no i wlasnie to bylo nienormalne. shit, mam dosc:)miodzio1988 pisze:Dali zadanka? Dali. Były dostępne przez rok? Były.
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
-
miodzio1988
Uff. Pierwszy raz się z Tobą zgadzam. Dziękujemy wszystkim za uwagę. Mam nadzieję, że się podobało.
-
radagast
- Użytkownik

A ja widzę:miodzio1988 pisze:Bo? Ja dalej nie widzę powodu dla którego tak powinno byćwydaje mi się, że CKE powinna sama wymyślać zadania.
1) biorą za to pieniądze (chyba, chociaż moze nie ?)
2) zbiór istniejących (rozwiązywalnych) zadań powiększa się.
3) minimalizuje się ryzyko "niesprawiedliwości" , ze ktoś juz rozwiązanie zadania widział i umie je skopiować bez zrozumienia (matura ma być sprawdzianem wiedzy)
pewnie można przytoczyćwięcej argumentów (może nawet rozsądniejszych) to mi teraz przyszło do głowy jeśli są jakieś argumenty przeciwne to chętnie się z nimi zapoznam
- scyth
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Nie widzę nic złego w tym, że zadania były w jakichś zbiorach (choć uważam, że tłumaczenie CKE, że zadania są unikalne, jest karygodne). Co więcej, uważam, że jeśli CKE przyznało by, że część zadań na maturze będzie pochodzić ze zbiorów dostępnych na rynku, wpłynęło by to bardzo dobrze na wyniki maturalne - Ci, co robią dużo zadań, i tak by sobie poradzili, natomiast Ci będący "na granicy zdawalności" w ten sposób mogliby zwiększyć swoje szanse (a może i przy okazji się nauczyli?).
-
piasek101
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Nie czytałem wszystkiego dokładnie - więc może nie zauważyłem - pod jakim adresem były (i może są) te zadania o których ta dyskusja ?
-
miodzio1988
Za wymyślanie zadań? Nie sądzę.1) biorą za to pieniądze (chyba, chociaż moze nie ?)
To jest dobre dla kogo?2) zbiór istniejących (rozwiązywalnych) zadań powiększa się.
Proces kopiowania musisz mi wyjaśnić3) minimalizuje się ryzyko "niesprawiedliwości" , ze ktoś juz rozwiązanie zadania widział i umie je skopiować bez zrozumienia (matura ma być sprawdzianem wiedzy)
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
ul. Emilii Plater 29, 00-688 Warszawa-- 14 maja 2011, o 21:01 --Chyba że chodzi o adres internetowy. To w takim razie gdzieś na gronie, ale konkretny adres się tu nie pojawił.piasek101 pisze:Nie czytałem wszystkiego dokładnie - więc może nie zauważyłem - pod jakim adresem były (i może są) te zadania o których ta dyskusja ?
-
miodzio1988
norwimaj nie jesteś zabawny (chyba, że to nie był żart....wow)kamil13151 pisze:Zobaczcie jaka akcja:
... k_czy.html
Ostatnio zmieniony 14 maja 2011, o 21:02 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
To nie jedyny adres kolega mówił mi, że w Łodzi też pisali w tamtym roku tą mature. Mieli zakaz fotografowania ale gość z ko mówił, że mogą zapamiętać i użyć w przygotowaniach do matury. A i pewnie w innych miastach też to samo było.
-
piasek101
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
miodzio1988 (to widziałem) chodziło mi raczej o strony CKE bo piszecie (niektórzy), że zadania były dostępne od tamtego roku.
[edit] Teraz czytam, że ona była w niektórych szkołach, jako sondowanie poziomu - przerażające.
[edit] Teraz czytam, że ona była w niektórych szkołach, jako sondowanie poziomu - przerażające.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2011, o 21:05 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
miodzio1988
- scyth
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
maciej92 - ja też to słyszałem, kolega mi mówił, że pod jego blokiem uczniowie rozmawiali, że w innej klasie z ich liceum te zadania też im pokazał nauczyciel. Serio.
-
miodzio1988
Zacytuję naszego starego użytkownika. Normalka. Dziwne, że dopiero w tym roku tak dziwnie to wypłynęło.Rogal 20:37:37
znaczy, zadania maturalne że robili rok wcześniej?
Ja 20:37:54
Tak. i te zadania się powtorzyly
Rogal 20:37:56
to przecież tak zawsze powinno być, że zadania maturalne są wcześniej robione na jakiejś próbce reprezentatywnej
Rogal 20:38:02
żeby wiedzieć jakie trudne są
Rogal 20:38:04
zawsze tak się robi