[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[LXI OM] I etap

Post autor: KPR »

karolina668 pisze:Nie sądzicie że rozwiązanie zad. 2 na stronie OMu jest trochę.. bezsensu nakomplikowane? Zrobiłam to zadanie, ale jak przeczytałam potem to rozwiązanie, to się zakrztusiłam herbatą Albo ja napisałam coś totalnie głupiego, albo oni po prostu chcieli celowo coś tak powymyślać, żeby "straszniej" wyglądało..
Nie wydaje mi się. Po prostu trzeba było wyprowadzić wszystkie równości, które się dało.
kareth
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: kareth »

A ja sie załamałem;P bo olałem stereo na wejsciu i wogole nie otykałem go, i jak potem w pociagu w pol godziny zrobiłem to myslałem ze sie zadźgam;/

Kurde 6 pkt w tył to dosyc duzo;/ miejmy nadzieje ze bez tego zadania da rade przejsc...ehh
nivwusquorum
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: nivwusquorum »

No ja tam mogę się pochwalić swoim rozwiązaniem do 3ciego Podoba mi się bo chyba jest łatwiejsze od wzorcowego.

Oznaczmy sobie \(\displaystyle{ x_i=k+i}\). Musimy każdej takiej liczbie przyporządkować jakąś liczbę pierwszą z jej rozkładu na czynniki pierwsze, w taki sposób żeby przyporządkowane liczby były parami różne. Taką liczbę nazwiemy charakterystyczną dla danego \(\displaystyle{ x_i}\).

Teraz tak: jeżeli istnieje w rozkładzie na czynniki pierwsze \(\displaystyle{ x_i}\), jakaś liczba \(\displaystyle{ p>n}\), to możemy bezpiecznie uznać ją za charakterystyczną, bo następna liczba która będzie się dzielić przez \(\displaystyle{ p}\), to \(\displaystyle{ k+i+p>k+n}\). W dalszym rozumowaniu założymy, że w rozkładzie \(\displaystyle{ x_i}\) na czynniki pierwsze są tylko liczby mniejsze bądź równe \(\displaystyle{ n}\).

Dalej jeżeli w rozkładzie na czynniki pierwsze danej liczby \(\displaystyle{ x_i}\) występuje liczba \(\displaystyle{ p^k>n}\). To uznajemy \(\displaystyle{ p}\), za charakterystyczną. Wiemy, że nie uznamy dwa razy tej samej liczby \(\displaystyle{ p}\) za charakterystyczną, ponieważ \(\displaystyle{ p}\) w potędze, takiej że \(\displaystyle{ p^k>n}\) może występować tylko w rozkładzie na czynniki pierwszej co najwyżej jednej z kolejnych \(\displaystyle{ n}\) liczb większych od \(\displaystyle{ n!}\), bo takie się zdarzają też co \(\displaystyle{ p^x}\). Gdzie \(\displaystyle{ x}\) jest takie że \(\displaystyle{ p^{x-1}\leqslant n < p^x}\).

No i ostatecznie jeżeli nie istnieje taka liczba \(\displaystyle{ p^k>n}\), to znaczy że każda potęga liczby pierwszej w rozkładzie \(\displaystyle{ x_i}\) jest jakimś czynnikiem w \(\displaystyle{ n!}\). Więc musiałoby być \(\displaystyle{ k \leqslant n!}\), co jest sprzeczne z założeniem, więc takie \(\displaystyle{ x_i}\) nie istnieją. Stąd mamy liczby charakterystyczne dla każdego \(\displaystyle{ x_i}\).

Co do pierwszego skopałem. Napisałem układ równań:
\(\displaystyle{ x=yz\\
y=xz\\
z=xy\\}\)
.
I stwierdziłem, że widać, że jedyne rozwiązania to (1,1,1), przez co pominąłem 3 trójki. Myślicie że obetną mi za to do dwóch?
Drugiego nie mam wcale...
A trzecie pisałem po łebkach 15 minut przed końcem, więc mogłem coś przeoczyć i że mogą mi coś obciąć.
Więc no liczę na od 4 do 11
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 77 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: kluczyk »

Ja jak zwykle w 1 musiałem pominąć jedno rozwiązanie i pewnie tylko 5 ptk dostanę :/ W 2 za dozę fantazji 2 v 5. W 3 błądziłem wokół prawidłowego rozwiązania. Myślę, że 2 ptk tu dostanę... Ogólnie to po I dniu próg do finału myślę,że wyniósłby 11 ptk. (Pierwsze 2 zadania były niestety dość proste).
kubus1353
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: kubus1353 »

no brak jednego rozwiązania to jest raczej 0 punktów...
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

A to niby czemu? Mały błąd przecież w żadnym wypadku nie dyskwalifikuje zadania jako rozwiązanego.
kubus1353
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: kubus1353 »

bo bez jednego rozwiązania, zadanie nie jest rozwiązane... Chyba że pokazałeś że wiesz o tym, że istnieje ale przez nie uwage pominąłeś. Zależy od komisji. Moim zdaniem to jest nie mała usterka, ale pół zadania.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

dwa lata temu w zad. 1. (maksymalna długość ciągu) jedna osoba miała odpowiedź 7 zamiast 5 i brak przykładu i dostała 5 pkt.
w II etapie czasem sprawdzający przymykają oko na błędy
Awatar użytkownika
Manolin
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Manolin »

