[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

Sylwek pisze:
dwa lata temu w zad. 1. (maksymalna długość ciągu) jedna osoba miała odpowiedź 7 zamiast 5 i brak przykładu i dostała 5 pkt.
Znam tą osobę i potwierdzam .
bo tak się składa że wiem to od Ciebie
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: jerzozwierz »

Sylwek pisze:
Czy to podkreślone trzeba koniecznie jakoś udowadniać? Ja napisałam, że wynika to po prostu z analogii i przystawania czworościanów.
Nie powinno być problemów.
Ja napisałem, że wynika to z tego, że punkty przechodzą na siebie w obrocie o AA'. Chyba nie będą nic ciąć?
O właśnie.
W pierwszym zadaniu pisałem tylko:
"Rozwiązując układ nr 4, otrzymujemy następujące trójki..."
W firmówce opisywali dokładniej rozwiązywanie tych układzików, ale chyba punkty nie polecą?
karolina668
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: karolina668 »

Trcohę z innej beczki. Czy samo zakwalifikowanie się do finału oznacza maturę z metamtyki z głowy?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: xanowron »

Tak. Masz 100% z matury + przywileje na wielu uczelniach i kierunkach (głównie ścisłych)

Tzn. samo zakwalifikowanie chyba nie daje tego, musisz jeszcze wziąć udział w finale lub gdy nie masz możliwości technicznej typu choroba itp. zgłosić to organizatorom i nie powinno być problemu (gdzieś na forum ktoś miał właśnie taką sytuacje z jakąś olimpiadą, ale nie wiem czy to jest prawda, może ktoś ostatecznie zweryfikuje)
karolina668
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Po prostuchodzilo mi o to czy trzeba jeszcze uciulać jakąś ilość punktów na finale, tak jak to jest w przypadku chociażby geografii. No ale jak nie trzeba, to podoba mi się to bardzo...
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Marcinek665 »

Chyba masz błędne informacje, bo by być zwolnionym z matury z jakiegoś przedmiotu, wystarczy dostać się do finału danej Olimpiady. Możliwe, że w przypadku geografii jest inaczej, ale we wszystkich olimpiadach, z jakimi się spotkałem, wystarczy wejście do finału (i udział z nim)
karolina668
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

koleżanka która bierze udział w geo mówiła mi że trzeba mieć na finale 30% (co w zasadzie jest formalnościa). No ale moze i jej sie cos pomyliło Oj zreszta niewazne przecież,...

Jaki próg obstawiacie w tym roku na finał?
Taarion
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Taarion »

19 pkt.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Sylwek »

Zadanka już są na stronie OM. Moje próby poniżej. Wszelkie literówki, nieścisłości i blefy niezamierzone

Zad. 5.
Ukryta treść:    
Zad. 4.
Ukryta treść:    
wizzy
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: wizzy »

a czy w zadaniu 5 można było po prostu za podstawić od razu y=0 (skoro dziedziną funkcji f są x,y należące do rzeczywistych), z czego wychodziło nam f(f(x))=-f(x) ?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Można było, ale od tego jeszcze daleka droga do rozwiązania.
wizzy
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: wizzy »

możesz rozwinąć?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Ja nie mam co rozwijać (swój pomysł przedstawiłem kilka postów wyżej), ewentualnie źle się zrozumieliśmy . Możesz podstawić \(\displaystyle{ (x,y)=(x,0)}\) i rzeczywiście wychodzi to co mówisz. W każdym razie bez co najmniej paru innych mniej lub bardziej sugestywnych podstawień i zauważenia jeszcze kilku innych rzeczy nie widzę szans natychmiastowe dokończenie dowodu za pomocą tylko tej równości: \(\displaystyle{ f(f(x))=-f(x)}\). Oczywiście mogę się mylić
Awatar użytkownika
Manolin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[LXI OM] I etap

Post autor: Manolin »

Mi w drugim dniu udało się 4 i 5 , te dwa zadanka poszły błyskawicznie w jakieś 30 min , nad 6 siedziałem 4 godziny , rozwiązałem je , ale niestety z małą luką , jednego przypadka nie zdołałem rozważyć .
odnośnie 6 :
Ukryta treść:    
dadzą za takie coś choć 2 pk.?
kareth
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: kareth »

ja w 6 zrobilem taki myk ze posortowalem od \(\displaystyle{ a_{1}}\) do \(\displaystyle{ a_{n}}\), i znalazlem takie minimalne k dla którego \(\displaystyle{ \frac{a_{k}+a_{n}}{2} \ge X}\) gdzie X to średnia artm all. wiem wtedy ze istnieje poniżej k-1 liczb, czyli istnieje przynajmniej k-1 liczb wiekszych od X. tak wiec otrzymuje juz \(\displaystyle{ n-k+ {k-1 \choose 2} =n +2+ \frac{k(k-5)}{2}}\)
Odejmujemy od tego tylko k-1 powtórzen otrzymując:
\(\displaystyle{ n+3+ \frac{k(k-7)}{2}}\) więc dla \(\displaystyle{ k \ge 6}\) mamy spełnione zadanie
pozostaje rozpatrzyć resztę;D, dla 1 jest oczywiste, i zostało 2,3,4,5 ktore moze tez by sie dało jakos w miare, ale mi juz czasu zabrakło, mylicie ze 2 by było?
ODPOWIEDZ