bo tak się składa że wiem to od CiebieSylwek pisze:Znam tą osobę i potwierdzam .dwa lata temu w zad. 1. (maksymalna długość ciągu) jedna osoba miała odpowiedź 7 zamiast 5 i brak przykładu i dostała 5 pkt.
[LXI OM] I etap
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LXI OM] I etap
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
[LXI OM] I etap
Ja napisałem, że wynika to z tego, że punkty przechodzą na siebie w obrocie o AA'. Chyba nie będą nic ciąć?Sylwek pisze:Nie powinno być problemów.Czy to podkreślone trzeba koniecznie jakoś udowadniać? Ja napisałam, że wynika to po prostu z analogii i przystawania czworościanów.
O właśnie.
W pierwszym zadaniu pisałem tylko:
"Rozwiązując układ nr 4, otrzymujemy następujące trójki..."
W firmówce opisywali dokładniej rozwiązywanie tych układzików, ale chyba punkty nie polecą?
-
karolina668
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
[LXI OM] I etap
Trcohę z innej beczki. Czy samo zakwalifikowanie się do finału oznacza maturę z metamtyki z głowy?
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
[LXI OM] I etap
Tak. Masz 100% z matury + przywileje na wielu uczelniach i kierunkach (głównie ścisłych)
Tzn. samo zakwalifikowanie chyba nie daje tego, musisz jeszcze wziąć udział w finale lub gdy nie masz możliwości technicznej typu choroba itp. zgłosić to organizatorom i nie powinno być problemu (gdzieś na forum ktoś miał właśnie taką sytuacje z jakąś olimpiadą, ale nie wiem czy to jest prawda, może ktoś ostatecznie zweryfikuje)
Tzn. samo zakwalifikowanie chyba nie daje tego, musisz jeszcze wziąć udział w finale lub gdy nie masz możliwości technicznej typu choroba itp. zgłosić to organizatorom i nie powinno być problemu (gdzieś na forum ktoś miał właśnie taką sytuacje z jakąś olimpiadą, ale nie wiem czy to jest prawda, może ktoś ostatecznie zweryfikuje)
-
karolina668
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
Po prostuchodzilo mi o to czy trzeba jeszcze uciulać jakąś ilość punktów na finale, tak jak to jest w przypadku chociażby geografii. No ale jak nie trzeba, to podoba mi się to bardzo...
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
[LXI OM] I etap
Chyba masz błędne informacje, bo by być zwolnionym z matury z jakiegoś przedmiotu, wystarczy dostać się do finału danej Olimpiady. Możliwe, że w przypadku geografii jest inaczej, ale we wszystkich olimpiadach, z jakimi się spotkałem, wystarczy wejście do finału (i udział z nim)
-
karolina668
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
koleżanka która bierze udział w geo mówiła mi że trzeba mieć na finale 30% (co w zasadzie jest formalnościa). No ale moze i jej sie cos pomyliło Oj zreszta niewazne przecież,...
Jaki próg obstawiacie w tym roku na finał?
Jaki próg obstawiacie w tym roku na finał?
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LXI OM] I etap
Zadanka już są na stronie OM. Moje próby poniżej. Wszelkie literówki, nieścisłości i blefy niezamierzone
Zad. 5.
Zad. 4.
Zad. 5.
Ukryta treść:
Ukryta treść:
[LXI OM] I etap
a czy w zadaniu 5 można było po prostu za podstawić od razu y=0 (skoro dziedziną funkcji f są x,y należące do rzeczywistych), z czego wychodziło nam f(f(x))=-f(x) ?
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LXI OM] I etap
Ja nie mam co rozwijać (swój pomysł przedstawiłem kilka postów wyżej), ewentualnie źle się zrozumieliśmy . Możesz podstawić \(\displaystyle{ (x,y)=(x,0)}\) i rzeczywiście wychodzi to co mówisz. W każdym razie bez co najmniej paru innych mniej lub bardziej sugestywnych podstawień i zauważenia jeszcze kilku innych rzeczy nie widzę szans natychmiastowe dokończenie dowodu za pomocą tylko tej równości: \(\displaystyle{ f(f(x))=-f(x)}\). Oczywiście mogę się mylić
- Manolin
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
[LXI OM] I etap
Mi w drugim dniu udało się 4 i 5 , te dwa zadanka poszły błyskawicznie w jakieś 30 min , nad 6 siedziałem 4 godziny , rozwiązałem je , ale niestety z małą luką , jednego przypadka nie zdołałem rozważyć .
odnośnie 6 : dadzą za takie coś choć 2 pk.?
odnośnie 6 :
Ukryta treść:
[LXI OM] I etap
ja w 6 zrobilem taki myk ze posortowalem od \(\displaystyle{ a_{1}}\) do \(\displaystyle{ a_{n}}\), i znalazlem takie minimalne k dla którego \(\displaystyle{ \frac{a_{k}+a_{n}}{2} \ge X}\) gdzie X to średnia artm all. wiem wtedy ze istnieje poniżej k-1 liczb, czyli istnieje przynajmniej k-1 liczb wiekszych od X. tak wiec otrzymuje juz \(\displaystyle{ n-k+ {k-1 \choose 2} =n +2+ \frac{k(k-5)}{2}}\)
Odejmujemy od tego tylko k-1 powtórzen otrzymując:
\(\displaystyle{ n+3+ \frac{k(k-7)}{2}}\) więc dla \(\displaystyle{ k \ge 6}\) mamy spełnione zadanie
pozostaje rozpatrzyć resztę;D, dla 1 jest oczywiste, i zostało 2,3,4,5 ktore moze tez by sie dało jakos w miare, ale mi juz czasu zabrakło, mylicie ze 2 by było?
Odejmujemy od tego tylko k-1 powtórzen otrzymując:
\(\displaystyle{ n+3+ \frac{k(k-7)}{2}}\) więc dla \(\displaystyle{ k \ge 6}\) mamy spełnione zadanie
pozostaje rozpatrzyć resztę;D, dla 1 jest oczywiste, i zostało 2,3,4,5 ktore moze tez by sie dało jakos w miare, ale mi juz czasu zabrakło, mylicie ze 2 by było?