W sumie to w liczbach zespolonych. Może też przy algebrze (przekształcenia liniowe, wektory etc.) Daje takie przykłady bo w sumie mam wrażenie że takie rozróżnienie pozwoli mi lepiej zrozumieć niektóre teorie matematyczne.Jan Kraszewski pisze: 13 lis 2022, o 20:43A możesz mi pokazać konkretną sytuację, w której potrzebujesz takiego rozróżnienia? Obracasz tymi literkami bez związku z konkretnymi matematycznymi literkami, a to do niczego nie prowadzi.Xenon02 pisze: 13 lis 2022, o 16:41Czyli to że \(\displaystyle{ x^2}\), oraz \(\displaystyle{ y = x^2}\) zwracają ten sam wynik po podstawieniu za \(\displaystyle{ x = 2}\) to jeden nie jest funkcją a drugi jest ? Bo ten wynik który wynosi 4 przyporządkowuję \(\displaystyle{ y}\), a przy \(\displaystyle{ x^2}\) to po prostu jest to 4 i nic to nie znaczy ?
Chodziło mi wtedy o to że \(\displaystyle{ cos(x)}\) można zapisać jako : \(\displaystyle{ \cos(x) = x/r}\), mogę też \(\displaystyle{ y}\) też zapisać jako \(\displaystyle{ y = x/r}\). Jednakże jeśli zapiszę coś takiego : \(\displaystyle{ y^2 + x + 2}\) to tutaj \(\displaystyle{ y}\) jest zmienną pomimo że jego wartość jest równa \(\displaystyle{ y = x/r}\) czyli y opisuje pewną funkcję. \(\displaystyle{ \cos(x)}\) też opisał pewną funkcję i jest ona \(\displaystyle{ \cos(x) = x/r}\).
No i teraz tak (oczywiście dla mnie nie dla innych ten problem dotyczy), skoro \(\displaystyle{ y^2 + x + 2}\) to jest wyrażenie algebraiczne gdzie \(\displaystyle{ y = x/r}\), ale już \(\displaystyle{ \cos(x)^2 + x + 2}\) już nie jest tym wyrażeniem ale też \(\displaystyle{ \cos(x)}\) opisuje pewną funkcję.
To czyli co ? Który wzór ?Jan Kraszewski pisze: 13 lis 2022, o 20:43To już nie jest, bo \(\displaystyle{ \sin(x)}\) nie jest wyrażeniem algebraicznym.Xenon02 pisze: 13 lis 2022, o 16:41 Bo też jak mamy wyrażenie algebraiczne który składa się z symboli i z zmiennych to \(\displaystyle{ x + y + 1}\) gdzie \(\displaystyle{ y = \sin(x)}\), to dalej \(\displaystyle{ x + y + 1}\) jest wyrażeniem algebraicznym ale jakby zamiast tego dał \(\displaystyle{ x + \sin(x) + 1}\) to już nie jest bo jest tam funkcja ?
To \(\displaystyle{ f(x)}\) nie opisuje pewnej funkcji ? Bo sam w sobie nic nie określa, trzeba zdefiniować.Jan Kraszewski pisze: 13 lis 2022, o 20:43Czym jest \(\displaystyle{ f(x)}\) to póki co nie wiadomo, choć zazwyczaj używa się go do oznaczania funkcji (dokładniej: wartości funkcji). Pozostałe symbole mają swoje ustalone znaczenie odnoszące się do odpowiednich funkcji, dokładniej: są to wartości funkcji \(\displaystyle{ \sin, \tg, \text{sgn}}\) dla argumentu \(\displaystyle{ x}\).Xenon02 pisze: 13 lis 2022, o 16:41 Bo nie wiem czy dobrze to rozumiem symbole typu : \(\displaystyle{ f(x), \sin(x), \tg(x), sgn(x) }\) itd. to są funkcje
Nie, to nie jest ani funkcja, ani zmienna, tylko równość, która mówi o przypisaniu zmiennej \(\displaystyle{ y}\) wartości funkcji \(\displaystyle{ \text{sgn}}\) dla argumentu \(\displaystyle{ x}\). Takiej równości można używać do definiowania funkcji, która argumentom \(\displaystyle{ x}\) ze zbioru \(\displaystyle{ \RR}\) przypisuje - w sposób opisany przez powyższą równość - wartości \(\displaystyle{ y}\) ze zbioru \(\displaystyle{ \RR}\). Zatem ta równość nie jest funkcją, tylko opisuje pewną funkcję.Xenon02 pisze: 13 lis 2022, o 16:41natomiast \(\displaystyle{ y = sgn(x)}\) to już jest i funkcja i zmienna jednocześnie ?
Powtórzę, zdecydowanie za bardzo skupiasz się na znaczkach.
Nie, to nie jest wyrażenie algebraiczne, bo \(\displaystyle{ \text{sgn}(x)}\) nie jest wyrażeniem algebraicznym.Xenon02 pisze: 13 lis 2022, o 16:41I taki zapis : \(\displaystyle{ x + y + 1}\) to jest wyrażenie algebraiczne ale \(\displaystyle{ x + sgn(x) + 1}\) już nie bo jest \(\displaystyle{ sgn(x)}\) a to jest funkcja,
A inne pozostałe symbole to opisują pewną funkcję. Dla \(\displaystyle{ y}\) też mogliśmy opisać pewną funkcję.
I dlatego że \(\displaystyle{ y}\) oraz inne symbole np \(\displaystyle{ sgn(x)}\) opisują pewną funkcję ale tylko jedno z nich jest algebraiczne a drugie już nie. Bo taki \(\displaystyle{ y}\) dam do takiego działania \(\displaystyle{ y +x +1 }\) i jest to wyrażenie algebraiczne. Natomiast jak zamiast \(\displaystyle{ y}\) dam tego sgn to już nie. \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ sgn(x)}\) opisują funkcję tylko teraz przypisuję y tego sgn(x), \(\displaystyle{ y = sgn(x)}\)