[LXI OM] I etap
-
Jamesxn
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
Wracając jeszcze do tematu dowodów, jeśli zna się nazwę nierówności, to chyba można sie na nią powołać bez dowodu.....
-
mnij
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
[LXI OM] I etap
a mnie zbanowali za podpis "lubimy wąskie cipki szerokie horyzonty...kluczyk pisze:Wejdź sobie na redtubaManolin pisze:Znacie jakiś fajny sposób żeby się odstresować przez OM ? , żeby mieć 100% jasność umysłu xD
Idź popodbijać do dup na ulicy xD potem świat jest Twój
[LXI OM] I etap
Ja w tamtym roku poszedłem do koleżanki. I nie przeszedłem do III etapu. Więc w tym roku nie poszedłem i ... mam nadzieję, że przejdę.
Dodam, że imię dziewczyny zaczyna się tak, jak matematyka, a kończy... też jak matematyka.
Dodam, że imię dziewczyny zaczyna się tak, jak matematyka, a kończy... też jak matematyka.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
[LXI OM] I etap
Właśnie chodzi o to, że nie będzieszManolin pisze:xxxxxD , nie bo potem na OM będe myślał nie o tym co trzeba
W takim razie jej imię powinno Ci się mile kojarzyć, w końcu musi być bardzo podobne do naszego ulubionego przedmiotu szkolnego i nie tylkoMario58 pisze:Ja w tamtym roku poszedłem do koleżanki. I nie przeszedłem do III etapu. Więc w tym roku nie poszedłem i ... mam nadzieję, że przejdę.
[LXI OM] I etap
1.Rozwiązać w liczbach rzeczywistych x,y,z, układ równań:
\(\displaystyle{ x^{2}-(y+z+yz)x+(y+z)yz=0
y^{2}-(z+x+zx)y+(z+x)zx=0
z^{2}-(x+y+xy)z+(x+y)xy=0}\)
2.Punkty a1, b1, c1, są odpowiednio rzutami prostokątnymi wierzchołków A,B,C czworościanu ABCD na przeciwległe ściany. Dowieść, że jeżeli A1 jest środkiem okręgu opisanego na BCD, B1 jest srodkiem okregu wpisanego w ACD zaś C1 jest środkiem cięzkości trójkąta ABD t czworościan ABCD jest foremny.
3.Dodatnie liczby całkowite k i n spełniają nierówność k>n! wykazać że istnieją różne liczby pierwsze, p1, p2, p3....... pn będące odpowiednio dzielnikami liczb k+1,k+2,k+3,..... k+n.
Jak poszło?
\(\displaystyle{ x^{2}-(y+z+yz)x+(y+z)yz=0
y^{2}-(z+x+zx)y+(z+x)zx=0
z^{2}-(x+y+xy)z+(x+y)xy=0}\)
2.Punkty a1, b1, c1, są odpowiednio rzutami prostokątnymi wierzchołków A,B,C czworościanu ABCD na przeciwległe ściany. Dowieść, że jeżeli A1 jest środkiem okręgu opisanego na BCD, B1 jest srodkiem okregu wpisanego w ACD zaś C1 jest środkiem cięzkości trójkąta ABD t czworościan ABCD jest foremny.
3.Dodatnie liczby całkowite k i n spełniają nierówność k>n! wykazać że istnieją różne liczby pierwsze, p1, p2, p3....... pn będące odpowiednio dzielnikami liczb k+1,k+2,k+3,..... k+n.
Jak poszło?
-
kaszubki
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
[LXI OM] I etap
Mi całkiem dobrze (ale mogło być lepiej), dwa zadania (oczywiście 1. i 2.) miałem rozwiązane w ciągu pierwszych 2 godzin, ale 3. nie rozwiązałem do końca.
(przydało by się zmienić nazwę tematu, bo I etap jest już przeszłością)
(przydało by się zmienić nazwę tematu, bo I etap jest już przeszłością)
-
Elminster
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
[LXI OM] I etap
W pierwszym szybko wpadłem na pomysł, żeby rozpatrzyć równania jako trójmiany wzgl. x, y i z i poszło dość szybko. W drugim zdążyłem tylko udowodnić, że AB=AC=AD i BC=BD=CD. Może dadzą za to ze 2 pkt. Trzeciego nie ruszyłem i (chyba) nikt (!) go nie zrobił w całości ze szczecińskiego.
-
karolina668
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
[LXI OM] I etap
Nie sądzicie że rozwiązanie zad. 2 na stronie OMu jest trochę.. bezsensu nakomplikowane? Zrobiłam to zadanie, ale jak przeczytałam potem to rozwiązanie, to się zakrztusiłam herbatą Albo ja napisałam coś totalnie głupiego, albo oni po prostu chcieli celowo coś tak powymyślać, żeby "straszniej" wyglądało..
[LXI OM] I etap
Myślę, że wzorcówka do czwartego była przejrzysta. Ale u dało mi się je w tamtym roku zrobić na 6 punktów. Natomiast jak Przemek Mazur zobaczył wzorcówkę do piątego, to chyba się za głowę złapał.