Ja zrobiłem 1 całe drugie całe , ale z durnym błędem , a w trzecim napisałem tylko parę spostrzeżeń , Ile mogą mi dać za drugie jeśli udowodniłem że czworościan ten ma podstawę równoboczną , a ściany są przystającymi trójkątami równoramiennymi? dalej coś zkopałem
kubek1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: kubek1 »

Ja w 1 robilem inaczej niz we wzorcowce, bo odjalem sobie te rownania stronami i chyba przez to nie uzyskalem rozw. z -1. w 2 to lecialem z pitagorasa i ladnie wyszedl ostroslup prawidlowy. potem jeszcze raz pitagoras i ladnie wyszlo. a 3 nie mam
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Sylwek »

Manolin pisze:Ja zrobiłem 1 całe drugie całe , ale z durnym błędem , a w trzecim napisałem tylko parę spostrzeżeń , Ile mogą mi dać za drugie jeśli udowodniłem że czworościan ten ma podstawę równoboczną , a ściany są przystającymi trójkątami równoramiennymi? dalej coś zkopałem
Pewnie 2 punkty. Napiszę coś od siebie, bo do tego momentu robiłem tak samo. Dalej można było dokończyć w ten sposób, że czworościany BACD i CABD są przystające, a że trójkąty ABD i ACD są przystające, to BB' = CC' . Teraz prosto było z Pitagorasa udowodnić, że skoro punkt C' jest środkiem ciężkości ABD, to B' jest też środkiem ciężkości ACD. A że był też punktem przecięcia środkowych, to stosując tw. o dwusiecznej mamy, że ACD jest równoboczny, dalej wiadomo.
dwa lata temu w zad. 1. (maksymalna długość ciągu) jedna osoba miała odpowiedź 7 zamiast 5 i brak przykładu i dostała 5 pkt.
Znam tą osobę i potwierdzam ;) . Zgubienie rozwiązania typu (a,a,b), podczas gdy się podało (a,b,a) i (b,a,a) akurat w tym układzie równań można uznać za przeoczenie. Ale zgubienie całej partii rozwiązań (nie tylko jednej permutacji) pewnie spowoduje, że za zadanie zostanie przyznane do 2 punktów. Ja to zadanko zrobiłem rozważając 3 przypadki:
1) \(\displaystyle{ x=y=z}\) - 2 rozwiązania
2) \(\displaystyle{ x=y \neq z}\) - 2 rozwiązania + permutacje -> 6 rozwiązań
3) x,y,z parami różne - wychodziło w końcu coś w stylu 2=0 - sprzeczność
A robiłem podobnie jak w zadaniu 1. z I etapu 58. OM. Nie powinni dawać podobnego zadania do zadania sprzed 3 lat...

Powodzenia jutro i dzisiejszy dzień tymczasowo puśćcie w niepamięć, nieważne czy był udany, czy nie ;)
Awatar użytkownika
Manolin
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Manolin »

a w pierwszym wystarczało napisać że równanie jest symetryczne? , czy trzeba było wypisać wszystkie permuntacje rozwiązań?
davidex
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: davidex »

W pierwszym wszystko ładnie wymyśliłem... Znalazłem rozwiązanie (1, -1, -1) i jego permutacje... Po czym sprawdziłem, pomyliłem się w liczeniu i napisałem, że ta trójka nie spełnia układu, bo nie udało się sprawdzenie. Dostanę 5, czy może raczej 2?...
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 62 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: *Kasia »

Sylwek pisze:Napiszę coś od siebie, bo do tego momentu robiłem tak samo. Dalej można było dokończyć w ten sposób, że czworościany BACD i CABD są przystające, a że trójkąty ABD i ACD są przystające, to BB' = CC' . Teraz prosto było z Pitagorasa udowodnić, że skoro punkt C' jest środkiem ciężkości ABD, to B' jest też środkiem ciężkości ACD. A że był też punktem przecięcia środkowych, to stosując tw. o dwusiecznej mamy, że ACD jest równoboczny, dalej wiadomo.

A robiłem podobnie jak w zadaniu 1. z I etapu 58. OM. Nie powinni dawać podobnego zadania do zadania sprzed 3 lat...
Czy to podkreślone trzeba koniecznie jakoś udowadniać? Ja napisałam, że wynika to po prostu z analogii i przystawania czworościanów.

A odnośnie układu, to miałam podobne skojarzenie (tym bardziej, że wspomniany układ był moim pierwszym zetknięciem z OM).
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Sylwek »

Czy to podkreślone trzeba koniecznie jakoś udowadniać? Ja napisałam, że wynika to po prostu z analogii i przystawania czworościanów.
Nie powinno być problemów.
ODPOWIEDZ