z}\)), a prawa nie, ty tymczasem twierdzisz, że lewa jest zawsze od prawej większa. Nie można tak po prostu podnosić sobie do kwadratu prawdziwych nierówności.
-
Powermac5500
- Użytkownik

Z rozpędu postawiłem w pierwszym wzorze minus tam, gdzie powinien być plus.
I błąd propagował.
Poprawione:
I błąd propagował.
Poprawione:
Ukryta treść:
-
Powermac5500
- Użytkownik

Dla takich dodatnich, że \(\displaystyle{ xyz=1}\)Msciwoj pisze:Może by ktoś coś wrzucił?
Powermac5500, chyba twoja kolej.
\(\displaystyle{ \sqrt[10]{ \frac{ x^{3} + y^{3} + z^{3} }{3} } \le \frac{x+y+z}{3}}\)
Było?
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Ma ktoś może jakąś wskazówkę do normalnego rozwiązania? Bez rachunku różniczkowego wielu zmiennych nie umiem, choć męczyłem się z jakimiś szacowaniami z Holdera, Jensena, AM-GM, AM-HM i różnymi kombinacjami tychże (ale tak to bywa, że nie wystarczy te nierówności znać, by stosować je efektywnie ).
-
Powermac5500
- Użytkownik

Spróbuję być trochę pomocny, w końcu sam wrzuciłem tę nierówność.
Pochodzi ona z artykułu w języku wietnamskim dotyczącego nierówności Schura i metody jaką autorka nazywa P.Q.R
Chodzi generalnie o to, że dokonuje się podstawień
\(\displaystyle{ p=a+b+c}\)
\(\displaystyle{ q=ab+bc+ca}\)
\(\displaystyle{ r=abc}\)
i dokonuje szacunków korzystając z pewnych zależności jakie wiążą \(\displaystyle{ p,q,r}\)
Na przykład:
\(\displaystyle{ p^{2} \ge 3q}\)
\(\displaystyle{ p^{3} \ge 27r}\)
\(\displaystyle{ 2p^{3}+9r \ge 7pq}\)
itd.
Ta nierówność była przykładem do samodzielnego rozwiązania, ale nie poświęciłem jej zbyt wiele czasu. Wrzuciłem tu licząc, że ktoś popracuje.
Pochodzi ona z artykułu w języku wietnamskim dotyczącego nierówności Schura i metody jaką autorka nazywa P.Q.R
Chodzi generalnie o to, że dokonuje się podstawień
\(\displaystyle{ p=a+b+c}\)
\(\displaystyle{ q=ab+bc+ca}\)
\(\displaystyle{ r=abc}\)
i dokonuje szacunków korzystając z pewnych zależności jakie wiążą \(\displaystyle{ p,q,r}\)
Na przykład:
\(\displaystyle{ p^{2} \ge 3q}\)
\(\displaystyle{ p^{3} \ge 27r}\)
\(\displaystyle{ 2p^{3}+9r \ge 7pq}\)
itd.
Ta nierówność była przykładem do samodzielnego rozwiązania, ale nie poświęciłem jej zbyt wiele czasu. Wrzuciłem tu licząc, że ktoś popracuje.
- Premislav
- Użytkownik

Dziękuję za wskazówkę. Miałem dzisiaj trochę czasu i co prawda moje rozwiązanie jest ekstremalnie nieodkrywcze jak na ten dział, ale błędu nie widzę (to nie znaczy, że go nie ma...).
Jeśli nie ma błędu, to zaproponuję coś, co pewnie jest nieskończenie znane, bo nic lepszego nie znam (ale przynajmniej może nie będzie blokowało).
Dla rzeczywistych \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y}\), \(\displaystyle{ z}\), takich że \(\displaystyle{ xyz=1}\) oraz \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y}\), \(\displaystyle{ z \neq 1}\) udowodnić, że:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}^{} \frac{x ^{2} }{(x-1) ^{2} } \ge 1}\)
Ukryta treść:
Dla rzeczywistych \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y}\), \(\displaystyle{ z}\), takich że \(\displaystyle{ xyz=1}\) oraz \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y}\), \(\displaystyle{ z \neq 1}\) udowodnić, że:
Raczej nie. Twoja funkcja faktycznie zeruje się dla \(\displaystyle{ p=3}\), ale staje się ujemna wraz ze wzrostem argumentu; ponownie zmienia znak dopiero w okolicach \(\displaystyle{ p=3,77}\). Z drugiej zaś strony od szacowania \(\displaystyle{ q \geqslant \frac{9}{p}}\) lepsze wydaje się nawet trywialne \(\displaystyle{ q \geqslant 3}\).Premislav pisze:No a to już raczej widoczne
- Premislav
- Użytkownik

Dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi na błąd. W sumie, to \(\displaystyle{ p}\) jest nieograniczone, więc to powinno od razu rzucić mi światło na to, jak kretyńskie jest to moje szacowanie na \(\displaystyle{ q}\). Nie wiem, ile ja wypiłem, zanim zabrałem się za liczenie tej pochodnej.
Próbowałem teraz jakoś szacować \(\displaystyle{ pq}\), ale dla otrzymanych przeze mnie tą drogą nierówności i tak się sypie powyżej \(\displaystyle{ 3}\).
Próbowałem teraz jakoś szacować \(\displaystyle{ pq}\), ale dla otrzymanych przeze mnie tą drogą nierówności i tak się sypie powyżej \(\displaystyle{ 3}\).
- Vax
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Powermac5500 pisze:Dla takich dodatnich, że \(\displaystyle{ xyz=1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[10]{ \frac{ x^{3} + y^{3} + z^{3} }{3} } \le \frac{x+y+z}{3}}\)
Ukryta treść:
Premislav pisze:Dla rzeczywistych \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y}\), \(\displaystyle{ z}\), takich że \(\displaystyle{ xyz=1}\) oraz \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y}\), \(\displaystyle{ z \neq 1}\) udowodnić, że:
Ukryta treść:
Hint:
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
Ukryta treść:
\(\displaystyle{ \left( a_{1}^{3}+1\right)\left(a_{2}^{3}+1 \right)\cdot\ldots\cdot\left(a_{n}^{3}+1\right)\ge\left(a_{1}^{2}a_{2}+1\right)\left(a_{2}^{2}a_{3}+1\right)\cdot\ldots\cdot\left(a_{n}^{2}a_{1}+1\right)}\)